Каква е разликата между ваксините на Pfizer и Moderna?

Ние сме от страната на тези, които са се презапасили, каза проф. Мира Кожухарова
11 яну 2021 10:20, Красимир Ангелов
91

Как ще повлияе пристигането на втората ваксина на американската компания Moderna и ще стане ли трайно пречупена тенденцията на растеж на новозаразени в страната?

Все пак има повече хора, които искат да се ваксинират, от тези, които не искат. Планът трябва да се следва, а в учебните заведения да имат списък с желаещите. Веднъж отворен флаконът - категорично трябва да има петима души, за да не се хаби, предвид условията му за съхранение. Това каза в студиото на "България сутрин" епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Още по темата
По думите ѝ хората, които правят ваксинацията, се запознати как да се случва това и при какви условия.

"Ние сме от страната на тези, които са се презапасили. Това гарантира, че за хората в страните членки няма да има недостиг. Ваксината няма да дойде изведнъж, но не знам кога ще е това. Ще има 6-7 вида ваксини", подчерта епидемиологът.

Тя припомни, че при пристигане на определено количеството едната доза се запазва за второто поставяне. Когато дойдат повече дози, може нещата да тръгнат и по-бързо като процес.

"В момента няма възможност за избор, предвид количествата, които идват у нас. Реално няма и нужда от избор, сега двете ваксини са с еднакви показатели. Има една малка разлика в годините на тези, на които се поставят", допълни тя за Bulgaria ON AIR.

В имунологията няма проблем, ако се удължи периодът между първата и втората инжекция - не се отразява на изграждането на имунитета. При ваксината на Pfizer е отразено, че паузата между двете дози трябва да е минимум 21 дни.

"Обикновено след първа доза не е изключено да се зарази човек заради все още слаб имунитет. Трудно може да докажете, ако сте преболедували Ковид-19, но нямате документ. Рано е да се говори за имунизационни паспорти, защото не е ясно колко продължава изграденият имунитет. Трябва да мине определено време и да имаме наблюдения дали е 6 месеца, 2 години или колко точно", каза проф. Мира Кожухарова.

При следващата вълна, която е неизбежна, броят на заразените и тежките случаи ще е по-малък, защото това е смисълът на ваксините - хората ги правят, за да не се разболяват, стана ясно още от думите ѝ.

"Хората в момента не ходят при личните си лекари. Изследванията са концентрирани масово върху Ковид-19", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Covid-19 преди 3 години
Ваксината е личен избор(засега).Може да умъртви или увреди безвъзвратно според вида си.Ваксината е за смелите,които не се страхуват от смъртта и са следовници на сектата "Корона вирус от последния ден".Тяхната жертвоготовност и себеотрицание ще бъде пример за бъдещите поколения!
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма разлика между два негодни б.ок.лука!
74
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
според мен, "разликата" в двете ваксини е в..ПРОЦЕНТИТЕ,които ще плащат на ДИСТРИБУТОРИТЕ си-маскирани като "Здравни власти" и .."Правителства"..ТОВА Е!..АКО те бяха изпитвани в продължение НА ГОДИНИ и беше водена СТАТИСТИКА на ефекта им,тогава ДА-можеше да се говори за "разлики"....Сега номера се състои в това,КОЙ ВИКА ПО-СИЛНО!!!..но заради тръпнещите ОТ СТРАХ наплашени индивиди,мъглата е "благодат" за търгашите.
73
2
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Една отрова със две имена.
72
7
 
5
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
До 67 и други подобни. А бе, ***, ако ваксините наистина са толкова опасни кой ще тръгне да ги слага? Нали това ще се разбере и става страшно? Кой ви ражда такива гадове и подли манипулатори?
71
2
 
2
 
! Отговори
А ве преди 3 години
какво му става на тоя свят всеки лъже *** не доказва мисля си какво печелите от лъжите.Май тия *** требе да ядат какалашката.
70
2
 
2
 
! Отговори
А ве преди 3 години
какво му става на тоя свят всеки лъже *** не доказва мисля си какво печелите от лъжите.Май тия *** требе да ядат какалашката.
69
1
 
3
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Тук в новините съобщиха, че Иран е купил ваксина от Куба !
68
11
 
2
 
! Отговори
ДЕЦАТА преди 3 години
Трябва незабавно да ваксинират ВСИЧКИ ДЕЦА, ЗА ДА СПРЕ ЕПИДЕМИЯТА И ЗАГУБИТЕ на ценно време и пари !!!
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И двете са потенциално канцерогенни с аналог на естествен нуклеотид!
66
0
 
20
 
! Отговори
никъде не пише че преди 3 години
има 4 типа ваксини:1. Традиционни, използващи отслабен цял вирус2. Използващи протеинов фрагмент от вирус.3. С вирусен вектор - използват изкуствен безвреден вирус предизвикващ производства на антитела. Спутник V4. Аминокиселинни - с генетични инструкции. Pfizer и Moderna
65
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смях. Отговора е ясен - и двете са тотал щета и пълен шит!
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбиката е в имената на фирмите.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
mRNA ваксина никога досега не била в употреба,PEG никога досега не бил използван в одобрена ваксина,Етил - живакът е отхвърлено от почти всички ваксини като консервант!
62
5
 
13
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Няма разлика,и двете ваксини са опасни МЕНТЕТА
61
14
 
7
 
! Отговори
По-добра преди 3 години
Руската ваксина Спутник е по-добра от Новичок и Полоний, с които ваксинирват руските дисиденти. Но явно обикновените руски граждани , нещо не вярват на руските ваксини.-няма опашки в московските поликлиники
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като ваксините са в многодозови опаковки,те трябва да имат консервант-Thimerosal,щом трябва да се съхраняват при крайно ниски температури,те трябва да имат,Polyetylen-glycolИмали ли ги тия неща във ваксините?
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая като разсъждава на тема mRNA ваксини е все едно майстор на черно - бели телевизори да прави ремонт на LCD- панели
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До любопитенЗащото не политкоректна пич
57
7
 
13
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Това е измамата на века, у нас вируса мина вече, има колективен имунитет. Ваксините закъсняха.