Негативен ефект в пандемията: Българите затлъстяват все повече

60% от населението е с наднормено тегло
168
Негативен ефект в пандемията: Българите затлъстяват все повече
Снимка: Pixabay

60 % от населението в България е с наднормено тегло и това е рисков фактор при COVID-19, категорични са специалистите.

Още по темата

„Всичко е много свързано. Ние се намираме в пандемия от COVID-19, но повече от 20 години се намираме в пандемия от затлъстяване. При него ние всички виждаме резултат, но се борим с нещо, което не разбираме. Това е хронично заболяване, което е свързано с натрупване на голямо количество мастна тъкан в организма“, обясни коремният хирург от Александровска болница доцент доктор Константин Гроздев пред Нова тв.

Той добави, че тази тъкан е един „орган“, който създава хронично възпаление.

„Тя променя и имунитета на човек и го прави по-слаб. Свързана е и с много придружаващи заболявания, като води до тяхното развитие“, добавя специалистът.

Според него пандемията от COVID-19 също води до повишаване на затлъстяването сред населението, защото хората се движат далеч по-малко.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
0
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Хората дебелеят от "храните" с които ни зарибяват от супера. Човешкият род се изражда навсякъде по света, за да печелят милиардерите. И България си има такива.
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойдоха времена, когато умните ще са слаби, а глупавите - дебели.
139
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че ако човек тренира достатъчно, може да си позволи да яде гадории, да пие и дори да пуши по някоя друга цигарка. Проблема е в културата (липсата на такава), мързела и заседялостта. Даже "трениращите" хора всъщност не са такива, само ходят във фитнеса да правят баници, с които да впечатляват слабограмотните малолетни кифли. Повечето фитнесджии не могат да пробягат 2 км, даже живота им да зависи от това.Движете се, оставете асансьора, ако нямате тежък багаж, спрете сладкото.
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ков.***, като долния- пияницата, чакат и останалите да откачат като тях, живеейки под креватите с противогази до живот /то па е... си и живота, дето го живеят, де!/.Станали злъчни, нагли, тръгнали да обсъждат чуждите паници, без хабер да имат с какво са пълни. Но идиотията до това води. Те са по-опасни от всякакви вируси и отрови.
137
19
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 22Хахахахахаха, кой те трови бе, ***? Вие нещастните маргинали сами се тровите. Така става, като ядете кренвирши "Народни", че са най-евтини. Купи си на "Попов", ама са 14 лева килото, а вие бедните другари нямате толкова пари. Яж бабек, луканка на "братя Къртеви". Скъпо е, ама е 100% качество. Има и луканки от глиган, елен, ама са по 70 лв килото. Качествена храна си има в изобилие, ама вие сте гладни въшкари. И никой не ви трови, вие сами се тровите, че сте безпарични ***,
136
5
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
Гладен наднормен няма!!!
135
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И затъпяха, което е по-опесно - щом се връзват на гологлави шайкаджии, значи много са го закъсали.
134
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте ми захар, сол и мазнина и ще ви накарам да изядете дори л айно, ще се облизвате и ще искате още!
133
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е от мързел и невежество. Никой не ви е виновен, че сте ходещи мъртъвци.
132
5
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анониментова беше великаглупост!Велика!..."Даваш ли даваш балканджи Йово..?".."Извора на Белоногата"..."Чорбаджи Марко"....А знаеш ли ,че е имало селища в територията ни,през които турчин не е смеел да мине НА кон?..-Слизал е от коня и така е минавал.Ииизвращенията в Османската империя са били тотални,ПОВСЕМЕСТНИ!..Верно българките са били и тогава красиви,но терора не се е свеждал само до тях!Излишни са опитите да бъдем унижавани!..След като 5 века сме запазили езика,вярата,обичаи
131
4
 
20
 
! Отговори
истината е, че преди 3 години
почвата вече не доставя на растенията и животните, с които се храним микроелементите, от които имаме нужда, поради което поглъщаме повече отпреди, но обедняваме откъм хранителна стойност. Също така, организмът възприема много от изкуственяците като токсични и как ги изолира - като ги обгръща в мастни клетки. Напоследът чувствам ситост само когато ям (замразени от лятото) боровинки и диви малини - явно са брани от все още чисти места. А и не се движим. И кислород не ни достига.
130
3
 
21
 
! Отговори
Бай Петко преди 3 години
Толупа ,ами че и той какъв пример дава.Какъв бизон стана.Колко кг.е.Сигурно е 120
129
3
 
27
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
да,не е само "панадемията"..Аз от години забелязвам как хората стават все по-дебели,по-тромави,куцащи,кривещи се,да не споменавам по-старите,за които ако видиш некой без *** или друга "подпирачка",ще е прецедент.Млади хора,в ученическа възраст приличат на самоходни буренца...това е трагично!Преди време ми попадна една снимка от преди 60 години,направена на плажа на Варна...Бях шокиран от стройните,красиви тела НА ВСИЧКИ плажуващи ,а те бяха поне стотина.Дълго гледах снимката и цъках
128
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тенденция за целия свят-причини GMO ,стрес,пестициди,недостатъчен сън,заседяване,алкохол,безалкохолни ,бърза храна.Австралия-69%Съединени Щати-72%Франция-40% очаква се да достигне 50% в средващите 10 години.
127
3
 
28
 
! Отговори
до 138 преди 3 години
Мда, твоят чичо е един на 100. И моите баба и дядо са на 94, ама цял живот ядат умно- домашни зеленчуци, сирене, яйца. Няма разни сланини с килограми сол, а се прави мас и се готви с нея. Няма разни тонове ракия и подобни. България от край време е ПОСЛЕДНА в Европа по продължителност на живота, защото се ядат некачествени пресолени храни и се пие много алкохол. И то не от друго, а от простотия.
126
9
 
22
 
! Отговори
до 132 преди 3 години
Мхм. Баш от пастата се тлъстее. Ама друг път. За 1 левче взимам италианска паста, правя я с малко зехтин, домашно песто (босилека си го гледам аз) и малко пармезан. Чуден вкус без пари. Истината е друга- българинът НЕ знае какво да купува. Взима разни отпадъчни салами, вместо да купи нещо смислено. Тъпче се с всевъзможни глупости. Нали ги гледам какво взимат. Редят се на опашка за баница с маргарин и дават по 6лв. за закуска, а цяла тава баница с най-скъпите продукти е има няма 10лв..
125
4
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
А какво да кажем за боко караглиганов и делянчо.
124
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 135Имам чичо, живее си на село, 92 годишен. Основното ядене му е пържени яйца със сланина.Основното му пиене - домашно вино и ракия.Да е жив и здрав.
123
6
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
дрън-дрън... Който си държи на здравето и теглото, намира начин.
122
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До рускиняСъщото и за рибата.Преди 15 години сьомга, ципура, лаврак бяха непознати думи за българина.