Спадът на туристите за зимния сезон стига 75%?

Чуждестранните гости в курортите ни от Румъния, Турция, Украйна
Обновена: 17 яну 2021 15:30 | 17 яну 2021 15:30, Веселина Йорданова
37
Спадът на туристите за зимния сезон стига 75%?
Снимка: Министерство на туризма

Общо намаление на туристите между 65 и 70 на сто показват анализите от началото на този зимен сезон.

Моментните данни сочат още, че броят на късните записвания не е на нивата, които традиционно се наблюдават, и затова текущата прогноза е, че през зимен сезон 2020/2021 не е изключено спадът да достигне 75%.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Пампорово.

По думите й курортът традиционно е предпочитана дестинация за пътувания на българите. И от началото на този сезон се запазва тенденцията основно родни туристи да пътуват в региона. Очакваме това да се запази, благодарение на което нашите прогнози са за по-малък общ спад на посещенията за целия сезон, каза още вицепремиерът.

От началото на сезона българските туристи са около 60 на сто по-малко спрямо миналата година, докато намалението при чуждестранните посетители е близо 90%. За момента анализите не показват възможности за голямо изменение на тези данни.

Чуждестранните граждани, отседнали в места за настаняване от началото на зимния сезон, са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия. Все още са в сила ограничения на международните пътувания за редица страни в Европа. За съжаление сред тях са и традиционни за зимния ни туризъм пазари като Великобритания и Гърция, затова особено неблагоприятно е, че броят на посещенията на англичани и гърци е изключително малък, заяви вицепремиерът.

По думите й прогнозите показват, че хотелите ще бъдат по-тежко засегнати в сравнение с къщите за гости. Според текущите данни от ЕСТИ от началото на зимния сезон спадът в броя на туристите в къщи за гости е малко над 30%, докато в хотелите е около и над 70 на сто.

Министърът поздрави всички по повод Световния ден на снега Надяваме се да няма повече подобни трудности и до края на зимния сезон метеорологичните условия да са добри и да позволят на любителите на белите спортове да посещават и практикуват любимите си занимания, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
17
 
! Отговори
68 преди 3 години
Супер:)..,тази година за първи път беше хубаво и чисто на нашето море, сега и по планините ще е така.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От глад ли да мре човека изкарал 5000 лева *** го гони тия сметки как се плащат с вода да чака слънцето
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До серенаняма как да дойде края на нещо,което не е започвало...зимен сезон има само според бойко и марианчето.повечето хотели на боровец са затворени,а малкото работещи се пълнят предимно през уикенда от бедни и мрънкащи софиянци за по една най-много две нощувки.а хотелиерите само сменят чаршафи през ден.по никакъв начин не им се хваща сметката.в момента хотел самоков е пълен на по-малко от 15 %.което си е тотален фалит за хотела.по-добре затваряй...
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дреме му на Милко че снощи бил на рожден ден .Бълха го е ухапала тои и Азис по тоя начин установихме че и кръчми работят остава и някоя дискотека да почне и елате гледаите пандемията приключила
7
4
 
7
 
! Отговори
nekoj преди 3 години
Ами 'министърката' може да обяви България за място за "ваксинационен туризъм"! Абсолютна новост в бранша! Така или иначе ще имаме огромен излишък от ваксини - може да се намерят балами да дойдат да се боцнат тук с 'предимство'!
6
2
 
23
 
! Отговори
туризъм преди 3 години
Няма вече туризъм. Хващайте мотиките и марш на село.
5
5
 
14
 
! Отговори
серена преди 3 години
ИДВА КРАЯ НА СЕЗОНА,СЕЗОНА НА ТИКВОНА!
4
2
 
15
 
! Отговори
ЛАЗО преди 3 години
Не е страшно-Цеко Минев ще издържи още два такива сезона,Цеко Сифоня-три сезона,Цеко апартаментите-пет сезона ,за петте апартамента,другото е ясно просто няма нищо,нищо страшно!Хората едвам свързват двата къси края,а вие сезона та сезона!Пука му на Бойко Тиквона за сезона!
3
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората масово обедняха заради коронавируса, благодарение на ГЕРБ се запазиха максимално много работни места.
2
8
 
29
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
ХОРАТА обедняха съкращения фалити БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ
1
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората масово обедняха покраи некадърното управление на Герб. Факт