Експерт: С коронавируса природата дава знак, че има още много да учим

„Разработването на антивирусни средства е много високо препятствие“
14 яну 2021 23:00, Елка Василева
29
Експерт: С коронавируса природата дава знак, че има още много да учим
Кадър: Bulgaria ON AIR, архив

Всяка информация, която ще се събере по време на мисията на СЗО в Китай за произхода на коронавируса, причиняващ COVID-19, ще бъде ценна. Откривайки произхода на един вирус, ще бъдем подготвени за следващо прескачане на вирус от животно към човек. Това обясни пред БНР вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Повечето нововъзникващи вируси с респираторен характер възникват именно в онзи регион“, каза тя.

Всяко знание ще помогне, за да бъдем подготвени за следващи атаки от света на вирусите, смята вирусологът. „Ще ни подготви как и къде да очакваме следващите прескачания.“

Целогеномното секвениране на вирусите, пълното разчитане на техния геном помага да се работи не само по новооткрити вируси, но и по стари и добре познати вируси, поясни специалистът. С такива методи например е установено, че морбилният вирус е навлязъл в човешката популация преди 25 хиляди години.

Идването на SARS-CoV-2 не изненадва вирусолозите, поне от десет години се говори, че се очаква пандемия, изтъкна доц. Гломб.

Още по темата

„Като човечество твърде надменно помислихме, че познаваме всичко и сме готови за всичко. Природата ни дава знак да се смирим, че има още много, много да учим. Появата на SARS-CoV-2 в човешката популация ни свали малко на земята, за да ни покаже, че много сме научили, но има много повече да учим,“  каза вирусологът.

„Ние открихме вируса на 8 март, но със сигурност той е навлязъл в България по-рано. Вирусът е бил в циркулация в България и преди 8 март“, коментира доц. Гломб по повод открития нов пациент 0 в Италия.

Екстремната ситуация, в която новият вирус ни постави, помогна българските лаборатории да „дръпнат“ много напред технологично, отбеляза още вирусологът.

Разработването на антивирусни средства е много високо препятствие, защото вирусите бързо мутират, бързо развиват резистентност, както и защото вирусите „много интимно живеят в клетката гостоприемник", посочи още Любомира Николаева-Гломб.

„Антивирусната терапия е изправена пред ситуацията да унищожи врага, който е навлязъл вътре в къщата, но така да го унищожи, че къщата все пак да остане здрава. Това е много трудно постижимо,“ каза още тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Bili преди 3 години
точно така Годжи - лабораторията си има име: Fort Detrick, USA
23
0
 
3
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
Не природата,а лаборатория ни го даде тоя вирус
22
0
 
4
 
! Отговори
Не е така преди 3 години
Всичко това го знаем много добре просто не правим нищо, от алчност сме пренебрегнали основни практики на преввнция. А това е много по-лошо от незнанието.Човечеството е обречено за съжаление...
21
2
 
7
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Много неграмотна статия. Когато ни удари първия корона вирус, намерих неговото описание заедно е 4 от 18 протеина, които впоследствие са били модифицирани. Познайте къде ги намерих.В американското патентно ведомство.Явно "тази природа" има предвид овцата от статията.Вируса е модифициран от хора, че дори са си патентовали първите модификации.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия експерти и лекари сега ли откриха че има вируси в природата и че ще ни надживеят като вид.човека се е приспособил да живее с тях и колкото повече се старае да живее в стерилна среда толкова по беззащитен става спрямо тях.отделно заради това се увеличават и алергиите.
19
3
 
14
 
! Отговори
ЕхПерт преди 3 години
Експерта с експертното мнение от статията трябва да му се припомни че ПРИРОДАТА НЯМА РАЗУМ И НЕ МОЖЕ ДА НИ ДАВА НИКАКЪВ ЗНАК .Това което се случва с природата е изцяло резултат от действията на живите същества населяващи земята и най вече от действията на ХОРАТА . Ако ние замърсяваме въздуха - ще дишанме мръсен въздух. Ако тровим почвата - ще ядем калпава храна . Ако експириментираме с вирусите - ще имаме изкуствено създадени вируси за които човешкия организъм НЯМА естествена защита . Това е.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експеримента ковид-19 е насочен срещу хората от правителствата. Ясно като бял ден
17
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 3 години
Ние цял живот се учим и накрая умираме ненаучени. Не можем да знаем всичко.Така е устроен светът.Лошото е че не си вземаме поуки от миналото.Защото си мислим ,че сме велики.Но не сме.Защото сме смъртни.Можем да отложем смъртта вземайки преждевременно мерки но не можем да избягаме от нея.Затова гответе се за лошо!
16
1
 
1
 
! Отговори
SS преди 3 години
Коронавирусът няма да единственото биологично оръжие което ще ни се стовари върху главите.Ще има нови щамове и вируси. Защото хората са изнежени и покварени от цивилизацията.И са лесно уязвими.Затова апелирам от доста време.Гответе се за кризисни ситуации.Но не само да го прочетете и после да ви се изтрие от главите но наистина вземете мерки? Послушаите SS .
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експерт: С коронавируса природата дава знак, че има още много да учимСамо това като прочетох и разбрах колко е тъппа тая кокошка.Природата и давала знак?!?!Ама мак звездите и говорят....ХА-ХА
14
2
 
1
 
! Отговори
EUSSR преди 3 години
С коронавируса Китай дава знак, че има още много да учим..........
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето такива вируси идват от Китай, нека си го кажем.Ама не са само вирусите!!!И бактериите и всички зарази пак оттам идват!!!Понякога имам чувството, че китайците са извънземни!!!Сериозно!!!!!!Йерсиния пестис също е бактерия идваща от Китай!Тоест, бактерията пренасяща бубонската чума е пренесена от Китай. В Италия...
12
1
 
11
 
! Отговори
Ааа..бе преди 3 години
Каква природа, айде стига лъгахте, че се е появил естествено !
11
0
 
12
 
! Отговори
Друг е знакът, како преди 3 години
"Пандемията" на този сравнително кротък вирус, който ще затрие най-много 1 на 1000 от населението, показа съвсем не това, което дърдориш - здравеопазването в цял свят бе превърнато в здравепогазване от неолибералните "оптимизации" от типа "здраве срещу пари" и "колкото по-малко разходи, толкова по-добре". Затова гледаме и мрачния коронавирусен сеир в Щатско, където медицината беше превърната в най-отвратителното печалбарство. В Тиквостан - същото, но на равнището на съвсем жалка мизерия.
10
1
 
10
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Тази купена доцентка беше вчера в една телевизия, днес в друга, а истината е, че не искам да и слушам глупостите.
9
1
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
гломб учи, учи. още имаш нужда ми се струва.
8
2
 
11
 
! Отговори
999 преди 3 години
С " учени" като тия, мнооого ще прокопсаме!!! Нищо не може да ги зарадва повече от думата " ваксина". По пет- шест наведнъж !!! - в бъдеще.
7
2
 
4
 
! Отговори
не е само това преди 3 години
ваксините не трябва да са за цялто човечество а за населението което живее или хората които отиват в ряйони където има голяма вероятност да прескочат вирусии там за тези те трябва да са задължителни ако искат да живеят там и по този начин по който са свикналитова епревенцията е занемарена до 0
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги осъдят за мълчанието им за опасността за световното здраве. Знаели са за ковид от 10 години и са мълчали.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги изненадва ковид след голямата изненада.Трябва сега да кажат за следващите вируси и да направят ваксини за тях. Какви вируси да очакваме?