Около 50 хил. души ще получават топъл обяд в пандемията

По социалната мярка са кандидатствали 142 общини
5
Около 50 хил. души ще получават топъл обяд в пандемията
Снимка: БГНЕС

142 общини са подали проекти в Агенцията за социално подпомагане за подкрепа на 37 522 възрастни хора  с увреждания и с ниски доходи с топъл обяд.

Първият етап на кандидатстване за подкрепата в условия на пандемия приключи до края на декември 2020 г., съобщиха от МТСП.

Вторият етап за подаване на предложения изтича в края на януари 2021 г. От Управляващия орган на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане уточняват, че осигуреният ресурс е достатъчен, за да се предостави топъл обяд на около 50 000 души, попаднали в тежко социално положение, включително и заради кризата, предизвикана от коронавируса.

Средствата за финансиране на проектите ще бъдат възстановени от инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата - механизмът REACT-EU.

Партньори могат да бъдат общини или райони на общини. Задължително е в рамките на предоставянето на топъл обяд лицата да бъдат подкрепени и чрез мерки за тяхното социално включване.

Чрез тях те могат да бъдат насочени към ползване на други социални и здравни услуги, да им се осигури подслон, ако са бездомни лица, да  получат подкрепа за управление на семейния бюджет, да се консултират за изискванията, свързани с противоепидемичните мерки.

Предвидено е с топъл обяд да бъдат подкрепени хора без доходи или с такива под линията на бедност, които са в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната.

В целевите групи са още хора, които са в рискова група от неблагоприятно протичане на инфекцията, поставени са под карантина и нямат близки, които да се погрижат за тях или е установено, че имат нужда от допълнителна подкрепа, за да задоволят основните си жизнени потребности.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Хм !? преди 1 месец
Колко са жалки министрите. Рекламират трагедията на 50 000 български граждани...
4
0
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Това трябва да се счита като героична,милосърдна,или рекламна дейност на правителството ли?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И по 50 лева от пенсията за тази ослуга.
2
0
 
4
 
! Отговори
не разбрал преди 1 месец
В коя пандемия?!И как така ще получават обяд, няма ли да се ''заразят''?
1
0
 
7
 
! Отговори
хмм преди 1 месец
Накрая ще ни вземат всичко и ще ни превърнат в просяци.