Да си емигрант не е по-лесният избор, никой не го иска

Младите специалисти продължават да напускат България
14 яну 2021 20:30, Елка Василева
89
Да си емигрант не е по-лесният избор, никой не го иска
Снимка: архив, БГНЕС

"Никой не иска да е емигрант, защото това не е по-лесният избор," казва българска специализантка. Всеки четвърти българин е изразявал желание да живее в чужбина. Дойче веле разговаря с няколко души, направили свой личен избор.

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина. Това сочат данните от последното проучване на “Тренд”. 41 процента пък споделят, че имат роднини, които живеят зад граница.

"Вирусът" на миграцията и неговите вълни

Експертите са категорични, че пандемията е снижила емиграцията през 2020 година. Това обаче не разрешава дългогодишните демографски проблеми на България, в това число изтичането на специалисти от ключови сектори. По данни на Европейския комисия през 2019 година тенденцията за завръщане на трудови мигранти е продължила и България е сред първенците в това отношение. Но става въпрос основно за нискоквалифицирани кадри.

Още по темата

Младите експерти продължават да напускат България

Според проучване на фондация “Отворено общество” едва около 5 процента от лекарите в България са под 30-годишна възраст. Никол и Виктор са сред младите медицински специалисти, които са избрали да заминат. “Мотивираха ме по-добрите условия и организация на труда”, казва Никол, която е специализантка във Виена. “Заплащането в България е такова, че трябва да работиш на поне 2 места и да финансираш всички курсове сам”. Докато следва, тя работи като болногледач в голяма лечебно заведение в София. “Като студент получавах малко над 200 лева. Абсурдното е, че от тях трябваше да отделям пари за сапун и тоалетна хартия в отделението.”

Казва, че в Австрия ситуацията е съвсем различна. “Студентите тук дават смени, за които им се заплаща. Докато при нас по време на обучението практиката беше много по-малко.” Тя признава, че е срещала затруднения да навакса. “Мои колеги тук са правили редица неща по време на обучението си, до които аз се докосвам за първи път”.

И макар работата да е много и социалната среда първоначално да е далеч по-ограничена, отколкото в България, тя е доволна от решението си да замине. “В България малко хора се интересуват от нови проучвания и те трудно стигат до практиката. В Австрия, особено по отношение на коронавируса, видях как се подготвят нови публикации и се обсъждат нови методи за лечение постоянно”.

Би ли се върнала? “Никой не иска да е емигрант и това категорично не е по-лесният избор. Така че, ако видя тенденция за подобряване, ще се върна. На този етап - не”.  

Българи, които се връщат от чужбина, българи, които остават. Защо?

Виктор, подобно на Никол, заминава малко след като завършва образованието си. “Избраната от мен специалност не навсякъде в България се практикува на необходимото съвременно ниво. Не исках да правя компромис със себе си и с пациентите си”, обяснява той.

Признава, че първите стъпки в Германия не са лесни. “Все още срещам затруднения - езикови, професионални, социални”, изрежда той, “но съм доволен, че реших да започна да градя кариера в чужбина”.

За момента Виктор не мисли за прибиране в България и кариера там: “Не съм оптимист, че необходимите реформи ще се проведат скоро. Медицината в България се нуждае от големи структурни промени, за да стане възможно колегите да практикуват на съвременно ниво и при нужните условия на труд, а пациентите - както в големи университетски болници, така и например в общински клиники, да бъдат доволни, че грижите за тях са оптимални.”

Предимствата на България за младите и образованите

Съкращенията и замразяването на нови позиции заради пандемията, както и силно конкурентната среда, са сред причините някои българи да решат да се завърнат в родината си.

“Професионалното ми развитие, необикновената икономическа обстановка в резултат от пандемията, а и лични причини, бяха факторите, които ме накараха да се върна в България”, разказва Филип, който се е прибрал преди няколко месеца, но вече си е намерил работа. Той споделя, че в Западна Европа, където е учил и работил досега, пандемията сериозно е засегнала търсенето на кадри, особено на чуждестранните и на тези без дългогодишен опит.

“Европейското ми образование определено ми отвори повече врати в България, отколкото в чужбина”, признава той и подчертава, че тук процесът по наемане е на по-ниско ниво, което може да се окаже плюс. “Не ми се налага да минавам през горящи обръчи, за да си намеря подходяща работа”, споделя Филип. Особено в столицата редица компании в сферата на бизнес иновациите и в стартъп средата търсят млади експерти, владеещи няколко чужди езика.

Натрупването на опит зад граница и владеенето на чужди езици се оказват коз за млади специалисти, които решават да работят в България. Иванина заминава за Германия като малка, но преди година се завръща в родината си. “Трябва да призная честно, че изборът ми не беше продиктуван от носталгия или идеализъм”, казва тя. “Образованието ми, което е с акцент върху изследванията на Югоизточна Европа, ми даде по-добри възможности за развиване на кариера тук”.

Тя владее български и немски на ниво "майчин език”, говори и английски. Намира подходяща позиция в България и сега е доволна от решението си: “От около година съм в България и обичам работата си”. Иванина не обича да сравнява България и Германия и не смята, че в повечето случаи има база за подобна съпоставка.

"Откакто съм в България, съм имала много случки, които, разбира се, не биха били възможни в Германия. Някои от тях ме разсмиват, други - не. Не е тайна, че много неща в България не функционират така, както би трябвало, но все пак съм на мнението, че зависи от всички нас да променим това, което не работи като хората. Не може винаги да се оправдаваме, че “системата така и така не функционира”, категорична е тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
15
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
До Мизерландия,Да ти кажа честно, екстра е така. И без това сме супер консервативно общество, само мигранти ни трябват. Все пак Кърджали е като малка къща в сравнение с турската махала в Берлин. Не че и тука знаят официалния език ама там ептен е заплетена работата.
37
2
 
14
 
! Отговори
DEM преди 3 години
Днес всичко се е юрнало нанякъде. Като ми кажат Ще ходя в Германия или Швеция, питам Що?. Отговарят Щото там е хубаво. Чакайте, бе хора! Там не е било вечно хубаво, направили са си го. Което ще рече Абе, ***, дайте да запретнем ръкави, и при нас ще стане хубаво.и Когато някой ми каже Абе, няма вече добри хора, това е толкова смешно, отвратително, нихилистично...Джоко РосичСъгласен на 100%. Никой не ми е длъжен.
36
7
 
7
 
! Отговори
Мизерландия преди 3 години
Дори мигрантите от Африка и Азия, които са тръгнали към ЕС, не искат да стоят в тикволандия.
35
1
 
15
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Всеки има правото да работи и живее където му е кеф. Имам познати, които си останаха навън имам и такива които се върнаха. И двата отбора ги разбирам. В БГ за жалост всичко се гледа в краткосрочен план. БАН е пропит от стари кадри, които не пускат младите нагоре и си пазят само заплатката. Въпроса е кой гони младите? Частните фирми и навън са същите като нашите-никога няма да прокопсаш в тях. Или международна компания или собствен бизнес. Навън си винаги чужденеца, но пък може и с това да успееш
34
3
 
8
 
! Отговори
от Мюнхен преди 3 години
аз съм взел едно парче гума и като ми домъчнее за Софето си го паля и ми става едно такова уюутно ...
33
6
 
17
 
! Отговори
И все пак преди 3 години
Познавам много хора,които изкарват яко пари в България.Хора с мозък,мечти,дисциплина,вяра,план,хъс за успех.Рядко ще ги чуеш да се оплакват,няма кой да им попречи по пътя към успеха,те знаят че могат,вярват в себе си...Познавам и други,бедни,озлобени,вечно оплакващи се,мързеливи,безхарактерни роби,вечно чакащи някой друг да им оправи живота...Няма значение къде си,важно е какъв си,какво носиш в себе си,или си войн или си жертва...
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера срещнах две завърнали се ,,италианки, които на висок глас коментираха каква простотия е при нас ,но за сметка на лъскавите и ботуши и афиширането и с еврото имам стабилно семейство,изучени деца и на никого не съм сменяла пос-ни памперси.Стига да иска човек и тук се работи и живее . Адмирации за млади и успешни хора доказали се със своя ум и труд в чужбина .
31
3
 
9
 
! Отговори
17 преди 3 години
Избягах много млад. Само за немски чорбаджии съм работил. А при тях лабаво няма. В бегето можеш да се офлянкваш, но при германците има ред и орднунг. Като закъснееш за съвещание и бам 5? в касичката за кафе. И все гледат да те прецакат и ще ти платят по-малко от на немеца на същата работа. Кръвта вода не става, особено при швабите.
30
7
 
8
 
! Отговори
Глупак останал в БГ преди 3 години
Който завърши в България висше образование държавна поръчка следва да остане да работи за определен период в полза на данъкоплатците, които са платили образованието му.Разбирам, че за много патриоти и родолюбци всичко в държавата е пропаднало и покварено и ако едикой си е на власт бял ден няма да видим, но виж, ако дойде друг ще ни оправи за 700 дни...Но аз не мога да оправдая някой да използва ресурсите на обществото ни и след това да носи блага на друга страна: това е използвач!
29
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите, които сме в България нямаме проблеми да живеем тук. Труден е животът, но не мрънкаме. Българчетата в чужбина обаче са много озлобени. Ама много! И много искат нещата в България да са още по-зле. Кефят се когато тук се случат лоши неща. А те са пълни лузъри в западния концлагер. Знаят си дереджето, че там нищо нямат и са роби на системата. Жалка история.
28
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продават си душите за пари и нищо повече.Мразят държавата си ,но постоянно искат съдействие от нея да си въртят живота далеч от нея.
27
0
 
6
 
! Отговори
Шоп емигрант преди 3 години
Нема лесно никъде. Но който му е дървена главата и може яко да носи ще се справи.
26
11
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Който иска да ходи навън- прав му път, аз съм от завърналите се, без съжаления. Бях в САЩ, после в Обединено кралство, но от България по-хубаво няма. Навън все си емигрант, откак се върнах ми е леко на душата, радвам се на приятели, роднини, по-спокоен живот, у дома и стените помагат. Не искам децата ми да са емигранти, въпреки че имат чужди паспорти, те от малки пътуват много и нямат грам комплекси, че са българи и тук им е супер. Прав им път на заминаващите.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17По добре немец, отколкото нашенски *** чорбаджия, който те гледа с презрение нищо, че му изкарваш парите.
24
1
 
14
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Ромите в България са проблем за Бюджета и НОИ .
23
8
 
18
 
! Отговори
Пешев преди 3 години
Заминавайтеее, никой не ви дърпа за ръкавите насила ... то не беше хейт и злоба, то не бе чудо...но не идвайте да си правите зъбите в България..и като се пенсиониране не се връщате.
22
4
 
5
 
! Отговори
Валю Мънито преди 3 години
Бойко ще ви управи, нали все пак той е измислил икономиката!Кралят Слънце!
21
13
 
16
 
! Отговори
Zlata Gold преди 3 години
На който не му харесва в България да си ходи. България няма нужда от озлобени лузъри. Около 5 милиона истински българи могат да си живеят спокойно в България. Какъв ви е проблема на лузърите ?
20
10
 
9
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
НА МЕН ГЕРБ И БОЙКО МИ ХАРЕСВАТ!РАБОТЯ В ГЕРМАНИЯ ...НО, СИ ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ И СИ ХАРЧА ПАРИТЕ ТУК!ДА ЕМИГРИРАТ РУСОФИЛЧЕТАТА ....АМА ГЛЕДАМ , НЕ ХОДЯТ У РУСИЯ , НЕЩО...ХА,ХА,ХААА...ЩО ТАКА ,БЕ...??!
19
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за съжаление с всяка изминала година става все по-зле няма работа или, ако има е подигравка с труда,а цените на всичко вървят безумно нагоре, всякаш всички политици гледат всичко с розви очила или пък с тотално нехаят нали "шкафчетата" им са пълни