2020 г.: 73 прекратени практики на джипита, нито една новооткрита

Пациенти, останали без личен лекар, са сигнализирали на омбудсмана
14 яну 2021 14:05, Анисия Иванова
5

По време на пандемия в България няма нито една новооткрита практика на общопрактикуващ лекар. На фона на заразата 73 са прекратените за 2020 година. Това показва справка на Националната здравноосигурителна каса.

В годината на COVID-19 много хора останаха без личен лекар, независимо че са здравноосигурени. За  прекратената практика пациентите научават едва когато се наложи посещение в кабинета на общопрактикуващите лекари, защото според действащите разпоредби никоя институция няма ангажимент да ги информира своевременно.

"Всеки личен лекар има между 1000-2000 пациенти. Тоест, става въпрос за една непренебрежимо малка бройка, които на практика започват да тичат по инстанции, да търсят друг лекар, който да им помогне в спешна ситуация", коментира омбудсманът Диана Ковачева.

"Пациентите, които всъщност вече са без лекар, не знаят и няма как да бъдат осведомени, тъй като лекарят, освен стандартното закриване поради здравословни или възрастови причини, ако внезапно се разболее или, недай си Боже се спомине, де факто няма кой да ги уведоми. Това са много хиляди хора. Здравната каса също няма този ангажимент", обясни председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.
Списъкът с адресите и телефоните на всички лични лекари в страната са публикувани на сайта на НЗОК. Общопрактикуващите лекари нямат право да откажат да запишат пациенти.

"Записването като административен акт не е проблем, то е попълване на един формуляр и едни подписи. Проблемите стават после, когато този човек примерно  е конфликтна личност, агресивен. Колегите ми не искат да записват такива пациенти, и с право", добави д-р Миндов.

Пациенти, останали без джипи, са сигнализирали за проблема омбудсмана.

В момента няма горна граница за броя на пациентите, които един личен лекар може да запише. Масово едно джипи се грижи за здравето на повече от 1000 пациенти.

Вижте повече в репортажа на Траяна Лазарова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казваш 2000 пацента, са 2400 лева, за да е личен лекар на хора с по 500-700 лева нетна заплата.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за глупостите пишете науки хора.За ваша информация 55% от средствата за здравеопазване отиват за Болнична помощ,32-33% залекарства и едва 12-13 процента за доболнична помощ, като тя е от 2 частиспециалисти и общопрактикуващи, което грубо е 5-6% за общопрактикуващи лекари.В нормалните държави % за ОПЛ е мин 15% , тоест три пъти повече средства.За записан пациент ОПЛ получава 1 лев и 20стотинки на месец - най-голямата подигравка с труда на хората.
3
2
 
10
 
! Отговори
az преди 3 години
В средата на декември отидох до личния лекар и виждам бележка на кабинета - от 23.11 се прекратява практиката . Не знам какво е това чудо без предварително обявление поне за пациентите да бъдат уведомени. Съответно при положение ,че ти трябва спешно личен лекар се оказваш без такъв и се почва търсене и лутане за нов.
2
2
 
10
 
! Отговори
X man преди 3 години
Трябва да има сериозна реформа в здравеопазването. Тези ДжиПи-та освен да точат здравната каса друго май не могат ( не слагам всички под общ знаменател,защото има и такива , които си вършат работата съвестно. Но те са много малък процент ) Недопустимо е да имаш нужда от преглед, а те да не те приемат и да ти дават консултации само по телефона ( ако го вдигнат ), а всъщото време да гълчат ,че са на първа линия и искат да им се отпускат допълнително пари
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само в Тикволандия може да си здравно осигурен, но да няма кой да те лекува. Геноцидът продължава вече повече от десет години.