2,5 милиона българи ще бъдат ваксинирани до юни

Най-много ще получат препарата на "Астра Зенека"
74
2,5 милиона българи ще бъдат ваксинирани до юни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около месец юни се очаква близо 2,5 милиона души да могат да бъдат ваксинирани, съобщи изпълнителният директор по Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред БНТ.

Той посочи, че заявените количества от ваксината на "Пфайзер" - "Байонтек" са 3,9 млн. дози, от "Модерна" са 500 хиляди, от "Астра Зенека" са 4,5 милиона, посочи той.

Миналата седмица ЕК оповести обяви, че е сключено допълнително споразумение, при което ще бъдат осигурени до 300 милиона допълнителни дози ваксини и за да се случи от производителя е необходимо да се направи модифициране на производствения процес, разясни Кирилов.

Вчера са получили информация какви дози от ваксините предстои да бъдат получени в понеделник. Първоначално са имали информация за 35 000 дози, а сега за 18 700.

"Като от следващата доставка, която е в края на февруари, ще се възстанови първоначално планираното количество, а по-малкото количество ще бъде компенсирано в средата на февруари. След средата на февруари ще има увеличение и на допълнителното планираните", заяви изпълнителният директор по Агенцията по лекарствата.

По думите му полученият по-малък брой ваксини ще създаде затруднение, защото организацията налага предварително определяне на хората, които ще бъдат ваксинирани.

"Това се случва от РЗИ, от лечебните заведения, но важното е, че за хората, които са получили първа доза, ние запазваме останалото количество, така че за тях ще има възможност да бъде поставена втората доза", гарантира Кирилов.

Ние решихме да се запазват половината от количествата, които получаваме именно заради такива ситуации, уточни той.

"На база количествата, които получаваме, е създадена организация, така че да може да бъде гарантирано, както първото поставяне на дозата, така и второто, и това да се случи при максимално добра организация", категоричен бе Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
9
 
! Отговори
Умерен враг на герб преди 3 години
Не съм против ваксинациите, но искам да си избера ваксината. Гадовете *** искат да ваксинират народа с Астра Зенека. Вижте резултата в Англия. Ваксинация може, но с Пфайзер и Модерна.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
значи при Боко населението ще се съкрати с 50% Браво Падишахе за грижата!
20
3
 
16
 
! Отговори
Нане преди 3 години
До АсенСамо да те допълня!Той изказва едно мнение, за което му е щедро заплатено... Всичките докторя, които пеят, кат славейчета са щедро заплатени от мафията, която и да е тя!
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И после се оплакват, че българина не вярва и не иска да се ваксинира. Спрете да лъжете бееее
18
1
 
19
 
! Отговори
Добре де... преди 3 години
...до тогава така или иначе 70% от хората ще са го преболедували това... Така, че с ваксини или без - все тази (; .
17
3
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До Анонимен 12АКО ЛЕЛЯ МИ НЕ СЕ БЕШЕ ДОВЕРИЛА НА ДОКТОРИТЕ СЕГА ЩЕШЕ ДА Е ОЩЕ ЖИВА!!!ИМАШЕ ДИАБЕТ И 10-КИ ГОДИНИ СИ КАРАШЕ С НЕГО БЕЗ ЛЕКАРСТВО И ТО ВИСОК ДИАБЕТ СЪС СТОЙНОСТИ НАД 10!!!ДОВЕРИ СЕ НА ЛЕКАРКА КОЯТО И ПРЕДПИСА ЛЕКАРСТВОТО НЕОГЛИМ КОЕТО РЯЗКО СМЪКВА КРЪВНАТА ЗАХАР И МОЗЪКА И СЕ СКАПА ЗА 1 ГОДИНА И ПОЛОВИНА ОТ ЛЕКАРСТВОТО!НА СЪСЕДКАТА ОТГОРЕ И ПРЕДПИСАХА ДОБРО ЛЕКАРСТВО ЗА ДИАБЕТ И ОЩЕ Е ЖИВА И С РАЗСЪДЪК!ТЪЙ, ЧЕ ДА СЕ ИМА ДОВЕРИЕ НА ЛЕКАР Е ОТНОСИТЕЛНО ПОНЯТИЕ!
16
1
 
14
 
! Отговори
Асен преди 3 години
До 12 не става дума за вяра, това не е господ, че да вярваш. Тук става дума за информираност, а тя липсва. Като излезе един доктор и каже ваксините са супер ефикасни и абсолютно безвредни, това не значи че е така. Той не представя данни от достатъчно клинични изпитания и анализи, защото такива още няма. Той изказва едно мнение, което се базира на някакви лични, вътрешни усещания. Единствените данни до момента са, че производителя не носи никаква отговорност дори да ти поникнат рога.
15
1
 
12
 
! Отговори
гост преди 3 години
Да обещаеш е чест! Да изпълниш е глупост!Юни е близо, ще доживеем, ще видим ....
14
2
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ВСИЧКИ НАБЛЮДАТЕЛНИ!!НАИСТИНА В СТАТИЯТА НЕ Е СПОМЕНАТА КОЯ ГОДИНА! АКО Е ПРЕДИ 2023-ТА ЩЕ Е ГОЛЯМО ПОСТИЖЕНИЕ
13
1
 
8
 
! Отговори
Вътко преди 3 години
Ще бъдат, в заглавието. Могат да бъдат на първия ред от текста. Последно кое е. Щото утре ще вали оранжев сняг и утре може да вали оранжев сняг не са едно и също. Ако не насилят хората, няма как 2,5 млн. да се ваксинират.
12
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, вие които не вярвате на ваксините и медицинските лица, като се разболеете на фризьор ли ходите?
11
1
 
12
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
Доообре, майтапите се.................
10
1
 
14
 
! Отговори
НКК преди 3 години
С тези темпове на ваксинация с право не казва коя ГОДИНА е този месец юни.
9
1
 
29
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Бас държим, че за цялата 2021 година няма да се ваксинират и половин милион...Това не означава, че няма да лъжат мажат, и ще докарат бройката и до 4 милиона... Поредните пари хвърлени на вятъра от шайката...
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До юни коя година ? 2025 ли ?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
намеквате, че до месец юни ще останат толкова българи в родината?!
6
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВЪВ ИНТЕРНЕТ НЯМА И ЕДНА СТАТИЯ , ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ПОДПИСАЛА ДОГОВОР С АСТРА ЗЕНЕКА!!!!!!АКО БЕШЕ БОРИСОВ ДА СЕ Е ПОХВАЛИЛ!!!!!---------------УЖАСЕН ЛЪЖЕЦ!!!!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В една новина казват 1,5 милиона ваксини щяло да има за 700 000 човека, тука казват 10 милиона сборно за 2,5 милиона човека... по-нататък а четеш че имунитета от ваксата бил само 6 месеца...Хаос, дезнформация и липса на управление. Хубава работа, ама... на Ботокса. Все така му се получава - след него и потоп.
4
1
 
25
 
! Отговори
хахахах преди 3 години
Точно когато бройките заболели намаляват хората ще се юрнат да се ваксинират! Как пък не!
3
2
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КОГО ЛЪЖЕ ТОЯ !!!ДО ИЗБОРИТЕ ОБЯВИХА, ЧЕ НЯМАТ КАПАЦИТЕТ И ПО 50 ХИЛЯДИ ДА ВАКСИНИРАТ НА МЕСЕЦ!!!НО СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕЛИ ДА ВАКСИНИРАТ ЗА 3 МЕСЕЦА НАД 2 МИЛИОНА ДУШИ :D