БГ реалност: Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните

Пак оглавихме негативната класация в целия ЕС
182
БГ реалност: Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните
Снимка: Dnes.bg, архив

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е малко над 8 пъти. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация.

Годишният доклад за заетостта на ЕК , който стана факт в края на 2020 г. сочи, че наред с неравенствата България получава негативна оценка и по редица други показатели.

Още по темата

В документа се анализира въздействието на пандемията от Covid-19 върху заетостта и социалното положение в Европа. Докладът се състои от три основни глави. Първата представя обобщен преглед на основните тенденции в социалната сфера и трудовите пазари в ЕС, както и основните предизвикателства пред тях. Втората глава акцентира върху количественото изражение на ключовите социални показатели. Третата глава е посветена на заетостта и икономическите политики в социалната сфера, които бяха проведени до момента от всички страни от Европейския съюз през 2020-а година.

Икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов коментира, пред БНР че и на първи прочит България "свети в червено" по редица показатели, според този доклад на ЕК.

"Това, че свети в червено означава, че ситуацията е критична или ни е дадена възможно най-слабата оценка в цели 6 категории, което е най-много спрямо останалите страни от ЕС. Тези 6 показатели са - преждевременно напускане на образованието; неравенство в доходите; риск от бедност и социално изключване; младите хора, които нито учат, нито работят; влиянието на социалните трансфери върху намалението на бедността; индивидуално ниво на базови дигитални умения. По всички тези показатели страната ни е на последно място в ЕС", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
6
 
5
 
! Отговори
до 106 преди 3 години
Не си смелил добре информацията. Говорим за осреднени данни, а не за единични примери как аз, като CTO на нашенска компания изкарвам 3 милиона годишно, а на чистачките плащам 310лв..
106
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът не е в това, че някои взимат много, а други малко. Проблемът е че у нас повечето богати не са такива заради умения, знания, квалификация, образование и т.н., а защото са безскрупулни бандюги. Другият проблем са смешните пенсии, както и смешните заплати на хора със сравнително висока квалификация.
105
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махате сивия сектор и всякакви там сервитьорчета и барманчета, които по документи взимат 310лв. (демек минимална на половин работен ден), ама под 3000лв. не падат и нещата си идват на мястото. Аз човек в София със заплата под 4000лв. не познавам. Най-"бедният" ни приятел като младши учител взима 1300, но тази професия му е хоби и като фрийлансър докарва още 10 пъти по толкова. Даже чистачките в офиса ни работят за 1000лв.. Но, да, средната заплата при нас е 8к, което значи 8 пъти разлика.
104
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При това, тези цифри са официални данни. А колко са всъщност - никой не знае, но разликата е десетки пъти
103
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бг работодателя не можа да проумее, че трябва да плаща големи пари, а не да си краде работниците. После тези пари се харчат от хората, а така и другите работници ги наливат в икономиката обратно и съответно неговия бизнес както и всички останали ще вървят нагоре. Ако се стискате ние пари няма да харчим и толкова.
102
1
 
19
 
! Отговори
Пунта Кана преди 3 години
Вие ги правите богати като им посещавате мутренските хотели и долнопробни кръчми.
101
8
 
10
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Тук в Германия само 30% имат собствен дом (апартамент или къща), в България над 90%. На кое място сме българите в Европа по този показател ? Защо ЕК си мълчи и пренебрегва този факт ? Германия трябва "да свети на червено". Аман от поръчени анализи и статии.Аз живея от 30 години и в Германия и в България и имам доста обективно мнение за ситуацията в двете държави.
100
2
 
13
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Само 8 пъти, че това е нищо в сравнение с Германия. Тук разликата през 80-те години беше 20 пъти, сега е 500 ( петстотин) пъти. Заплатите на шефовете на Дойчебанк, на големите автомобилни и фармацевтични концерни започват от 2 милиона и стигат до 10 милиона евро годишно, плюс боноси. Германия би трябвало да е ВОДЕЩА В НЕГАТИВНАТА КЛАСАЦИЯ. Но трябва да добавя, че само един концерн като Байер или Фолксваген произвежда за повече от 50 млрд. евро годишно, т.е. колкото е целия БВП на България.
99
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най богатите хора в България около 500 човека държат 90 % от капитала на България.Така че казаното съотношение въобще не е вярно.Както и да го погледнеш.Останалите 7 милиона души държат само 10 % от капитала.
98
0
 
18
 
! Отговори
Да, бе преди 3 години
Излиза, че Васил Божков е по- богат от работник на минимална заплата само 8 пъти.
97
1
 
13
 
! Отговори
мижи да те лАжем преди 3 години
Депутата М.Мицев каза, че е направил първия си милион със спестяване на закуски.
96
14
 
15
 
! Отговори
Всеки да си знае преди 3 години
КОГА ще им се набие в кратуните на обикновените хора да си знаят своите възможности, място както кастата или класата в йерархията на обществото. Не може обикновените хора, работници да си мерят заплатите със своите ръководители, управители, директори, собственици на бизнес, експертен високо квалифициран персонал.Практиката го е доказала дори и излишно в повече пари да дадем на беден човек, той ще намери начин да си профука и загуби парите си.
95
9
 
8
 
! Отговори
отдавна казано преди 3 години
Отишъл бедния при богатия, да иска заем.Богатия казал:Няма да ти дам, щото не мажеш да ми ги върнеш с лихва!!Бедния се ядосал и казал:И ти ще умреш!Богатия отговорил:Аз ще умра веднъж, такива като теб умират всеки ден (в мизерия).
94
3
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Чорбаджия-изедник за мизерните заплати на работниците, дето му слугуват:Колкото са изработили - толкова получават !Чорбаджия-изедник за неговото богатсво:Много съм работил, затова съм богат !
93
0
 
13
 
! Отговори
Лки преди 3 години
А кои са най-бедните? Част от тях са без осигуровки, т.е. доход 0. И накрая да не излезе, че и с 1000 си богат?
92
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се има в предвид, че в БГ най-богатите не плащат данъци или плащат много по-малко, се стига до извода че разликата е по-голяма. При плосък данък, какви други резултати се очакват?
91
1
 
4
 
! Отговори
Мъррр До Програмист преди 3 години
До ВладоАбсолютно сте прав, но пак казвам всеки заслужава да живее достойно...
90
2
 
13
 
! Отговори
Филията преди 3 години
Мисля,че проблема е в това,че богатите (работодателите ) печелят много пари , а дават малки заплати
89
2
 
12
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Ако се направи ОБЕКТИВНА КЛАСАЦИЯ по списъка със страни на ООН за най-разтворена ножица м/у най-богатите (акционери, шефове на банки/корпорации) и най-бедните (африкански племена, спящи в каравани в САЩ), ви гарантирам, че БГ ще далеч назад в класацията. Този проблем е най-остър при тези, които изготвят такива списъци и изнасят "демокрация"!
88
8
 
3
 
! Отговори
Новия СССР преди 3 години
Всеки който получава повече от 1000 лв. на месец е крадец и мафиот!!Нов народен съд трябва на тази държава!!