БГ реалност: Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните

Пак оглавихме негативната класация в целия ЕС
182
БГ реалност: Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните
Снимка: Dnes.bg, архив

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е малко над 8 пъти. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация.

Годишният доклад за заетостта на ЕК , който стана факт в края на 2020 г. сочи, че наред с неравенствата България получава негативна оценка и по редица други показатели.

Още по темата

В документа се анализира въздействието на пандемията от Covid-19 върху заетостта и социалното положение в Европа. Докладът се състои от три основни глави. Първата представя обобщен преглед на основните тенденции в социалната сфера и трудовите пазари в ЕС, както и основните предизвикателства пред тях. Втората глава акцентира върху количественото изражение на ключовите социални показатели. Третата глава е посветена на заетостта и икономическите политики в социалната сфера, които бяха проведени до момента от всички страни от Европейския съюз през 2020-а година.

Икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов коментира, пред БНР че и на първи прочит България "свети в червено" по редица показатели, според този доклад на ЕК.

"Това, че свети в червено означава, че ситуацията е критична или ни е дадена възможно най-слабата оценка в цели 6 категории, което е най-много спрямо останалите страни от ЕС. Тези 6 показатели са - преждевременно напускане на образованието; неравенство в доходите; риск от бедност и социално изключване; младите хора, които нито учат, нито работят; влиянието на социалните трансфери върху намалението на бедността; индивидуално ниво на базови дигитални умения. По всички тези показатели страната ни е на последно място в ЕС", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
5
 
14
 
! Отговори
Friedman преди 3 години
На всеки му се плаща според това, което може и колко хора могат да го заместят за тези или по-малко пари. Това е. Като направят в САЩ минималната ставка 15 долара бедните няма да забогатеят. Просто на богатите ще им стане скъпо да ги наемат за най-елементарната работа, а те ще се наредят за помощи.
126
0
 
17
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Добре , че отложиха " случайно " преброяването за след изборите , да видите още бг реалности .... като че гласоподавателите са повече живите !
125
0
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Нужно ли е да си припомним, че "Бизнесът" в БГ не искаше МРЗ да стане 650 лв. от януари тази година. На 18.11.2020 г. национално представителните работодателски организации единодушно отхвърлиха предложението на Министерския съвет за увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) за 2021 на 650 лв. ...
124
0
 
31
 
! Отговори
anon преди 3 години
8 пъти? ако най- ниската заплата е 500 лева това значи, че тези дето са напред са със 4000 лева... а аз лично познавам няколко човека които са на 10000+ лева заплата. не говориме за бизнеси- говориме за заплати... а и не ни трябват такива стъкмистики за да знаеме, че живееме в бананова държава
123
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви 8 пъти? 800 пъти по-високи доходи имат милионерите в сравнение с минималната работна заплата.
122
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 3 години
Експроприация на експроприаторите!!!
121
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
великия български бей мисли че всички са му длъжни да му работят защото е велик връзкар нищо че е абсолютен некадърник, щом минималната заплата е 5леа той толкова ще дава братята му мутри няма да я вдигнат, по добре е да гледа от великия джип за половин милион купен с парите на европейците и да казва неа пари за заплати
120
17
 
3
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Що ще е "негативна класация" ? Когато има много богати хора значи има бизнес, а от там има заплати и за народа.
119
1
 
8
 
! Отговори
Левски преди 3 години
Малко ни е още трябва!
118
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мога да ви дам пример за нашенски капиталист милионер от търновска област. Започна с печатане на фалшив бандерол за алкохол и цигари. После се сдуши с един ДС доносник, дето беше много високо преди 89 г. С негова помощ започна схема с никому ненужни обществени поръчки за фирмата му от един университет в областта. ДС доносника го запозна с други бивши доносници да му дават и те "поръчки". Член е на партията на силните на деня. Много обича да обяснява какво било честно предприемачество и честна конкуренция.
117
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То да беше 8 пъти,с перо да ги галиш.Сравнете стойността на чекмедже с кюлчета и банкноти с 660 лв заплата и смятайте колко пъти едното се нанася в другото.
116
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мирише на завист. Не са взели моя залък, моя си ми е в устата още.
115
5
 
41
 
! Отговори
бай работник преди 3 години
Капитализъм в най-долния латиноамерикански и Африкански вид е нашия. Който може краде,лъже и влачи -нека *** останалите. Такова общество няма бъдеще,това е края му и е за добро!
114
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълчи долен капитализъм.Не всичко са пари в тоя живот..
113
4
 
29
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Знаем ги новобогаташите -ДС агенти, доносници жалки,след 9-ти се писаха баш партизани,след 10-ти вкупом менте демократи.
112
6
 
9
 
! Отговори
до 120 преди 3 години
Колкото и да обясняваш на някои хора защо са на дъното, те няма да те разберат. Именно и поради тази причина за тиня. Доста подобни съм срещал в живота си. Не ме впечатляват, не се впечатлявай и ти, а се развивай и се радвай на живота.
111
13
 
19
 
! Отговори
до 115 преди 3 години
Аз хич не харесвам хора, които само пеят как богатите са успели, защото са бандити. И за мене какво ли не са говорили от една далечна компания. Близка приятелка на жена ми имаше простоват мъж и той само пееше как съм бил крадец и затова съм имал нова скъпа кола, която съм бил сменял на 2 години и затова съм имал скъпа къща и прочее. А аз съм обикновен човек на заплата. Не е добре да се гледа в чуждата паница. Гледай себе си и се учи от успелите. Научи се да мислиш и действаш като тях.
110
7
 
28
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Най богатите хора в България са политици прокурори съдии и висши полицаи.А най богат сред най богатите е бойчето с неговото чекмедже
109
1
 
19
 
! Отговори
дърт преди 3 години
Осем или осемдесет?
108
10
 
10
 
! Отговори
до 115 преди 3 години
Изреди смешни заплати на хора с висока квалификация, имена на фирми и т.н., много те моля. Защото аз не познавам такива. Всеки с висока квалификация взима заплата в пъти над прага, ама има някои, които си мислят, че като имат диплома от ТУ и не разбират абсолютно нищо, получават 1500лв. заплата, защото, виждаш ли, всички взимали толкова. Просто са некадърни.