Милена Милотинова: Ако комуникацията София - Скопие добие рутина, ще се придвижат много въпроси

Водещата на "Брюксел 1" коментира българо-македонските отношения пред БНР
Обновена: 13 яну 2021 22:31 | 13 яну 2021 21:12, Красимир Ангелов
9
Милена Милотинова: Ако комуникацията София - Скопие добие рутина, ще се придвижат много въпроси

Как ще се развият отношенията между България и Република Северна Македония и какво да очакват двете страни след визитата на специалния пратеник на Скопие Владо Бучковски у нас. Коментар по темата в ефира на БНР направи водещата на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова.

Тя е сред журналистите, които следят от години случващото се в Европа и на Балканите. В интервюто си за предаването "Нещо повече" журналистката на Bulgaria ON AIR заяви, че това е второто посещение на Бучковски у нас за кратък период от време.

"Ако има такива регулярни срещи, може би комуникацията между Скопие и София ще придобие един по-рутинен вид и ако има двустранен интерес, доста от въпросите биха били придвижени напред. Всичко зависи от това дали планът за действие от 2017 година между двете страни ще бъде изпълняван в разумни темпове", заяви Милена Милотинова.

Относно мнението на някои анализатори, че двустранните разговори са битка за история, а не диалог за решаване на конкретни проблеми между София и Скопие, водещата на "Брюксел 1" заяви, че българската държава е права да отстоява историческата истина.

"ЕС държи на добросъседството, а София не може да остави без отговори нито насаждането на негативизъм към България в обществото в Северна Македония, нито трябва да се примирява с неистините в македонската история в учебниците по история, с които се възпитават младите поколения".

Водещата припомни, че всяка промяната на съдържанието на учебниците е бавен процес, но в Скопие го бавили още повече.

"Дори за договорените от историците от двете страни промени, като това за цар Самуил и българското царство със столица Охрид, се прави опит да се променят", обясни едно от емблематичните лица на Bulgaria ON AIR.

По думите на Милена Милотинова решението за общата история е в историческите извори и документи, които не трябва да се променят.

Интервюто на Милена Милотинова може да чуете ТУК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Гоце преди 3 години
Я, в Благоевград се е родила ОМО врачка!
7
0
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 3 години
В Македония продължават да ни заливат с омраза! Отново запалено българско знаме! Думите са излишни! В случая, комуникацията с РСМ означава слабост!
6
12
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 3 години
България ще спази Резолюцията на ЕС и българският съд ще регистрира македонските организации в страната.Това е бъдещето.България ще признае и македонско малцинство.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анри Пози за методите на мъчения в Югославия над българското население:"Изведнъж всичко, което ми беше казано в Загреб, София, Белград за начините на разпит, употребявани в сръбските затвори: нос и уши изрязвани, дланите и ходилата пристягани, прищипване на гръдните зърна с нажежени клещи, разкъсване на половите органи, нажежени железа, положени на кръста и под краката се завърнаха в паметта ми."https://chitanka.info/text/45734-vojnata-se-vryshta
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анри пози е френски политик,дипломат и публицист.Дълги години работи за френските и английските тайни служби на Балканите и в Източна Европа.В България е известен с книгата си от 1934 г. Войната се завръща(на френски като La Guerre Revient,а на английски като Black Hand Over Europe),в която той описва сръбските издевателства над мирното българско население във Вардарска Македония от Кралска Югославия,Анри Пози за методите на мъчения в Югославия:"Изведнъж всичко, което ми
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да престанат да ни крадат историята,да спрат българофобията навсякъде, да признаят ,че са нация създадена през 1944 година от Коминтерна и Сърбия,като българското население е асимилирано от сърбите и превърнато в новоизмислената македонска нация!Анрѝ Позѝ е френски политик, дипломат и публицист.Дълги години работи за френските и английските тайни служби на Балканите и в Източна Европа.В България е известен с книгата си от 1934 г. Войната се завръща (публикувана на френски като La Guerre R
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брадви ще има ли , брадви ? Другарката Гилотинова е специалистка по показване на отрязяни глави в ефир и още какво ли не ще покаже , щом става дума за пари !
1
13
 
1
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Омекнуваето на Софиа се гледа како ке попушти во три рунди за три месеци