11% ръст на ипотечните кредити, имотите с 6% нагоре

Доц. Григорий Вазов: По-леките мерки у нас се оказаха по-успешни
Обновена: 11 яну 2021 22:10 | 11 яну 2021 22:09, Веселина Йорданова
19

Раздадените фирмени кредити за 2020 г. са за 25 млрд. лева, докато през 2019 г. те са 23 млрд. лева. Имаме 11% ръст на ипотечните кредити, имаме 6% ръст на цената на имотите. Има търсене, което означава, че има ресурс. Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов.

"Явно политиката на БНБ и поведението на българските банки, като че ли успяха да стимулират развитието на икономиката, особено мораториумът върху кредитите", допълни той.

Доц. Вазов уточни, че засега няма големи диспропорции и нарушаване на банковите баланси.
"Надявам се, че банките са достатъчно внимателни. В никакъв случай няма да се върнем при тези показатели, които бяха през 2008 - 2009 година", коментира ректорът на ВУЗФ.

Той изрази мнение, че големият икономически спад в някои държави е в резултат на пълния локдаун, който са налагали.

"По-леките мерки у нас се оказаха по-успешни. Спадът при нас за миналата година е 3,6%, докато средно в ЕС е 6,9%", каза още доц. Вазов.

Според него мерките са добри, но няма как в бизнеса всички да са доволни. "На мен ми се струва, че разходите в социалната сфера са малко повече, отколкото би трябвало", смята доц. Вазов.

Ректорът на ВУЗФ коментира и отражението на пандемията върху висшето образование.

"В сериозните западни университети почти няма дистанционно обучение. При обучението в онлайн среда се губи онази уникална връзка между преподавател и студент. Тези неща, които вдъхновението на преподавателя може да направи пред аудиторията, трудно се достигат в онлайн среда", завърши той.


19
Още от Общество
Българинът с колебание за ваксините, ще се имунизира ли?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
8
 
! Отговори
Пенчо пенчев преди 1 седмица
Нямам още жилище и след време и за това ще трябва да му мисля ..Но не искам да бъда заблуден и вярващ че си струва парите които обявявят ...

Гледам и наблюдавам как месец след месец ще почнат да падат ...ще усетят как пазара не е ликвиден и хората все повече се дърпат ...

До тогава ще си стоим на наем или ще си живеем в препълнените домове .. но ще изкараме тези времена,ще се стискаме и ще ни е добре ...Но тези които протриват ръце да направят голямата печалба ще им побелеят косите ..
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе има ли още някой да вярва на тези статии,реалноста е съвсем различна.Вчера звъня за едно жилище още по телефона смъкнаха цената с 12%.
17
1
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 1 седмица
А някога за да бъде изберат някого за ректор, то той трябваше да е учен, хабилитиран преподавател, а това предполагаше да има образование. А ако има образование то няма да говори глупости, като този ,,ректор"..
16
0
 
9
 
! Отговори
Гьь преди 1 седмица
Цените на имотите не се определят от покупките на малкия човек. Има си фондове и специални имоти, които спекулантите развъртат помежду си и така надуват балона :) 6, 10 или 15%, всичко е възможно. YМладо семейство дали си купува жилище е все тая. Неговите ресурси са ограничени и то гледа да не се заробва. Бг квадратурата не е чиста и 100квм са 70квм и билищата в София са над 200к еврака. Бон кураж с заплати от по 1500 лева!
15
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
АХАХАХАХА нека дойде март :)
14
1
 
17
 
! Отговори
Дъртия стига преди 1 седмица
Стига лъга дър-тия
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обратно, 11ти! Плащаш 3, взимаш 2. Бързо, че не останаха!
12
2
 
23
 
! Отговори
овн преди 1 седмица
Тоз човечец...пийнал ли е нещо или така си изглежда. То и в приказките завалва нещо... Чудя се дали през живота си е произвел един пирон поне или само дрънка врели - некипели
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бързуууу не останаха имотии .!!! Зимайте по два .Банките праят примоции .Вземаш три плащаш два :)))
10
0
 
18
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 седмица
Еее хахаххах......по-леко.....Не правете цацата-акула!
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цяло чудо е че доц.Вазов още не е станал професор.Може би след тези лъжи ще го накичат с нова научна степен.Сега е модерно всеки лъжец от Герб да е професор.
8
2
 
24
 
! Отговори
Приятел преди 1 седмица
Дъртия шмекер дедо Григорий пак се е нагодил към ситуацията.Ближе задните части на Тиквения и дебне за субсидийка.Такъв си беше и такъв ще си отиде.Беше ми преподавател преди много години.Същия тарикат си беше.Тези проценти ги върти от 40 години ,все в услуга на властта.
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
дада с 6% са се увеличили лъжите
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"По-леките мерки у нас се оказаха по-успешни. Спадът при нас за миналата година е 3,6%, докато средно в ЕС е 6,9%", каза още доц. Вазов.
?
Мерките са адекватни и неадекватни, полезни, безполезни и вредни, а определянето им като леки или тежки е безмислено в този случай. Примерно в началото на епидемията имаше КПП-та, които бяха вредна мярка, а мутрите я определят като строга, сякаш от строгостта следва някакъв положителен ефект.
5
0
 
50
 
! Отговори
Брояч преди 1 седмица
Тези кредтити ги броите малко като мобилните оператори. Клиентите на трите оператора по техни данни са над 15 млн. в България. :) Сладур :)
Защо не кажеш какъв процент от ипотечните кредити са рефинансирания на стари ипотеки, защото банките отказват да предоговарят старите ипотечни кредити и ги държат на високи проценти до последно?
4
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По 2, 3 години висят копторите и немогат да ги продадат.
3
0
 
42
 
! Отговори
Nona преди 1 седмица
И един мармот завива шоколада в станиол!
2
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България да се лъже е професионално качество на брокера. Как не ги е срам тези хора?
1
1
 
44
 
! Отговори
Оооппсс преди 1 седмица
Мммъъъъъ, мола ти съ !
Посмали малко !

Спонсорирани публикации