Оборудването за "Белене" може да се ползва за 7-ми реактор в "Козлодуй"

Борисов: Важно е, че получихме лиценз за 10 г. за пети и шести блок
90
Оборудването за "Белене" може да се ползва за 7-ми реактор в "Козлодуй"
Снимка: Правителствена пресслужба

Оборудването, предвидено за АЕЦ "Белене", може да се използва за нова мощност на "Козлодуй“, според експертни доклади.

Това бе отбелязано в хода на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов. Министър-председателят поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй" по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти.

"След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на "Козлодуй" за още десет години", отбеляза Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Наско Михов припомни, че на 7 декември 2020 г. започна работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй", след като през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Премиерът Борисов акцентира, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ "Белене" ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй". "Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството", каза премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наближават избори и пак се почна старата песен. Еййй имаме си премиер пожарникар, разбиращ от ядрена енергетика :)))))))))))
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Зозо Работи ,работи ,за сърбите азерската газ транзит - Кулата ,а за нас руската ,която е за Гърция . Толупа и Турски поток и ,моят приятел Ердоган,,Вечна дружба .
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТръбата преминава през България,без да имаме крачета свързани с градовете в България,прости си минава през българска територия и доколкото казаха(не знам дали е вярно) е с амеркански компресори, де факто печалбата ,която щеше да получва България от ЮП,сега ще я получва Турция и турците ще имат най-евтината газ,вместо нас,защото тъпите *** подариха проекта на Турция,която си гледа интереса,а нашите продажници,продадоха българските и европейски интереси!
46
2
 
10
 
! Отговори
Лъжец преди 3 години
До Анонимен Пак почва със старите мантри и клишета . Сиреч да лъже на поразия . Никакъв Козлодуй ,никакъв реактор няма да има . Само разрешението за строеж на нов реактор ,ще вземе минимум 10 години . Да си го тури реактора у тях ,като паметник на дръвниците от БКП$ГЕРБ и Толупа ,осъден за лъжа от Йончева и да капак 2 пъти от Нинова .Поредните лъжи .
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не става за козлодуй,моа да го зема у дома на вилата! Арно ше ме грее!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, че баща ти не е използвал обурудване на времето
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Зозо ...и в момента ,,руската ,,тръба работи ...Дремеш охльо ,дремеш!пиш с отворени очи .
42
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СУПЕР!!!
41
1
 
5
 
! Отговори
Хе хе ! преди 3 години
До Анонимен Да бе ,Джо Американеца ,синът му и ,,Бурисма ,,,борци против корупцията ???? Сега се върна времето на корупцията ,кражбите и другите огладнели за 4 години демократични ценности.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен до Тут преди 3 години
Напълно си прав но моя поглед върху събитията са.ГЕРБ ще използват старите клишета, че нямат алтернатива и ако не гласуват за тях отново ще дойдат комунистите на власт.А всъщност ГЕРБ си е комунистическа партия.ДПС отново ще прибегне заиграване с етническия мир и напомняне за възродителния процес.Измислените патриоти отново ще видят заплаха от южната ни съседка и ако не се гласува за тях дните на България са преброени.БСП ще точат зъби и ще чакат някой да изтърве кокала.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНай-голяма полза има Турция,защото печлабите,които ние щяхме да взимаме от южен поток,сега ще ги взима Турция!
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига глупости,махай се и БСП,АБВ да построят Белене и ЮП,които ти расипа и подари на Турция!
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя се върти като пумпал.. Козлодуй, белене...най-добре да каже защо дадохме 3 милиарда за газопровод между Русия и Сърбия..?Нека каже колко газ по този газопровод е за България и на каква цена? И ако не е за нас, какви ще са транзитните такси и кога ще изплатят построеното за руска и сръбска полза?
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко години трябваше да мине за да им светне ,че оборудването за Белене може и трябва да се използва за въвеждането на нови мощности на АЕЦ,,Козлодуй"?И съм сигурен ,че ще излезе много по-евтино от изграждането на нова АЕЦ.В Козлодуй има 4 спрени реактора , спокойно на тяхно място може да бъдат инсталирани други 4.С това трябваше да започне управлението на ГЕРБ преди 10год.и сега щяхме да имаме още 2действащи реактора.
35
2
 
5
 
! Отговори
а бе.. преди 3 години
стрнжата не е ли ПЛАНИНА,защото тикватА е SVINя,с кЮлчета и ЕВРО В ЧЕМЕжЕТАта на ШКАфЧЕТаТа!!!!от спасибатА голяматА!!!
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя не разбирали колко е важно *** в мъки за да се оправи нещо в тая държава ? Ако и този път няма възмездие за душмана нищо няма да се промени. Много млади животи е отнел за да защити душманченгеджисти .Не е нормално тия които са рязали ръцете които им плащат рекет за живота си да не пукнат в мъки.
33
0
 
6
 
! Отговори
pesho преди 3 години
КАЖИ КАКЪВ ПОТОК СТРОИШ ? ИМЕТО МЕ ИНТЕРЕСУВА ??? И КОГА ЩЕ РЕЖЕШ ЛЕНТАТА ?
32
0
 
11
 
! Отговори
Тут преди 3 години
Наближават избори и подкарахте Белене да строите с наивници, утре очакваме ДПС да се включат с изселването, ВМРО с ромчетата и така 30 години помия.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странджа тиквата русофил ли е защото той построи турски поток до сърбите в изгода на руснаците и загроби българите с 3 милиарда, та така тиквата русофил ли е???
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-бързо че иде Джо Американски и почва сеч на балкански съветски потоци, корупция и т.н.