След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5

Наблюдават имунизирани при клиничните изпитвания до 2023 г.
183
След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„В Агенцията не се влияем от политически тежнения на кого и как да бъде угодено. Европейските граждани могат да са сигурни, че всичко, подкрепено с данни и доказателства в досието на всеки лекарствен продукт, и е смислено от гледна точка на практическото приложение е вписано в продуктовата информация“. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Още по темата

Той поясни, че няма нещо, което да се е появило изненадващо в реалния живот, но да не е било установено в клиничните проучвания.

„Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а имунитетът, който се изгражда след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца. Наблюдението на всички ваксинирани в клиничните изпитвания ще продължи до 2023 година, за са се установи нивото на защита. Надявам се през 2021 година да имаме лекарство, което да помага при Covid-19“, допълни той.

По думите на проф. Илко Гетов „коронакризата е дала огромен тласък за фармацевтичната и за медицинската наука за търсене на нови и по-безопасни решения“.

„Ваксинирането е доброволно и безплатно, затова, ако някой поиска пари за ваксина, за услугата за ваксинирането, трябва да се знае, че това е нерегламентирано и крие риск за здравето“, предупреди той.

Според проф. Гетов поръчката към „Астра Зенека“ е най-голяма, тъй като компанията най-рано е започнала разработването на ваксина.

„Очакванията бяха, че тя ще бъде най-рано готова. Ваксината започна да се тества още от края на март 2020, но се получи забавяне“, обясни той.

Препоръката на експерта е мерките в България да бъдат разхлабвани поетапно, за да може да се реагира своевременно.


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Феята на Зъбкити

Не си ясен, за това,за което искаш да си ясен. Ясен си ,че си простоват трол от форумите,който няма медицинско образование.
125
1
 
2
 
! Отговори
Феята на Зъбкити преди 2 месеца
Този е на работа към Европейски лекарствени комисии. И този на колкото хора съм помагал 10 такива животи да живее и академик да стане няма как да надскочи себе си, ясен ли съм?
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До да,да ама не
Много си оригинален, точно като излязъл от творба на Алеко Константинов.
123
3
 
4
 
! Отговори
До 126 Коцев преди 2 месеца
ОБАЧЕ ПРАКТИКАТА ТЕ ОПРОВЕРГАВА. ВЕЧЕ ИМА ДОСТА СЛУЧАИ ПРИ ПОВТОРНО БОЛЕДУВАЛИ - ПО- ТЕЖКО ГО КАРАТ НЯКОИ, ДРУГИ УМИРАТ ТОЧНО ПРИ ВТОРИЯ ПЪТ.
122
1
 
1
 
! Отговори
От 128 преди 2 месеца
Имам предвид,че спориш с професора по медицина от статията,което е направо нелепо и нахално!
121
0
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 месеца
До До 121 да,да,ама не 123
Няма да ти кажа!
120
4
 
0
 
! Отговори
До 125 преди 2 месеца
До Феята на Зъбкити
Ти спориш не с мен или с някой друг от форума,а с професор по медицина. Ти кой си и какъв си? Какво ти е образованието и какъв ти е проблема като никой не те кара да се ваксинираш?
119
0
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
До да,да ама не

Съ здраве,Байо
118
0
 
11
 
! Отговори
Коцев от УМБАЛ преди 2 месеца
Антитела има докато организма продължава да се среща с вируса. Те изчезват няколко месеца след като подобен вирус престане да бъде идентифициран от имунната система. Това е стандартна "процедура" на организма, защото производството на антитела е енергоемко. Паметта за структурата на антителата обаче остава в К-клетките и при нова поява на агента, имунната система дава бърз отговор, като активира тяхното производство. За това в медицината се знае, че преболедувалия кара леко ново заразяване.
117
1
 
7
 
! Отговори
Феята на Зъбкити преди 2 месеца
До 118
Чуй г-н милюцинерь, далеч съм по-напред от теб в медицинските неща, понимаеш?. Ти как би обяснил с мозък свил се под фуражка защо ваксината дава по-силен имунитет от болестта. Наясно ли си, че това е АБСУРДНО?
116
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 месеца
До До дамда, ама не
Като се погледнеш в огледалото все едно виждаш мене! Хайде със здраве!
115
4
 
0
 
! Отговори
До 121 да,да,ама не преди 2 месеца
Някой да те кара да се боцкаш, да те принуждава? Какъв ти е проблема?
114
4
 
0
 
! Отговори
До 115 преди 2 месеца
А ти провери ли данните колко хора са починали без ваксината от Ковид 19 в САЩ и че са около 200 000 човека.
113
0
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 месеца
До До ПроСоТо
Мо то както рино-, грипни, парагрипни- и прочее към 200 броя вируси И сега какво! Това дето е прескочил вируса на човек от прилеп, панголин, змии дето китайците си ги ядат от 1000 години е не е прескочил та се засилил и в днешно време успял да прескочи вируса е за тия дето ядат доматите с колчетата!
И сега следва всяка есен БОЦ, БОЦ! За радост на кого?!
112
4
 
4
 
! Отговори
Феята на Зъбкити преди 2 месеца
Този "професор" къде работи? :) Това обяснява всичко. Когато разпространяваш откровено лъжи в условията уж на страшна пандемия, извършваш престъпление!
111
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само русофилите пишат глупости по форумите.
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Феята на Зъбкити

И шопа казвал нема по-дълбоко от Искъро и за жирафа,че те такова животно нема,нема как! Но това е заради информационната и интелектуална ограниченост на субекта.
109
0
 
0
 
! Отговори
До дамда, ама не преди 2 месеца
Ти не знам защо ми приличаш на Бай Ганъо, ако не си го чел,прочети го, ще се намериш в творбата. И той е доста убеден в правотата си и знанията си, въпреки че е необразован българин, но за сметка на това нахален.
108
2
 
4
 
! Отговори
Феята на Зъбкити преди 2 месеца
Няма как имунитетът от измислена непроверена докрай "ваксина" да е по-дълъг от след преболедуване. Няма как!
107
2
 
4
 
! Отговори
А ти ваксинира ли се преди 2 месеца
До До 105
От американската федерална база данни Vaccine Adverse Event Reporting System съобщиха броя на гражданите, починали след ваксинация срещу COVID-19, пише The Epoch Time. Според изнесената информация, 55 летални изхода са регистрирани сред хората, които са си сложили ваксини