Децата с усложнение след COVID са от 6 до 15-годишни

В болниците има 20 деца с възпаление след коронавирус
18 яну 2021 13:19, Анисия Иванова
4
Децата с усложнение след COVID са от 6 до 15-годишни
Снимка: БГНЕС

Рядкото, но опасно усложнение след прекаран коронавирус при децата - Мултисистемен възпалителен синдром, се проявява във втората имунна фаза на заболяването, когато децата вече са с отрицателен PCR тест. В големите болници в момента има около 20 деца с подобно усложнение, като те са на възраст между 6 и 15 години. Най-малкото е под 2 години, а най-голямото проявило този синдром, е на 16.

Това заяви пред БНТ доц. Албена Телчарова, педиатърът от болница "Проф. д-р Иван Митев" в София.

Още по темата

"Първата фаза е вирусната - когато имаме директно навлизане на вируса в горните дихателни пътища, в организма. След острата фаза винаги следва имунна фаза и някои са предразположени към една имунна дисрегулация, която води до този хиперимунен отговор. Тогава имунната система прави свръхреакция, която е причина за този свръхвъзпалителен процес и който засяга много органи и системи", обясни педиатърът.

Тя допълни, че при това състояние има регистрирани абсолютно здрави деца, дори спортисти. Но все пак децата с диабет, астма, наднормено тегло са предразположени към усложнението.

От 2 до 6 седмици след острата фаза се явяват симптоми като висока температура над 38 градуса, коремни болки, повръщане, разстройство, на този фон могат да се появят симптомите на учестено дишане, много учестена сърдечна дейност, много влошено общо състояние. Тогава трябва да се потърси лекарска помощ.

Особено ако детето е имало контакт с COVID заразен в семейството, в периода 2 до 4 седмици преди това - уточни доц. Телчарова.

Типичен симптом за коронавирус при децата е коремната болка, диария и повръщане.

Педиатърът не препоръчва намесване в имунния статус на децата под формата на даване на витамини и подсилване на организма.

"Децата по начало имат много по-добър имунен статус от възрастните, защото нямат придружаващи заболявания, има някои особености на имунологичната система, която ги предпазва, имат създадени антитела към обичайните коронавируси, причина за обикновените настинки", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
ddd преди 3 години
Когато бях малък бях болен всяка зима, понеже нашите ме пазиха от студа и да не излизам. Сега съм на 30 и всеки ден карам колело в студа и се срещам с хора и нищо ми няма. А сега де ???
2
1
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
приказките,че за крехките подрастващи детски организми вируса нема проблем са много иновативни и креативни, но добрата класическа логика подсказва че са пълни глупости на брюкселските учЕни. От Китай няма такива твърдения.
1
3
 
5
 
! Отговори
Трола от гурътъ преди 3 години
До Анонимен 1 Това ти е напълно гарантирано. Потърси по нета за Великия Ресет.Втория най-голям инкубатор след училищата и детските градини са копторите наречени ААА офиси. Във офисите играе фактора Хомо Чалгенсес Селяндуренсес - първо заради абсолютно НЕ ОТГОВАРЯЩИТЕ на каквито и да е норми климатици, второ заради дигнатите подове покрити с мокет + окачените тавани (прахосборници най-отлични) и трето заради натегачество на средностатистическия слтк. Доста офиси ще започнат ротационно от Март