След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5

Наблюдават имунизирани при клиничните изпитвания до 2023 г.
183
След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„В Агенцията не се влияем от политически тежнения на кого и как да бъде угодено. Европейските граждани могат да са сигурни, че всичко, подкрепено с данни и доказателства в досието на всеки лекарствен продукт, и е смислено от гледна точка на практическото приложение е вписано в продуктовата информация“. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Още по темата

Той поясни, че няма нещо, което да се е появило изненадващо в реалния живот, но да не е било установено в клиничните проучвания.

„Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а имунитетът, който се изгражда след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца. Наблюдението на всички ваксинирани в клиничните изпитвания ще продължи до 2023 година, за са се установи нивото на защита. Надявам се през 2021 година да имаме лекарство, което да помага при Covid-19“, допълни той.

По думите на проф. Илко Гетов „коронакризата е дала огромен тласък за фармацевтичната и за медицинската наука за търсене на нови и по-безопасни решения“.

„Ваксинирането е доброволно и безплатно, затова, ако някой поиска пари за ваксина, за услугата за ваксинирането, трябва да се знае, че това е нерегламентирано и крие риск за здравето“, предупреди той.

Според проф. Гетов поръчката към „Астра Зенека“ е най-голяма, тъй като компанията най-рано е започнала разработването на ваксина.

„Очакванията бяха, че тя ще бъде най-рано готова. Ваксината започна да се тества още от края на март 2020, но се получи забавяне“, обясни той.

Препоръката на експерта е мерките в България да бъдат разхлабвани поетапно, за да може да се реагира своевременно.


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това с ваксината на Астра Зенека , е точно като приказката за мечката и дряна.
Леднала мечката под първото цъфнало дърво , щото си мислема , че то първо ще даде плод .Та и нашите празно-главци , като мечката
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи голямо дупчене ще пада занапред?
4
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоест - безполезни. По две инжекции на всеки 6-8 месеца. С всичките рискове. По това, кой е се е *ваксинирал*, ще разберете кой не е интелигентен.
3
8
 
37
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 месеца
Поредната порция евтини и антинаучни измами. Впрочем паническото затягане на мерките в цяла Европа е заради плавното намаляване на новорегистрираните случаи, което е ясен показател че сме на крачка от стадния имунитет, а това много плаши хората от фармацевтичните концерни, които могат да останат на сухо с прогнозите си за милиардни печалби. Със тоталното затваряне се цели забавяне на неминуемото идването на стадния имунитет.
2
6
 
40
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ВЕЧЕ ОБЯВИХА, ЧЕ В БЛИЗКИТЕ 10 ГОДИНИ НА ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА ТРЯБВА ДА СИ ПОСТАВЯТЕ ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНА ВИРУС! :D

ПЪЛЕН ЦИРК ПЪЛЕН!
1
15
 
12
 
! Отговори
Мангъра преди 2 месеца
Браво, недейте се ваксинира, за да взимам бонус за първа линия и догодина!