От утре сняг във Северна България, АПИ: Внимателно при пътуване

Жълт код за снеговалежи е обявен за 6 области
13
От утре сняг във Северна България, АПИ: Внимателно при пътуване
Снимка: БГНЕС

През нощта и утре – събота, 9 януари, се очаква понижение на температурите, а в Северозападна и Северна България метеорологичната прогноза е за валежи от сняг и за увеличаване на снежната покривка.

В 6 области – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Софийска област, е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и силен вятър, възможни са виелици и навявания. В още 4 области пък има жълт код за значителни валежи от дъжд – Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Във връзка с това Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, отчитат от пътната агенция.

От там отбелязват, че областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките. За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
 


13
Още от Общество
От Helpbook: Шокиращи снимки на обществени тоалетни в благоевградски парк
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Дедо преди 2 седмици
Я съм вижал сняг в синьо, кога медта беше ей толкоз бол
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
незабавно свържете Красимир с някой третокласник с добри оценки по български език , за да му разкаже това-онова за граматиката!
9
1
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 седмици
Жълт код може

Само не яжте от жълтия сняг!

Като ги знам за какви глупости обявяват жълт код, съмнява ме да натрупа повече от 2 см, а най-вероятно още вдругиден пътищата ще са сухи.

Не се връзвам вече не техните глупости. Даже зимни гуми не съм сложил тази година. Миналата сняг във Варна имаше точно за два дни.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До7
Научи малко георафия бе. Южна България е надолу от екватора.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко на юг от Стара планина е южна България къде сте сложили СО, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас бе? Добе, че в Благоевград няма да вали та да ги пишете и тях в северна Българиая.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако гореизброените градове са в Северна България, аз съм трамвай.
Поне преди да пишете, отворете карта на България и вижте къде се намират въпросните градове.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
в Северна България
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Половината зима мина без сняг и топло време тия дето чистят да не реват.
3
0
 
12
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 седмици
карай умно стигни жив
2
4
 
13
 
! Отговори
Бяла приказка преди 2 седмици
Дано падне 2 метра бял пухкав сняг както едно време и да стане -20 градуса и всичкo да замръзне.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
това 'в' и 'във' за нищо го нямате