Каква е разликата между ваксините на Pfizer и Moderna?

Ние сме от страната на тези, които са се презапасили, каза проф. Мира Кожухарова
11 яну 2021 10:20, Красимир Ангелов
91

Как ще повлияе пристигането на втората ваксина на американската компания Moderna и ще стане ли трайно пречупена тенденцията на растеж на новозаразени в страната?

Все пак има повече хора, които искат да се ваксинират, от тези, които не искат. Планът трябва да се следва, а в учебните заведения да имат списък с желаещите. Веднъж отворен флаконът - категорично трябва да има петима души, за да не се хаби, предвид условията му за съхранение. Това каза в студиото на "България сутрин" епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Още по темата
По думите ѝ хората, които правят ваксинацията, се запознати как да се случва това и при какви условия.

"Ние сме от страната на тези, които са се презапасили. Това гарантира, че за хората в страните членки няма да има недостиг. Ваксината няма да дойде изведнъж, но не знам кога ще е това. Ще има 6-7 вида ваксини", подчерта епидемиологът.

Тя припомни, че при пристигане на определено количеството едната доза се запазва за второто поставяне. Когато дойдат повече дози, може нещата да тръгнат и по-бързо като процес.

"В момента няма възможност за избор, предвид количествата, които идват у нас. Реално няма и нужда от избор, сега двете ваксини са с еднакви показатели. Има една малка разлика в годините на тези, на които се поставят", допълни тя за Bulgaria ON AIR.

В имунологията няма проблем, ако се удължи периодът между първата и втората инжекция - не се отразява на изграждането на имунитета. При ваксината на Pfizer е отразено, че паузата между двете дози трябва да е минимум 21 дни.

"Обикновено след първа доза не е изключено да се зарази човек заради все още слаб имунитет. Трудно може да докажете, ако сте преболедували Ковид-19, но нямате документ. Рано е да се говори за имунизационни паспорти, защото не е ясно колко продължава изграденият имунитет. Трябва да мине определено време и да имаме наблюдения дали е 6 месеца, 2 години или колко точно", каза проф. Мира Кожухарова.

При следващата вълна, която е неизбежна, броят на заразените и тежките случаи ще е по-малък, защото това е смисълът на ваксините - хората ги правят, за да не се разболяват, стана ясно още от думите ѝ.

"Хората в момента не ходят при личните си лекари. Изследванията са концентрирани масово върху Ковид-19", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
10
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И между другото, не подценявам акушерството и гинекологията, ама айде всяка жаба да си знае мястото. Т'ва го знам от развития Изток.
35
2
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
От образованието ми и специализациите и в развития запад и в развития изток, що ? Имаш възражения към коментарите? Сподели.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8"Страничните и негативни ефекти на тези ваксини се оказаха по смъртноносни от вируса".Как така са се оказали, кой го твърди, къде са доказателствата? Напротив, точно обратното се оказва, засега. Фейк пийпъл, фейк нюз.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5А какво според теб значи "феодални старчета"? Май не си много наясно с езика.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТА кой по-точно си ти, че да пишеш каквото и да било с такъв апломб? Откъде ти идват информацията и експертното мнение? От дивана пред телевизора или стола пред компютълра?
31
6
 
9
 
! Отговори
G преди 3 години
Снощи погледнах тренда им в NYSE. И двете фирми са кретащи, едва са закърпвали двата края преди кризата. Вижда се на графиката, че в началото на пандемията и сега някой налял|налива страшни пари във тези фирми, но те са все още слаби, дори след глобална пандемия. Шегаджийски фирми са. Астра зенека има обещаващ тренд. Всяка ваксина има живак, и няма как без да мине време да се каже каква е разликата. Производителят никога няма да признае слабите си страни. Докато се продава ще има реклама.
30
2
 
3
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
Сорс кода на Пфайзер ваксината е публикуван в мрежата и ясно се вижда, че е насочен към производство на S-Spike(шип) протеинЗа Модерна няма информация...
29
2
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
РАЗЛИКАТА Е В ЕТИКЕТА И ШИШЕНЦЕТО
28
6
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОЛНА!!!ЗАПОМНЕТЕ Я И Я СЪДЕТЕ ПРИ КАКВИТО И ДА БИЛО ПРОБЛЕМИ ПОЯВИЛИ СЕ СЛЕД УПОТРЕБАТА НА КОЯТО И ДА БИЛО ОТ ТЕЗИ 2 ВАКСИНИ!!!
27
2
 
14
 
! Отговори
V преди 3 години
Долу горе пише че руснаците имат ваксина но нямат големи мощности да я произвеждат масово а Германия има големи икономически загуби и няма собствена ваксина. Тоест поради по малко странични ефекти и по просто съхранение германците искат да произвеждат ваксината ако докаже 91% надеждност .Ако това стане ще трябва да промените опорките у тая проамериканска ТВ дето разправя че не европейския ф16 имал радар.
26
12
 
12
 
! Отговори
ГМО преди 3 години
И двете ваксини са ГМО! Китайската е безопасна класическа, но кой ти мисли за хората....
25
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Каква е разликата между ваксините на Pfizer и Moderna?"Аз знам каква е приликата между тях- и двете няма да ги ползвам.
24
4
 
16
 
! Отговори
21 век преди 3 години
Ерата на пандемийте и медицинсиките експерименти.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"авторчето", абе поне да ви ги спускат директно тия простотии бе, опитваш се нещо да сглобиш, *** не става бе!
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колко ви платиха, ***???Ходете си бийте и от двете васкини, да ни дадете пример! Тъкмо ще се отъвем...
21
7
 
6
 
! Отговори
БГ Мама преди 3 години
Пфайзер ползват по-тестван чип. Модерна е с по-модерен. А руската - тя е компилация от краднатото от първите две. :D
20
3
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Мисля че е добре да бъдете запознати и с факта, че близнаците които бяха генно редактирани в Поднебесната се развиват отлично и не могат да се разболеят от СПИН. Като водещи в lifesciences, дали пък от Поднебесната не са могли да направят РНК ваксина като шахинчо? Или просто са избрали утвърдени и доказани ваксини за масово ваксиниране? Които могат да се произведат на партиди по 600 млн и да се съхраняват от 4 до 8 ? А също така са и евтини ?
19
7
 
14
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Простолюдието направи скъпи и нетрайни ваксини със много специфични условия за съхранение, освен че са експериментални, за масово ваксиниране. Хахаха хахахаха И пробутаха историята на шахинчо и неговата любима постигнали хамериканската мечта. Между другото опитах да намеря кой стои зад тази ваксина, щото лекарите разбират от нуклеинови киселини колкото аз от акушерство и гинекология и не успях.
18
0
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
В телефонен разговор от 5 януари : "Спутник V" до сих пор не сертифицирован Европейским агентством по лекарственным средствам (EMA) или Всемирной организацией здравоохранения (...). Однако теперь выясняется, что Ангела Меркель и президент Путин, по всей видимости, обсуждали сотрудничество в производстве "Спутника V"
17
3
 
6
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 3 години
Ние винаги сме и ще бъдем от страната на булката. Фъканата страна.