Спадът на туристите за зимния сезон стига 75%?

Чуждестранните гости в курортите ни от Румъния, Турция, Украйна
Обновена: 17 яну 2021 15:30 | 17 яну 2021 15:30, Веселина Йорданова
37
Спадът на туристите за зимния сезон стига 75%?
Снимка: Министерство на туризма

Общо намаление на туристите между 65 и 70 на сто показват анализите от началото на този зимен сезон.

Моментните данни сочат още, че броят на късните записвания не е на нивата, които традиционно се наблюдават, и затова текущата прогноза е, че през зимен сезон 2020/2021 не е изключено спадът да достигне 75%.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Пампорово.

По думите й курортът традиционно е предпочитана дестинация за пътувания на българите. И от началото на този сезон се запазва тенденцията основно родни туристи да пътуват в региона. Очакваме това да се запази, благодарение на което нашите прогнози са за по-малък общ спад на посещенията за целия сезон, каза още вицепремиерът.

От началото на сезона българските туристи са около 60 на сто по-малко спрямо миналата година, докато намалението при чуждестранните посетители е близо 90%. За момента анализите не показват възможности за голямо изменение на тези данни.

Чуждестранните граждани, отседнали в места за настаняване от началото на зимния сезон, са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия. Все още са в сила ограничения на международните пътувания за редица страни в Европа. За съжаление сред тях са и традиционни за зимния ни туризъм пазари като Великобритания и Гърция, затова особено неблагоприятно е, че броят на посещенията на англичани и гърци е изключително малък, заяви вицепремиерът.

По думите й прогнозите показват, че хотелите ще бъдат по-тежко засегнати в сравнение с къщите за гости. Според текущите данни от ЕСТИ от началото на зимния сезон спадът в броя на туристите в къщи за гости е малко над 30%, докато в хотелите е около и над 70 на сто.

Министърът поздрави всички по повод Световния ден на снега Надяваме се да няма повече подобни трудности и до края на зимния сезон метеорологичните условия да са добри и да позволят на любителите на белите спортове да посещават и практикуват любимите си занимания, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
капитзлизъм преди 3 години
Ако искате да ви работим,плащайте както трябва.Не лъжете.Лятото на Сл Бряг ме излъгаха със 650 лева.Хотел Риор-Слънчев Бряг.Отвратително отношение към работещите там,сякаш не сме хора.Трудно ще намерят работници отново.Никой не си получи обещаните пари.ХОТЕЛ РИОР-НЕ РАБОТЕТЕ ТАМ,ЛЪЖАТ
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние с жената сме в тази статистика. Тази година няма зимна почивка. Докато има пандемия, малко повечко работа, малко учене за запълване на времето. Лешперенето ще го оставим за по-свободни времена. То дет се вика, няма къде едно кафе да изпие човек. Не може и с приятели да се събере в заведенеи. Защо да ходи по курортите?!?
29
0
 
11
 
! Отговори
Янтра преди 3 години
В събота бяхме на Боровец за да караме ски. Толкова празно не е било никога. Но за да задържат местните като нас трябва да си намалят цените и да подобрят обслужването. След като сме оставили 172 лв на касите за двама възрастни и две деца за лифт биваше да не караме при пуснати оръдия за сняг.
28
0
 
10
 
! Отговори
Про стак преди 3 години
Обаче за летния сезон можем да прогнозираме по-нисък процентен спад, защото ще сравняваме само с последния сезон.
27
1
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Защо в заглавието е написан въпросителен знак след твърдение?
26
3
 
21
 
! Отговори
Гургур преди 3 години
Голям праз.Да се хващат в производството.Аман от търговци и услугаджии в тази държава.
25
3
 
12
 
! Отговори
Затваряте пак преди 3 години
след 20 дни , минавате в локдаун отново
24
1
 
6
 
! Отговори
ss преди 3 години
то като летния сезон ! толкова народ за 35 години не бях виждал ! Като имаше едно прекъсване от 10тина години от моя страна заради посещения в турция и гърция само, че и там се напълни с българи и пак към родното ...
23
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слабо ме интересува. Така и така хотелският сектор (като изключим някои от малките честни хотели и скъпите вериги) е сив и не генерира особени приходи. Те затова и ревнаха как не могат да си плащат заплатите на сервитьори и камериерки- защото всичко е в плик. А помощта е адекватна само за хората с честно платени данъци. Давам пример- в ИТ сектора сме, с доста солидни заплати (над 3 пъти над прага) и, ако не бяха мерките, трябваше да ни намалят заплатите с 20%.
22
1
 
15
 
! Отговори
Алф преди 3 години
Няма спад не лъжи цените на лифтовете са аъщите
21
0
 
15
 
! Отговори
Бялата мафия е там преди 3 години
Сигурна информация - писти, хотели, мутри, Бойко Борисов. В тази последователност.
20
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко президент
19
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е лятото да сме в Гърция с пълни багажници от промоциите в Кауфланд,че гиросът е скъп.
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това изненадва ли някого?
17
0
 
5
 
! Отговори
серена преди 3 години
до анонимен 9, или...,Началото и края на сезона за теб най вероятно е от лани месец февруари и тогава и сега всичко бачка на хавая!
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щом винаги имат пари за рушвети значи не са закъсали
15
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Щом работят, значи не са на загуба. Стига сте мрънкали. Хотелите и кръчмите не сте най-важните. Може да минем и без вас. Освен това, толкова пари сте укрили от данъци и осигуровки за последните 20 год. че може спокойно да издържите и 5 години локдаун.
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е и в цял свят е така, никъде няма туризъм
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в момента съоръженията и хотелите в курорта боровец работят изцяло на тотална загуба.в центъра на курорта има един севернокорейски бункер нарече хотел "самоков"...там заетостта е под 15 %.а разходите са огромни,което ще го доведе до фалит пролетта.няма ги британците и ирландците на кристъл и болкан холидей,които пълнеха хотела почти на 90 %,останалите 10% се пълнеше от македонци,сърби,румънци и по-рядко гърци.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигорно ще седне като оная дасе моли на килима а прати пари от господ ви тая държава затова са умни