Готов ли е бизнесът за забраната на пластмасови изделия?

В случай, че фирмата няма алтернатива ЕС предвижда принципа "замърсителят плаща"
14 яну 2021 23:45, Ния Христова
12
 
Европейска директива, която всички страни членки трябва да въведат до 3 юли тази година, предвижда забрана на пластмасомите изделия за еднократна употреба.
 
В русенска пицария вече са стъпка напред и още от отварянето си преди 2 години те ползват алтернативни материали. 
 
"Правим го, защото те са по-термоустойчиви, но и за да пазим околната среда", посочи управителят на пицарията Мартин Вълев пред Bulgaria ON AIR.
 
За част от бизнеса новите ограничения означават загуби, защото алтернативата на пластмасата е по-скъпа.
 
"Забраната е правилна като решение, но тя трябва да стане поетапно", каза адвокат Анатоли Казаков.
 
В случай, че фирмата няма алтернатива на пластмасовите изделия ЕС предвижда така наречения принцип "замърсителят плаща".   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** е готов да превърне цялата държава в сметище, само за да спести 5 ст.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бизнесът е готов да добави и този тарикатлък към цената на стоката си така че накрая пак ние ще плащаме
9
1
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До SSНяма да забраняват всичко бе, Глупи :))) Само изделията за еднократна употреба -чаши, тарелки, вилици, лъжици, които след едно ползване се хвърлят. Спойлера на колата ти предполагам не го сменяш след едно возене, нито пък градинските столове се хвърлят след едно сядане. Мислете малко бе, безполови другари (НЕджендъри) :))) И има още една алтернатива - прибори и тарелки от ядлив материал. Една ги демонстрираше и накрая ги изяде :))) Даже май са патентовани, но са интересно решение
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
dosta plastmasovi zabni protezi se razhojdat.
7
2
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Преди да плюете и т.н. в самата директива е описано за кои типове продукти става дума. Неща в стил торбички, сламки, клечки за уши, бъркалки, чинии, вилици, ножове, стиропорените кутии за храна, чаши и подобните им. Не става дума за пълна забрана на пластмасата, а за определени категории изделия. Просто тук не са описали какво точно предвижда бъдещата забрана.
6
5
 
21
 
! Отговори
Браво бе ! преди 3 години
В случай, че фирмата няма алтернатива на пластмасовите изделия ЕС предвижда така наречения принцип "замърсителят плаща".Накратко. Производителя на замърсяващата пластмаса повишава цените за да не му намалява печалбата И СЕ ОКАЗВА ЧЕ ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕК ПЛАЩА .Чиновника си прибира глобата . Производителя си повишава цените . Потребителя плаща щото няма друга алтернатива а и повечето стока е със пластмасови опаковки . Всички са доволни.
5
13
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 години
От пластмаса се изработва какво ли не. От маси и столове,зъбни колела,спойлери за коли,дограма,някои изделия във военната промишленост и т.н.Не виждам как ще бъде забранена.Това са пак глупостите на Брюкселските ***.
4
4
 
6
 
! Отговори
Х преди 3 години
Всички вещи за еднократна употреба трябва да се забранят. Дърво и пластмаса. Да останат само стъкло и метал. Е, ще има някои затруднения , но ще се преодолеят.
3
2
 
24
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Хората се готвят от две години за това. Днес ми направи впечатление че вече има хартиени сламки и клечки за уши в Лидъл. В колата имам дървени лъжици, вилици и ножове за еднократна употреба, хартиени чинии и чаши и пр. Когато правиш барбекю, накрая можеш да изгориш всичко.
2
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се казва убиване на източна Европа и бизнеса й. Къде в нашето море някой видя тонове сламки или чаши? Няма Въртят едни пропагандни клипове на бедни държави пълни с б7йлуци от техните западни туристи и круизи. България не трябваше да се съгласява на подобно неща преди да и обещаят евро паринза компенсация на бизнеса. Това е убийството на доста фирми . Германия защо ненсорв да произвежда коли нали замърсяват въздуха ?:)
1
0
 
16
 
! Отговори
У преди 3 години
Интерестно как са класифицирали опаковките на абсолютно всичко-те са също вид еднократно използвана пластмаса? Има много вещи, дето също са еднократни,без да са обявени за такива. Ето вчера пробваме да надуем едни дъъълги балони. Пластмасовата помпа работи 10-15 помпения и се счупи! Това е безмислен и замърсяващ продукт и изобщо, би имал смисъл само ако работи известно време.