Спортист след COVID: Нещата се подобряват изключително бавно, трябва търпение

Битката с коронавируса - най-важният мач за Валентин Братоев
10 яну 2021 14:20, Елка Василева
72
Спортист след COVID: Нещата се подобряват изключително бавно, трябва търпение
Кадър: bTV

"Някои доктори казват, че COVID-19 се отразява на нервната система. Аз не успях да се справя психически. Ставах все по-зле и по-зле. Тогава ми мина през главата – ти ставаш по-зле сега, слагат ти антибиотици, не се подобряваш – ще се подобриш ли?"

Това разказа Валентин Братоев, един от изявените ни волейболисти в последните години, пред bTV.

Волейболистът е един от многото преминали през коронавируса. От самото начало гледа сериозно на ситуацията по света. Въпреки това вярва, че дори да се срещне със заразата, ще я победи бързо, защото е млад и е спортист.

И така до ноември, когато след положителен тест и седем дни без симптоми се оказва, че има бронхопневмония и е приет в бургаска болница.

"За първи път се сблъсквам с болест. Никога не съм влизал в болница, освен за спортни операции, но там знаеш всичко. Трябват ти шест месеца възстановяване, докато с COVID-19 – не знаеш. В началото имах съвсем лек задух и на моменти температура 37,5, което не беше крайно притеснително. Нивото на кислорода в кръвта беше задоволително - 96. В следващите четири дни обаче нещата ескалираха бързо.”, спомня си волейболистът.

С-реактивният протеин, който е маркер на възпаление в организма, при Валентин достига 120 при референтна стойност до 6. Волейболистът има и друго завишено вещество в организма – феритин. Белтъкът, който отразява запасите на организма от желязо, при него е 4200 при нормална стойност от 400, което дава отговор за тежестта на протичане на вируса.

"Нямам спомен да съм плакал, може би на някой много тъжен момент, иначе в живота много рядко ми се случва. В момента, в който ми казаха, че ме изписват, се разплаках и се почувствах добре. Сметнах, че с отиването вкъщи нещата ще станат много по-леки със семейство, дечица. Истината е, че не беше точно така. Имах много неприятен задух. За първи път го изпитвам и при мен беше изключително стряскащо. Казаха ми, че това нещо ще продължи един месец обаче аз не знам защо не можех да го разбера. Все смятах, че след 2-3 дни вкъщи – нещата ще се подобрят. Истината е, че нещата се подобряват изключително бавно, трябва търпение”, споделя Валентин Братоев.

Неизвестността от развитието на вируса често води до психоатаки, съчетани с моменти на тревожност, докато Братоев е в болница.

"Има постковид синдром, който може да продължи от 3 до 6 месеца. Тези симптоми, които си имал по време на COVID-19, може да продължиш да ги усещаш. По средата на престоя ми в болницата се свързахме с център към Военномедицинска академия, в който 4-5 души психолози отговарят на хора след коронавирус и по време на коронавирус и ми помогнаха. Сега ходя на психотерапевт, който ми помага. Аз смятам, че имам нужда от човек, който да ми помогне, да ми покаже правия път – какъв е начинът да разсъждаваш, когато си се срещнал една голяма трудност, да те упътят, да не се загубиш,” казва волейболистът.

Валентин Братоев прекарва 33 дни под карантина. Най-ценната подкрепа очаквано идва от съпругата и семейството му. Днес вярва, че това, което е преживял, му е помогнало да се преоткрие отново.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
16
 
8
 
! Отговори
За никъде не сме ние преди 3 години
В България да имаме слаби и болни спортисти? Нали спорта е здраве и сила? Цялото ни поколение е увредено и болнаво няма значение какви нови измислени вируси да се оправдават само.
21
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И то пък един спортист...
20
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При спортисти имунната система е намалена и е трябвало да почива и да взима повече имуностимулатори. Нищо страшно, обикновен грип
19
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При всички положения, ако нямаше такава медийна истерия , нямаше да се стига до психолог.
18
15
 
4
 
! Отговори
Да си пожелаем нов преди 3 години
Нов Вирус ни трябва тоя вече умря трайно намаляха до пълно изчезване на бройките уж заразени. Дори пенсионерските списъци от умрели стари и болни и той намалява. Нов вирус трябва, за да се въведе и поддържа нов режим при който богатите да богатеят и бедните да беднеят.
17
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ отново ще бъдат първи на изборите, колкото и да ви е неприятно. Всъщност това няма особено значение, който и друг да е - ще става все по-зле и животът по-тежък.
16
10
 
22
 
! Отговори
Болен преди 3 години
И с мен е подобно положението.Много гаден е този вирус.Най-малко ме притеснява,че вече два месеца нямам вкус и обоняние.Със сърцето и умората не ми харесват нещата.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13от 12 -точно за това писах, пробвай скупрадин и магнезий. ще ти помогне! ефекта се усеща почти веднага!
14
27
 
9
 
! Отговори
Какъв СПОРТИСТ? преди 3 години
СЛАБАК има здрави хора, които го изкараха вируса без да разберат здрави и прави. Какви са тези слаби и болнави спортисти дето ги има със слаб организъм и лошо здраве ???
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 8плащат, ама от здравната каса и то на болниците! моли се да не ти се наложи!
12
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При мен е подобна ситуацията. След като прекарах вируса (без пневмония) но, с температура,мускулни болки,кашлица и 7 кг отслабване сега вече 2 месец не мога да се въстановя!? Нямам сила и ми прилошава за кратко почти всеки ден!? Ходих на лекар и ми изписа витамини!Не знам кога ще свършат тези симптоми ?
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
две седмици след исписването още бях като скапан! на всеки двадесет метра спирах да си почивам! супрадин и магнезий ми помогнаха за по бързо въстановяване!
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Че то безобиден грип няма. Със всеки грип може да възникнат усложнения, които след това да си останат.
9
8
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Абе нали плащаха да се пишеш болен от Ковид, още плащат ли и аз да се запиша? Също мога да кажа каквото искат, само кажи къде плащат.
8
1
 
6
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Ох, ние човеците сме най-свесните хора, обаче от некъде ни идват болести които ни мъчат, проблемътн е, че светът не е устроен правилно както е според нашата воля и ние страдаме несправедливо, ох. Ох, на кой да се оплачем, ох, дано мерките и ваксините и науката ни спасят да не се мъчим и всичко да е според нашата воля да се случва да живеем леко и приятно без болести, ох!
7
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам много хора, които го изкараха като нормално грипче. Лека температура, отпадналост, умора. Нищо особено. Според мен учените трябва да изследват защо има хора, при които протича тежко. Има нещо в техните организми, което влияе на протичането на вируса. Иначе смъртността на вируса е 1 %. Малко повече от нормален грип. Медиите прекаляват с истерията. Дали целта не е да си пробутат ваксините?
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми добре, така е. А защо няма полза от мерките, толкова ще има и от ваксините.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Има много антибиотици, които водят до големи последици за организма. Ние хората имаме антивирусна система и трябва да и се доверим.Трябва да се налюдават нивата на кислород и при значително намаляване човека да се вкарва в болница.И при грипа ги има същите усложнения, но там според докторите за около седмица ти минава а при коронавируса за 2 седчици ти минава.
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е индивидуално! Аз също спортувам активно и го изкарах. 1 седмица кашлях, 1 месец се възстановявах. Болеше не леко сърцето, замайваше ми се главата като бягам. Но това е 1 месец. Сега вече си бягам и си тренирам както и преди. Наистина вируса те удря по-странно от гриповете. Но при 95% от хората минава и заминава. След месец си забравил,че си го карал
3
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Форумец медалист на дивана: няма проблеми това е като обикновен грип. Само ни лъжат за да ни чипират.