Иван Нейков: Хората виждат в пенсията благодарност, но там няма никаква благодарност

Как ще бъде изплащана втората пенсия?
18 яну 2021 22:12, Нели Христова
32

Парламентът прие законова реформа, според която втората пенсия ще може да бъде изплащана по три начина - пожизнено, срочно или еднократно. Как да направим своя избор?

"За първи път става това нещо и затова хората заслужават да получат информация. Трябва да отиде човек и да попита колко са парите, Пенсионният фонд е длъжен да каже. Ако хората не бъдат информирани, те наистина ще загубят." Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR".

"Мина първото четене с доста горещи дискусии. Най-лошото нещо е да няма уредба на плащането, ще дойде септември и институциите ще кажат "не знаем как да ви плащаме", коментира Нейков.

По думите му в момента се разглеждат няколко различни опции, по които хората ще мога да ползват собствените си пари.

"Тъй като това са лични пари и това бяха периоди на безработица, се получи много шарена картина - хората са натрупали различни суми пари във втория стълб. И човекът се оказва в дилема - това, което предлага проектът, е: всеки човек, който се е осигурявал от 2000 г. ще може да избере от 3 възможности - втора пожизнена пенсия - една от НОИ и една от втория стълб. Втората опция е, ако парите не са достатъчни за пенсия, може да избереш на отделни траншове да си получиш парите, и третата опция - ако са много малко, да ги вземеш накуп еднократно", обясни бившият социален министър.

И добави, че решението човек трябва да го вземе сам на базата на информацията, която НОИ и финансовите институции са длъжни да дадат.

"Това е математика, няма как всеки да се оправи със сметките. Затова трябва да са информирани хората, това е начинът им да бъдат защитени",посочи събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

"Проблемът е, че хората виждат в пенсията благодарност, но там няма никаква благодарност. Има ли малък принос - пенсията е малка, има ли голям принос - пенсията е голяма. Това е справедливост. Точно това се получи - стимулира се сивата икономика. Как, като 50% получават еднаква пенсия, да стимулираме хората да се осигуряват? Който и да дойде да управлява след април, трябва да знае да не си играе с пенсионната система", категоричен беше Иван Нейков.

Имиджова публикация

32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Пенсионерка скоро преди 1 месец
Не че фондовете са цвете за мирисане, но повечето ще вземем държавна пенсия 300 или малко над 300 лв. Под 300 лв. няма да падна. Тогава защо да си прехвърлям фонда?
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Втората пенсиа е най-корупционната схема на прехода. Просто бяха дадени едни пари събрани от хората на определени лица. Накрая ще получат много малко като равностойност на внесеното /обезценено през годините/. Не знам как горното лице непрекъснато я рекламира.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плащаш цял живот осигуровки. Ако не плащаш, те гонят от НАП, може и в затвора да влезеш. Всичко това, за да можеш един ден евентуално, ако се случи да доживееш, да получаваш завидна пенсия, равняваща се на 10 кг сирене месечно.

И после се чудите защо хората не искат да плащат осигуровки и масово се плащат заплати под масата...
26
2
 
4
 
! Отговори
Дядо Ви Морз преди 1 месец
Плямпала, начело с най-величавия пенсионен математик. В тая територия всички пенсии са завишени, с много-много малки изключения, където унизително са занижени. Като се коментира, малко преди това трябва да си чел и най-вече да си хаберен що е това труд, квалиикация, категория на труда и ПРИНОС. Но нали плямпането е безплатно. Тарикати и шмекери В ПЕНСИЯ НЕ СЕ ИНВЕСТИРА. ИНВЕСТИРА СЕ В ПОКОЛЕНИЯ. Разбрахте ли, поняли , ок, анаданъс му? ЕДВА ЛИ.
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже Нейков ти какво работиш вземай мотиката нещасник
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21
Абе ти недей да работиш,не се осигурявай на реалната заплата,а после обвинявай и марсианците,за ниска пенсия!
23
4
 
20
 
! Отговори
Знам едно: преди 1 месец
Баба ми има 15 години стаж и взима 420 лв. пенсия. Майка ми я мотаха 6 месеца, за да се пенсионира, защото остана без работа заради Ковид 19 и мерките на правителството за подпомагане. За 39 години стаж като главен сетоводител ще взема ... 380 лв. пенсия. Значи когато дойде моето време ще взимам 200 лв. пенсия - 100 за тест за болест и 100 за ваксина. Яко!
22
4
 
17
 
! Отговори
Нищо което е преди 1 месец
задължително не е в наша полза

пенсионните осигуровки са задължителни
т.е. ясно е кой има полза да ни прибира парите цял живот и на старини да ни плащат огризки
21
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поставям Нейков в ТОП 3 на Лъжците на Прехода. А повярвайте-там конкуренцията е убийствена....
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който си мисли,че комунисти ще му дадат нормална пенсия жестоко се лъже.А други освен комунисти в България не са били на власт от 1944г.Каквито и вноски да правиш за пенсия и здраве,уравновиловката си остана и повече няма да получиш.Ще получат само техните хора по-високи пенсии,социални греижи и по-качествено здравеопазване.А техните хора минаха през властта.Работник да получи справедлива пенсия в България е невъзможно!
19
7
 
25
 
! Отговори
Знае се! преди 1 месец
Иван Нейков - автора на всички идиотщини свързани с пенсиите през последните 20 години. Неграмотността на този подмазвач стана причина за преждевременната смърт на стотици хиляди, което приравнява мястото му на политик с това на Хитлер, Гьоринг, Гьобелс. Работата му като министър следва да се разглежда като геноцид - без давност за престъпленията му.
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Втората пенсия при минимална заплата е слаба ракия,дори ще е по малка ако се получава изцяло от НОИ.Затова е рева ,че процента от втора пенсия няма да може да конкурира НОИ.Все пак имаше възможност сумата от втората да се прехвърли в НОИ,сега предлагат други опции.Тези игри на борсата не винаги са успешни.
17
1
 
15
 
! Отговори
До 13 преди 1 месец
Които нямат трудов стаж чак на 70 г. ще получат нещо,преди беше на 65 г.,преди да увеличението на пенсионната възраст.Социална пенсия за старост е имало винаги,не е ново откритие,както и помощи.
16
3
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 1 месец
Тук е 60% от заплатата
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе,оставихте екс комунистите да ни сготвят с финансовата криза през 90 те ,без да понесат никаква отговорност,,сега първи критикари ,,като този и гечевци,дето и професори станаха..Ами анализирай защо днешните пенсионери които са работили са бедни и кои са тези с високите пенсии,по браншове,на кой стол са се клатили и колко процента са?Не повече от 6-7 %!
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Групости първа пенсия втора пенсия, давайте нормална пенсия. В европейските страни пенсията е 70-80% от заплатата, а тука 30. Това е некадърността на всички управляващи.
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак копае дъното!.Какъв стимул ,какви пет лева?Увеличаха пенсиите защото се вдигна стандарта,МРЗ стана 650 лв.,спрямо 1999 г. с МРЗ -150 лв,че до 2009 г.МРЗ беше едва 260 лв.Че какви пенсии да очакват хората?Увеличиха минималната пенсия на 300 лв.,но само на тези с изслужено време към датата на пенсионирането,защото на повечето пенсиите са орязани след хиперинфлацията.Затова половината пенсионери бяха с нищожни около 200 лв, а последната година - 250 лв.Нейков как си представя издръжка с 200 лв
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До *** Друго е да си социално слабичък ? Пожизнени пенсии без нито един ден трудов стаж ,осигуровки ,безплатна медицинска и юридическа помощ ,топлина ,вода ,ток,мамбо в пакети целегодишно . Видими резултати ГЕРБ
11
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нейков, като министър, казваше, че втората пенсия ще е по-голяма от първата, защото частниците щели да инвестират на борсата и да печелят огромни печалби за пенсионерите.

След 20 години събиране и инвестиране в издръжката на частни застрахователи, пенсионерите ще получат обезценени пари, намалени от инфлацията.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от този африкански шаман Нейков.

Идеите му се прилагат в Африка, Индия и Латинска Америка.

Там е пазарната икономика, либертарианската икономика, която рекламира.

Затова ни водят към Африка.