Радев: Здравни мерки, които да гарантират доверие в изборите!

"Само легитимно НС може да демонтира порочния управленски модел"
Обновена: 7 яну 2021 15:57 | 7 яну 2021 15:57, Веселина Йорданова
108
Радев: Здравни мерки, които да гарантират доверие в изборите!
Снимка: Президентство

Само легитимен парламент може да излъчи добре работещо правителство и да започне демонтажа на порочния управленски модел.

Още по темата

Това заяви президентът Румен Радев, който днес заедно с вицепрезидента Илияна Йотова проведе среща с Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ОС към ЦИК). Срещата на "Дондуков" 2 се проведе като част от консултациите на президентската институция за гарантиране на прозрачен изборен процес за всички граждани в условията на епидемична обстановка, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Изключително важно е в резултат на тези консултации да се предвидят мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес и в здравните мерки, за да имаме нормална избирателна активност, в резултат на която да бъде избран легитимен парламент, подчерта президентът.

В срещата участваха председателят на ОС към ЦИК Росица Матева, зам.-председателят на ОС към ЦИК и представител на Европейската асоциация за защита на човешките права Стоил Цицелков, Дончо Пачиков от Българското сдружение за честни избори и граждански права – Национална асоциация и Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. Онлайн се включиха Стефан Манов от Българското сдружение за честни избори и граждански права – Пловдив, Михаил Мирчев от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори и председателят на Управителния съвет на Института за социална интеграция Катя Колева.

Обща бе позицията на участниците, че липсата на мерки и планове за действие при изборите представлява проблем и повдига въпроси за протичането както на предизборната кампания, така и на самия вот.

ЦИК трябва своевременно да започне работа, ако вече не е, по подготовката на изборите и да обяви предвидените мерки достатъчно рано, за да може обществото да бъде информирано и спокойно, че органът, призван да организира изборите, работи и взема решения в интерес на гражданите, беше подчертано на срещата. Представителите на ОС към ЦИК бяха категорични, че провеждането на избори по време на пандемия е възможно и има достатъчно наблюдения за добрите практики при организацията на този процес в редица държави.

На срещата държавният глава постави въпроса за методиката, по която ще бъдат сертифицирани и направен последващ одит на устройствата за машинно гласуване. Румен Радев призова да се идентифицират своевременно възможностите за предварителна проверка на машините за гласуване, за да се предотвратят всякакви възможности за манипулиране на изборния резултат. Това, по думите му, ще повиши и доверието на гражданите в машинния вот.

Машинното гласуване при предвидена адекватна дезинфекция на устройствата или осигуряването на лични предпазни средства, не представлява риск за здравето на гласоподавателите, по-голям от обикновеното гласуване с хартиена бюлетина, стана ясно на срещата.

За да се гарантира максимална прозрачност на изборния процес, членовете на ОС към ЦИК предложиха да се използват различни възможности за заснемане и предаване на живо на преброяването на бюлетините и попълването на протоколите в избирателните секции, като за тази цел могат да бъдат закупени нови камери, да се използват наличните в училищата, както и лични мобилни устройства и др. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова повдигна въпроса за възможността за гласуване с пълномощници, която се практикува във Франция. Тя обсъди с участниците също така необходимостта от увеличаване на избирателните секции, за да се избегне струпването на хора, възможността за предвиждане на зелени коридори за уязвими групи и ефективността на евентуално онлайн обучение на членовете на СИК.

Като най-удачен вариант за обезпечаване на вота на гражданите в карантина и изолация беше откроено създаването на мобилни секционни избирателни комисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.