Българите в чужбина се връщат в страна за ваксината

По-лесно е достъпът до препаратите у нас
66
Българите в чужбина се връщат в страна за ваксината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българи, които от години живеят зад граница, се очаква да се върнат у нас заради масовата ваксинация срещу коронавирус. Тя трябва да започне преди юни, като за тогава се предвижда да бъдат имунизирани над 3 млн. души у нас. Причината за завръщането им е прозаично – по-лесен достъп до дозите в сравнение със страните в Западна Европа, пише "Монитор".

Още по темата

Готовност да се върнат за ваксиниране у нас вече изразяват доста наши, които от години живеят зад граница. Макар в чужбина те да са включени във ваксинационните списъци, реално ще имат достъп до имунизацията в края на годината или дори през 2022 г. Заради това масово в социалните мрежи те питат възможно ли е да си поставят дозите у нас, въпреки че от години живеят в друга страна. Оказва се, че е възможно, а единственото изискване е те да имат български паспорт.

В заявените количества ваксини от страната ни предвидени ли са дози и за българските граждани в чужбина, от здравно министерство отговориха, че „МЗ ще осигури достатъчно дози от ваксините срещу COVID-19 за всички български граждани“. Българите зад граница пък няма нужда да заявяват предварително желанието си за ваксинация пред посолството ни в чужбина. Вариантите са два в зависимост от това имат или не личен лекар у нас.

„Масовата имунизация на българските граждани ще бъде осъществена от ОПЛ за здравноосигурените лица. Българските граждани, които не са здравноосигурени, и тези, които не са упражнили правото си на избор на ОПЛ, ще могат да се ваксинират в специално разкрити за целта ваксинационни пунктове.

Информацията за местонахождението и работното време на тези ваксинационни пунктове ще бъде публично достъпна“. От здравното министерство уточниха, че на територията на България българските граждани могат да бъдат имунизирани срещу COVID-19 по желание и безплатно, съгласно действащия Национален план за ваксиниране. Отделно в страните, където живеят, имунизациите се извършват според местните изисквания и правила на всяка отделна страна. Не се обсъжда обаче въпросът за имунизирането на българските граждани в чужбина, на територията на съответните дипломатически служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: чужбинаБългариваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич не е фейк новина. Който е бил по чужбина знае как стоят нещата там. Особено пък за чуждите граждани, които в повечето случай са неуки роми. Не си мислете,че живата там е като по филмите. Дори за един преглед при специалист ти трябва предварителен запис, а същинския преглед бива след два три месеца най-рано.
11
6
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
пълни измишлъотини
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютен фейк нюз, опорка на ГЕРБ за купуване на гласове!
9
7
 
16
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Това като допълнение към информацията, че българите са сигурни в доходите си и затова при управлението на гроб раждаемостта е рекордна. Хахахахаха
8
3
 
16
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Нещо няма логика в тази новина, този сайт в някаква фейк-нюз агенция ли се превръща. Няма никаква логика, хора от държави в които масовата ваксинация ще почне още АПРИЛ да дойдат ЮЛИ в нашата балканска барака, да си поставят ваксини, при положение, че и сега и тогава ще сме по последни места на ваксинация заради типичната за бараката глупост, наивност и простащина на живущите там имонулоци и социолози каращи такси.
7
3
 
20
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Толкова няма желаещи, че чак се молят на българите в чужбина да дойдат да се ваксинират....
6
2
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Не знам дали ДНЕСА пуска калъфки тип WANNA BE STORY или се опитва да настройва хората срещу емигрантите, но както всеки по-долу написа - тва е пълен фейк. Ще се върнат ...оххх в тоя либерастак-сайт не знам, вече как да наричам ОНЗИ етнос дето нямат здравни права в чужбина. И пак ще си бият камшика. Хората долу ви го написаха ясно - ВСЯКА друга държава в ЕС без БГ има по-голям достъп до ваксини. Е за какво да се връщат ? Вие въобще четете ли си глупостите, които пишете?
5
4
 
23
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
Е това е класическа фалшива новина. Ама от далече смърдио на фейк нюз. Значи българи от страни, където има в десетки пъти по-голям процент ваксинирани ще се връщат в България - където сме последни в Европа по ваксинация. Гениално. Точно така ще стане.И не, ако имате предвид тия, дето живеят нелегално и работят на черно - да, те може и да се върнат. Но вероятно и за тях ще е по-лесно да получат ваксина в ЕС, отколкото в *** която ни превърна тиквата Боко Борисов!
4
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се търси съдебна отговорност на виновника, който разпали двете вълни на епидемията, довела до хиляди и починали -фигурант - тираниннът, профашист и метежник Фончо Радев Ветото!
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Масовият профил на емигрант е берач на малини или мияч. За осигуровки здравни- забрави. Подобни нули ги подритват като чували с картофи из Европа и не ги броят за хора изобщо. Разбира се, интелигентните ни квалифицирани сънародници няма причина да се прибират. Те са осигурени, ама са има-няма 5% от емигрантите.
2
2
 
8
 
! Отговори
:D преди 3 години
"Българите в чужбина се връщат в страна за ваксината""Българи, които от години живеят зад граница, се очаква да се върнат у нас заради масовата ваксинация срещу коронавирус."
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още нещо което наш тиквунку да го добави към стандартния си репертоар, че толкова добре управлявал България, че българите от всички краища на света идват тук за ваксини.Сега един месец няма да му се затвори устата да се самопохвали