След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5

Наблюдават имунизирани при клиничните изпитвания до 2023 г.
183
След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„В Агенцията не се влияем от политически тежнения на кого и как да бъде угодено. Европейските граждани могат да са сигурни, че всичко, подкрепено с данни и доказателства в досието на всеки лекарствен продукт, и е смислено от гледна точка на практическото приложение е вписано в продуктовата информация“. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Още по темата

Той поясни, че няма нещо, което да се е появило изненадващо в реалния живот, но да не е било установено в клиничните проучвания.

„Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а имунитетът, който се изгражда след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца. Наблюдението на всички ваксинирани в клиничните изпитвания ще продължи до 2023 година, за са се установи нивото на защита. Надявам се през 2021 година да имаме лекарство, което да помага при Covid-19“, допълни той.

По думите на проф. Илко Гетов „коронакризата е дала огромен тласък за фармацевтичната и за медицинската наука за търсене на нови и по-безопасни решения“.

„Ваксинирането е доброволно и безплатно, затова, ако някой поиска пари за ваксина, за услугата за ваксинирането, трябва да се знае, че това е нерегламентирано и крие риск за здравето“, предупреди той.

Според проф. Гетов поръчката към „Астра Зенека“ е най-голяма, тъй като компанията най-рано е започнала разработването на ваксина.

„Очакванията бяха, че тя ще бъде най-рано готова. Ваксината започна да се тества още от края на март 2020, но се получи забавяне“, обясни той.

Препоръката на експерта е мерките в България да бъдат разхлабвани поетапно, за да може да се реагира своевременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
35
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Според мен хора преболедували ще имат някаква защита за цял живот. Могат да го пипнат пак но да го изкарат на крак или с леки симптоми. Тези с инжекциите и стимулирания имунитет ще трябва да се бодат непрекъснато и да пълнят гушите на Пфайзери, Майзери.
20
6
 
27
 
! Отговори
Лечение за избрани преди 3 години
Интересно е, че за ваксини срещу Ковид-19 се харчат милиарди, а няма видими усилия за намиране на лечение на заболяването. Дали това не означава, че лечение вече е намерено, но икономически е неизгодно то да бъде прилагано масово, а не само за много тесен кръг пациенти?
19
0
 
19
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Аз знам за много случаи на болен член от семейство и никой друг от тях не се зарази! Има и такива където всички се заразиха....!
18
6
 
30
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
И как така разбрахте, че имунитета от ваксина е 6-8 месеца след като се извършва ваксинация от един месец насам. Как разбрахте, че имунитета на преболедувал е само 5 месеца? Това какво ще рече, че трябва да се ваксинираме всеки шест месеца. Това да не стане като инсулина, всеки да си го бие сам. Докато ти бият втората доза и вече си на опашка за първата. Ставате смешни. Стига се изказвайте неподготвени.
17
12
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
трябва да си пълна лимонка да искаш да го изкараш вместо ваксина ...
16
3
 
21
 
! Отговори
В преди 3 години
Пълни лъжи пак. Придобития имунитет след тежко боледуване е за много по дълго.Познати го караха тежко през февруари и скори си правиха тестове за анти тела,и си ги имат и то много,каточели дори се увеличават щото навсякъде има корона...
15
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога почнахте да ваксинирате,че установихте 6-8 месеца имунитет от ваксините?
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън дрън ! Може ли да има носител и дори бокен от вируса в семеството и никой друг да не го прехване ....вече съм убеден че има мильони такива случаи .
13
4
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЕС БЕШЕ ПРОТИВ ФЕРЕДЖЕТАТА А СЕГА НЕ САМО , ЧЕ ОДОБРИ НОСЕНЕТО НА НИКАБ(ЛЕК ПРОЦЕП САМО ЗА ОЧИТЕ) АМИ И НОСЕНЕТО НА ПАРАНДЖА(КАТО ВОДОЛАЗЕН КОСТЮМ Е И ГО НОСЯТ ЖЕНИТЕ В АРАБСКИЯ СВЯТ)
12
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имунитета е за цял живот за тия дето са преболедували , но това не значи че няма да се заразяват и разболяват с течение на времето , просто имунната им система вече си е научила урока и ще реагира адекватно с/у вируса .
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"имунитетът, който се изгражда след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца"Аре честито. Изведнъж процента на желаещи ваксината от 20% замина на 10%... Ако това е вярно, то издънката е титанична!
10
5
 
34
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Вече няколко пъти споделям личния си опит с Ковид. Понеже виждам, че лъжите продължават ще повторя отново:Преболедуваха Ковид с леки симптоми в началото на Април 2020. През Август направих първия тест за антитела. Беше положителен.Преди седмица (Януари 2021) направих втори тест за антитела. Отново беше положителен. Това означава, че девет месеца след заболяването имам имунитет! В статията пише, че имунитета трае само 5 месеца. Абсолютна лъжа!
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
п0-здрави от най райския край на планетата Австралия, корона вирус няма на целия континент зимам 5 цифрена заплата долари гледам си лайфа, гмуркане в рифа, кристално чисти плажове, наблюдаване на китове, разходки из джунглите до някои съвършен водопад, няма задръствания карам си автоматика доволно, климата ми идва бонус. Хейтърите ми дреме на австралиския паспорт, вие сте лок-даун нок-даун нахлузвай маската, шнорхела, дезинфектирай краката
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички етнически българи в България трябва да осъзнаят, че както тяхното бъдеще, така и бъдещето на децата и внуците им е заложено на карта. Вече в България се раждат повече деца от небългарски, отколкото от български произход. Има региони, където хляб не можеш да си купиш, ако го поискаш на български. Бъдещите българи просто ще останат без държава.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живее гнусна азис република цойгания. Амин.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с ваксината на Астра Зенека , е точно като приказката за мечката и дряна.Леднала мечката под първото цъфнало дърво , щото си мислема , че то първо ще даде плод .Та и нашите празно-главци , като мечката
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи голямо дупчене ще пада занапред?
4
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест - безполезни. По две инжекции на всеки 6-8 месеца. С всичките рискове. По това, кой е се е *ваксинирал*, ще разберете кой не е интелигентен.
3
8
 
37
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Поредната порция евтини и антинаучни измами. Впрочем паническото затягане на мерките в цяла Европа е заради плавното намаляване на новорегистрираните случаи, което е ясен показател че сме на крачка от стадния имунитет, а това много плаши хората от фармацевтичните концерни, които могат да останат на сухо с прогнозите си за милиардни печалби. Със тоталното затваряне се цели забавяне на неминуемото идването на стадния имунитет.
2
6
 
40
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВЕЧЕ ОБЯВИХА, ЧЕ В БЛИЗКИТЕ 10 ГОДИНИ НА ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА ТРЯБВА ДА СИ ПОСТАВЯТЕ ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНА ВИРУС! :DПЪЛЕН ЦИРК ПЪЛЕН!