Все по-малко зеленчуци се произвеждат у нас, те са все по-скъпи

Производството е намаляло със 17 на сто за година
11 яну 2021 09:11, Елка Василева
64
Все по-малко зеленчуци се произвеждат у нас, те са все по-скъпи
Снимка: архив, БГНЕС

В България се произвеждат все по-малко, но все по-скъпи зеленчуци, сочи анализ на Центъра за икономически изследвания към Селскостопанската академия.

Производството на зеленчуци през 2020 г. е намаляло със 17% в сравнение с 2019 г. Доматите са сред най-силно засегнатите култури, като се очертава до 30% спад на годишна база.

За сметка на това обаче цените на зеленчуците за година са се покачили с около десет на сто.

Анализът на експертите сочи, че зеленчукопроизводството е силно зависимо от субсидирането.

При сценарий с ръст на субсидиите на площ с пет процента, което се очаква от многогодишната финансова рамка, общите площи със зеленчуци в периода 2021-2027 година могат да нараснат с четири процента до 44 хиляди хектара.

При увеличение на плащанията с 15 на сто тези площи могат да достигнат до 50 хиляди хектара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Анализът на експертите сочи, че зеленчукопроизводството е силно зависимо от субсидирането.Това го знаят и децата,но щом са се произнесли и "експерти",значи държавата,разбирай управниците,не се вълнува от съдбата на народа.
47
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 3 години
Цитат: ..общите площи със зеленчуци в периода 2021-2027 година могат да нараснат с четири процента до 44 хиляди хектара.При увеличение на плащанията с 15 на сто тези площи могат да достигнат до 50 хиляди хектара.#През 1980 година зеленчуците бяха на 188 хиляди хектара, без личните градини.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пъти намаляха площите със зеленчуци в сравнение с 1989 година? 100 пъти, 200 пъти или повече. Преди 1989 имаше ТКЗС, АПК, земя за лично ползване и зеленчуци по дворовете в селата. Сега всичко е разрушено, а по дворовете садят малко или нищо, защото скакалците го обират.
45
0
 
5
 
! Отговори
А123 преди 3 години
Спрях до минимум да ям зарзавати и без тва отдавна изчезнаха зеленчуците с автентичен вкус. Вече и бабите садят хибридни сортове, издръжливи на болести и транспорт. А за торенето нямам думи - гледал съм как хвърлят с шепи от чувала.
44
0
 
9
 
! Отговори
ИЗЧЕЗВАЩА преди 3 години
Котката ми не яде пилешкото месо, кучето на наши познати повърна шунката от "Лидл", на съседите кучето не яде колбас. Правете си изводите................
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 53Ало модерния- *** ти бачкай на село. Ама няма да има мацки, ред-бул и ганджа, а само шльокавиц-а, мотика и животинска тор:))))))))))))))))
42
2
 
0
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Двойку бурЮСУФ е двойкаджията на Юропата и е последен по сичку ф сфета.
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е резултат от Програмата за развитие на селските райони.По селата ни хора, ни магарета останаха ?????
40
2
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Правилно. Както е казал Русо, първият който е казал "това е мое" е трябвало да бъде убит с камъни. Само тогава можеше да има Социалдемокрация. Значи, Кари Мълис (щото изведнъж доби популярност) може да предостави ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СИ СОБСТВЕНОСТ на социума, обаче *** с вършачките и тракторете - не може, А ?
39
1
 
5
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Ако не е вноса от Гърция и Македония, ще хапване домати и краставици на по 3-4 лв. посред лято!
38
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1944г. Дядо ми, баба ми , майка ми и ощо трима братя са се издържа ли със земеделие. Майка ми учи гимазия,братята също. Търгували са със продукти в страната и на запад по Дунава.При комунизма, който го хванеха да работи частно. Извън колектива го вкаваха в затвор - лагер сле предупреждение.
37
8
 
2
 
! Отговори
Румен преди 3 години
Дотациите при СОЦА ставаха, като ТАТО артиста с Политбюро заповяда на ЦК. Печадица Родина да печати парите с по висок оборот. Големте банкноти се печатеха в Масква.По заповед СфИВ.
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наследството от комунизма един ще произвежда вождовете ще крадат.
35
6
 
20
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
До ГосТПреди девети дядо ми със 100 декара градини е продавал от Тетевен до Враца зеленчуци, сушени сливи, туршия. Всичките ми вуйчовци и лели са учили в САЩ, Прага и Германия. Някои та са и останали. Имали трактори и вършачка с още четири човека. Имал е само един ратай да помага, всичко останало е било семеен бизнес. След 9-ти ги затварят в кметството без вода и кофа за тоалетна докато не подпишат че влизат в ТКЗС-то. След това глад и безработица.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До42. Абсолютно бъркаш. В Бавария съм видял / а там 99% са частнии в земеделието/:през 1986г.как местната власт си подпомага земеделците и фермерите с всевъзможно бонуи. Сега и с фондове от ЕС. Там земеделец с 2хек. Е на върха на общестото. Не му скача държавата на главата и да го мачка. Собств3ната му земя неприкосновенна. Интерекспрес ще мине в тунел под земята му , а не отгоре
33
3
 
11
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
до До Анонимен 38При соца на некролозите имаше стари хора, при лъжедемокрацията много млади.Та това за торовете ... бЕгай !
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е нормално и естественоот. Това е модела да се работи колективно и индустрияло под аренда. От времети на ТКЗС и АПК от времето на насилствената колективизация 1944-1960г.Та днес някой незнае що е мотика, пармак, виме, хектар на колко декр е
31
3
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Държавна политика беше подпомагане на селското стопанство при соца.В сравнение с нас и в Турция днес го има.Казвам това, защото и там няма демокрация, но има развит капитализъм, не уродлив и хищнически както у нас.
30
1
 
5
 
! Отговори
Polipantev преди 3 години
Доматите не са деленчуци, а плодове!
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро утро!Чак сега ли го установихте бе гении?Индустрия отдавна няма, но и земеделието е вече на отписване!