3% от парите за здраве се харчат за профилактика, на средното ниво в ЕС сме

Най-нисък е делът на разходите за превантивни здравни грижи в Словакия - 0,8%
7
3% от парите за здраве се харчат за профилактика, на средното ниво в ЕС сме
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В тези времена на COVID-19 е интересно да се знае колко се харчи за превантивни здравни грижи, които имат за цел да предотвратят или да намалят броя или сериозността на травмите и болестите, техните последици и усложнения, отбелязва Евростат, цитирана от БТА.

През 2018 година средно в ЕС държавните и частните разходи за профилактика са 2,8 процента от общите разноски за здраве. Най-висок дял се наблюдава в Италия (4,4 процента) и Финландия (4 процента), информира днес европейската статистическа служба.

В България показателят е колкото средното за ЕС равнище - 2,8 процента.

Най-нисък е делът на разходите за превантивни здравни грижи в Словакия - 0,8 на сто от общите разходи за здравеопазване. Следват Гърция, Кипър и Малта с по 1,3 процента, както и Румъния с 1,4 процента.

Съотнесени към броя на населението, разходите за профилактика през разглежданата 2018 година са най-високи в Швеция (165 евро на жител), Финландия (152 евро), Германия (148 евро) и Нидерландия (146 евро). Най-ниски са в Румъния и Словакия (по 8 евро на жител). Следват България и Гърция с по 17 евро на глава от населението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук профилактиката е много недостатъчна, неразвита. Затова народът е толкова болен , с много хронични , нелекувани заболявания. Според статистика НГ м.г. българите доплащат за лечение най- много от всички в ЕС - 47%.
5
2
 
1
 
! Отговори
Цитат от Бойко преди 3 години
Аз съм *** и Вие сте прости.Кой е тоя Борисов,та да ни нарича прости?Кой му плаща заплатата?Той си я получава заплатата,а сервитиорите и барманите в ресторантите нямат никакъв доход.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и Цветанов се отказа от простотиите на Бойко Борисов.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мухобойки долнопробни лъжи
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И заваляха лъжа след лъжа. Те може да се харчат но не и за профилактика а запълнени на сметките на калинките на държавни служби и техните покровители.Иначе счетоводно може всякак. 3% от 4 милиарда са 120 милиона, по 10 милионавсеки месец-вие наред ли сте?
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това трябва да ни успокои ли,че сме на средно ниво?Всички знаем,че профилактиката е много по-евтина от лечение и фармакология.Затова за бедни страни като България ,% от здравния бюджет за профилактика трябва да е поне 10%.