Радев избра: Ще гласуваме за парламент на 4 април

Президентът обяви датата в обръщение към народа
Обновена: 14 яну 2021 17:31 | 14 яну 2021 17:07, Веселина Йорданова
619

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарните избори ще се проведат на 4 април.

Това съобщи президентът Румен Радев в обръщение към народа. Днес държавният глава е подписал указ за това. Изборът му е седмица след първата възможна дата за вота.

"Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приеме необходимите закони, да работят така, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен", посочи президентът.

Изявлението на държавния глава идва след проведените от него консултации за предстоящия вот в условия на пандемия.

Как това да става безопасно, с доверие в избирателния процес и при висока активност, обсъди президентът с представители на правителството и Щаба, със здравни специалисти, парламентарни и извънпарламентарни партии. Част от срещите не минаха без напрежение и отправени нападки.

Радев заяви, че се обръща към народа в дни, когато институциите се изпразват от доверие и се сриват, подобно на скъпата инфраструктура, в дните на наводнение и страх от стихията.

Никоя от отговорните институции не предприе адекватни законови и организационни мерки за подготовка на избори в тези условия, макар да беше известно, че те ще се провеждат в условия на пандемия, обвини президентът управляващите.

Той благодари на отзовалите се в срещите, но отбеляза, че въпросите са били повече от отговорите в дискусиите.

Радев изтъкна, че има консенсус, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки в предизборната кампания, откроена била и необходимостта от промени в Изборния кодекс.

Сред тях президентът изброи не само гласуване на хората под карантина, но и гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в секциите и излъчване на процеса на преброяване, справедлив достъп в медиите в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот.

"Очаквам пандемията да се използва и като възможност, защото в условия на пандемия се взеха дълго отлагани решения", изтъкна президентът. Според него парламентът трябва да бъде активен в услуга на българските граждани.

Той заяви, че очаква ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти и обществени организации, които искат, да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините, да предприеме действия по актуализация на избирателните списъци, да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и информиране на гражданите за машинния вот.

Събитията от отминалата година ясно показаха, че българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо и да върне страната в руслото на демокрацията, кауза, която винаги съм подкрепял, подчерта президентът, преди да обяви датата, на която ще гласуваме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


619
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
464
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До П. ДимовИ тая ценност *** за зеле не става от нея: десетки и стотици други народи съшествуват без да са пълни слуги.
463
0
 
0
 
! Отговори
до 487 преди 3 години
:D Не-не искам. Ходи се логни другаде - бот :D
462
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 489Хахахаха. Ти знаеш ли кой е Домусчиев? Холдинг "Напредък" говори ли ти нещо? Тоя въртеше парите на БКП, когато Борисов още се ориентираше от бодигард в силовак.
461
0
 
2
 
! Отговори
П. Димов преди 3 години
Ние, българите, имаме една основната цел да оцелеем. Затова не обичаме самоизразяването и имаме краткосрочна ориентация за разлика от източните култури. Мислим, че единствения начин да спечелим е ако другия загуби. Предпочитаме да вземем от другите най-често чрез държавата и затова всички искаме държавна работа. Нямаме пазарно мислене и не обичаме да рискуваме. Основна ценност ни е сигурността.
460
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 488А за "Три морета " - там как го инструктираха от Кремъл ?
459
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 485 Домусчиев от БСП ли е?Спас русев? И всички останали , които се въртят около Борисов и Доган , те от БСП ли са ?
458
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 479Фигуранта го управляват директно от Кремъл, затова и действията му са с такава разрушителна сила. Ако трябваше да остане на резидентския му мозък, тоя не може сутрин сам да си обуе обувките правилно.толкова е проС. .ПРедложението за лайв стийминга не може да дойде човек, който едва не получи оргазъм от споменаването на Пауър Пойнт.
457
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми демокрация , какво да се прави Ако спечели БСП , това е волята на хората А съвсем друга тема е , кой с кого ще управлява. Засега всеки казва ,че няма да се коалира с другите :)))Да не вземем да ходим лятото пак на избори
456
1
 
4
 
! Отговори
до 481 преди 3 години
Бизнесмените олигарси да от БСП. Както всеки знае БСП са милионерите в НС. Това е факт още от първото разграбване на България след 1989г. Тогава приватизираха предприятията и ги ликвидираха. След дни ги нарязоха на скрап. А Нинова купи Техноимпекс.Да е само тя с мед да я намажем. Но са много.Те взеха пари от Първата частна Банка по идея на Луканов, която се отвори с кредит от БНБ и след нея отвори втора с кредит от първата.Началото на банковите пирамиди и кредитните милионери.Фалираха България.
455
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 481Че ДПС няма нужда да се молят на Борисов да им даде: БСП така щедро им харизаха традиционните области, където с десетилетия не се правеше нищо, че и до ден днешен политиците от другите партии ходят в тия райони като в друга държава. Боко им разби малко монопола на места, но това не стига: ДПС все още са много силни в много райони. Те и вземат.
454
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще ви гласува вече незна?Като гледам ако има и 30% да гласуват пак добре.
453
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 478Като гледам какви закони приема Борисов , все в интерес на ДПС и бизнесмените и олигарсите им Ама ти казваш БСП били с ДПС Е че те ДПС много прецакани .БСП не са управлявали от 1000 насам , как тогава ДПС фирмите продължават да взимат милиарди остава ,че ........... им ги дава Борисов
452
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето българи в чужбина традиционно гласуват за ГЕРБ. На второ място е ДПС. На трето с огромна разлика беше за някоя от десните партии, но кой ги помни тях.
451
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По въпроса с лайф стрийминга:Радев видя колко хора се хванаха на едни клипчета от руските републики по време на избори, които бяха пришити към България. Виждаха се всякакви манипулации с урни, чували с бюлетини и прочие. При едно видео заснемане от ъгъла на заснемане може да се изманипулира много и тези видеа да станат причина за касиране на изборите. Самите ЦИК излязоха с позиция, в която категорично отхвърлиха предложението.
450
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 471Не, не гласуваха за него. Освен ако под "от чужбина" не разбираш "от Турция", които са си ДПС, те определено гласуваха за него.А БСП и ДПС са от 90та заедно, тъй че даже и да се правиш на неразбрал не можеш.
449
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По въпросите за чалгата и защо я има повсеместно, се обръщайте към пожизнения Министър на Чалгата, Славчо Трифонов.
448
2
 
3
 
! Отговори
до 469 преди 3 години
Датата се измести поради 2 съществени причини пречупени през призмата на организиран и целенасочен ОФ "Всички срещу ГЕРБ".1-во-като котка на гръб да не падне президента понеже Борисов каза датата 28.03 е идеална.2-ро-ОФето знае, че хората извън България никога не са гласували с превес за БСП.Все пак нека не се подценява факта, че ген. Решетников сподели как е консултирал Нинова за избор на президентв България. Та старата любов ръжда не хваща.Заиграха се много евтино, но народа не пасе трева.
447
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 469Целта е ясна: ограничаваме максимално на изборната активност на хората, които имат малко по-свободно мислене и ще гласуват за някой друг, а не за явните червени разсейки в политиката ни.Иначе, да, Фигуранта пробва различни диверсионни тактики за да хвърли сянка върху изборите:1) неизпълними условия: като искането за прогноза за положението с вируса2) неетични условия: да се променя ИК непосредствено преди изборите3) нетипични условия: лайв стрийминг от над 10 хил. секции
446
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 469 не знам какво готви Борисов за изборите И на него му е ясно ,че без манипулации няма да вкара и 20 човека в НСКой знае неговите шефчета , какво са му разпоредили
445
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На консултациите разбрахме, че съществува партия ВОЛТ. Единствено те дадоха предложение за дати - средата на април. Бяха написали и писмо.