Кокосово масло в грижата за кожата - как да го използвате правилно?

То е мощен овлажнител
19 яну 2021 20:33, Дарена Найденова
0
Кокосово масло в грижата за кожата - как да го използвате правилно?
IStockphoto

В днешно време хората използват кокосово масло за всичко – от храна до продукти за грижа за кожата. Докато то има предимства като овлажняване и намаляване на възпалението, то също така може да запуши и порите ви. Някои хора с алергия към дървесни ядки могат да получат неприятна реакция към кокосовите орехи, така че трябва да бъдете предпазливи, когато използвате този продукт.

Преди да започнете да нанасяте кокосово масло по цялото си тяло, трябва да знаете дали то е подходящо за вашия тип кожа и как може да ви се отрази.
 
Какво е кокосовото масло?
 
Има два основни вида кокосово масло – необработено и рафинирано. Първото се прави от пресни кокосови орехи и обикновено е с по-високо съдържание на полифеноли и антиоксиданти. Рафинираното кокосово масло преминава през повече етапи на обработка, включително машинно пресоване за получаване на готовия продукт. В някои случаи към него се добавят избелващи и химически разтворители.
 
Кокосовото масло също може да бъде етикетирано като студено пресовано, когато се произвежда без топлина. „Този тип може да е по-богат на хранителни вещества“, казва д-р Микеле Грийн пред Insider. Благодарение на по-големите количества полифеноли и антиоксиданти, както и на ограничената му обработка, необработеното кокосово масло, особено когато е студено пресовано, е по-добър избор за използване върху кожата.
 
Докато кокосовото масло може да осигури дерматологични ползи, то може да не е подходящо за всички. Разделихме ползите и вредите от използването му върху кожата, за да разберете дали трябва да си закупите подобен продукт.
 
Кокосовото масло е овлажнител
 
Нанасянето на кокосово масло върху кожата ви може да помогне за задържане на влага. Това е така, защото то съдържа компонент от керамиди, наречен линолова киселина.
 
Керамидите са органични съединения, които естествено се намират в кожата и често се добавят към козметичните продукти. „Те спомагат за укрепване на кожната бариера и минимизират загубата на влага“, казва дерматологът д-р Ципора Шайнхаус. В малко проучване от 2004 година участниците използвали необработено кокосово масло върху краката си два пъти дневно в продължение на 14 дни. В края на експеримента хидратацията на кожата се подобрила значително. 
 
Кокосовото масло може да бъде особено полезно при хора, страдащи от екзема или хронично суха кожа.
 
Как правилно да изпозлвате кокосовото масло, ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари