2,5 милиона българи ще бъдат ваксинирани до юни

Най-много ще получат препарата на "Астра Зенека"
74
2,5 милиона българи ще бъдат ваксинирани до юни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около месец юни се очаква близо 2,5 милиона души да могат да бъдат ваксинирани, съобщи изпълнителният директор по Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред БНТ.

Той посочи, че заявените количества от ваксината на "Пфайзер" - "Байонтек" са 3,9 млн. дози, от "Модерна" са 500 хиляди, от "Астра Зенека" са 4,5 милиона, посочи той.

Миналата седмица ЕК оповести обяви, че е сключено допълнително споразумение, при което ще бъдат осигурени до 300 милиона допълнителни дози ваксини и за да се случи от производителя е необходимо да се направи модифициране на производствения процес, разясни Кирилов.

Вчера са получили информация какви дози от ваксините предстои да бъдат получени в понеделник. Първоначално са имали информация за 35 000 дози, а сега за 18 700.

"Като от следващата доставка, която е в края на февруари, ще се възстанови първоначално планираното количество, а по-малкото количество ще бъде компенсирано в средата на февруари. След средата на февруари ще има увеличение и на допълнителното планираните", заяви изпълнителният директор по Агенцията по лекарствата.

По думите му полученият по-малък брой ваксини ще създаде затруднение, защото организацията налага предварително определяне на хората, които ще бъдат ваксинирани.

"Това се случва от РЗИ, от лечебните заведения, но важното е, че за хората, които са получили първа доза, ние запазваме останалото количество, така че за тях ще има възможност да бъде поставена втората доза", гарантира Кирилов.

Ние решихме да се запазват половината от количествата, които получаваме именно заради такива ситуации, уточни той.

"На база количествата, които получаваме, е създадена организация, така че да може да бъде гарантирано, както първото поставяне на дозата, така и второто, и това да се случи при максимално добра организация", категоричен бе Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не ваксинирате ПАТРИАРХА И ВЛАДИЦИТЕ С РНК ВАКСИНАТА? ЗАЩО НЕ ВАКСИНИРАТЕ С РНК ВАКСИНАТА РОМИТЕ ПО ГЕТАТА?
41
2
 
17
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 години
Чувам, че лекарите тайничко зобкат ивермектин профилактично и не се заразяват с ковид. Вие си боцкайте белтъци и наздраве.
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли, пак лъжат предизборно на всички ние ясно че и тук ще се издънят
39
1
 
18
 
! Отговори
А ти ваксинира ли се преди 3 години
До Анонимен34От американската федерална база данни Vaccine Adverse Event Reporting System съобщиха броя на гражданите, починали след ваксинация срещу COVID-19, пише The Epoch Time. Според изнесената информация, 55 летални изхода са регистрирани сред хората, които са си сложили ваксини
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде ИЛЮМИНАТИТЕ, почвайте да предлагате по 50 лв. пари, за да се намерят хора да се ваксинират с РНК ваксини. По медиите може да ми обяснявате, колко много желаещи има да ги ваксинират с РНК ваксина. Абе, вярваме Ви. Дигнахте ли парите за лекарите? Всяка ваксина - 20 лв. Далавера.
37
9
 
4
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 3 години
А , ЩЕ ИМА ЛИ РУСКА ВАКСИНА ЗА РУСОФИЛЧЕТАТА В МАГАЗИНИТЕ НА "БЕРЬОЗКА"....ХА,ХА,ХААААААААААА
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 29 недей да 'злословиш' така! Поне 150% е подкрепата и броя на бюлетините за Герб!Доволните 'избиратели' ще пускат не по една, а направо по 5 бюлетини наведнъж да покажат благодарността си!
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не ваксинирате с РНК ваксина полицаите?Защото въобще не убива тази ваксина, нали? Значи учителите да се ваксинират с РНК ваксина , а полицаите с класическата ваксина на Астра Зенека.Абе, вие учителите за някакви ид$ио$ти ли ги смятате?
34
2
 
10
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
А от къде толкова мераклии ще се намерят? Дори и ако някой кренвирш извадят от камиончето на Кен като бонус! И електорана на герб надали ще се прежали заради кренвирша...
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пускайте ваксините за народа. Лекарите и учителите бавят процеса на ваксинация. Това е престъпно решение. Чакаме нежелаещи да се ваксинират лекари и учители.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, Пепи, докараха кренвиршите.
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Две истини от медиите.1. РНК Ваксината не убива2. Герб никога не е фалшифицирала, купувала вота
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо чакаме а не се ваксинираме?Защото сме поръчали основно от ваксините на АстраЗенека, които още не са одобрени за употреба в Европейския съюз.А защо сме поръчали много от тези ваксини и много малко от другите, които вече са одобрени и се използват и доставят?Дали защото шефката на АстраЗенека в България е Зоя Паунова?Паунова е майка на евродепутатката от ГЕРБ, видната евроснаха *** Майдел.
29
2
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
На мен ми се струва, че подкрепата към партията-закрилничка е около 99,8%
28
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа е доволен, ето Герб му осигури защита ще се ваксинират масово никой в Европа не осигурява такава защита на народа и хората виждат и затова масово ще гласуват за Герб поне 80-85% е подкрепата въпреки лъжите на президентчето и комонистите
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакво чувство имам, че живея по времето на Третия райх! Правят се някакви неща с хората без да ги питат искат ли, не искат ли... 02774
26
2
 
12
 
! Отговори
Sante_dog преди 3 години
За *** *** нещо? За майка и която е изпълнителен директор на Астра Зенека за България? Вече и да мажете няма смисъл - разбра се защо няма ваксини на пфизер за обикновенните хора. Сигурно затова са бързали общинските съветници, че после ще има само от фалшивата ваксина на снахата... ГЕРБ за поредн път показаха що за стока са!
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе да - така говорят щото изборите са април - юни ще гояорим пак колко са ваксинирали - максимум 200-300 хиляди....
24
1
 
9
 
! Отговори
Едно към едно преди 3 години
До Анонимен 12Да, защото фризьорките са "медицински лица"! Виж какви джуки им правят!
23
2
 
15
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
С това темпо ...до юни 2025 година!