БГ реалност: Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните

Пак оглавихме негативната класация в целия ЕС
182
БГ реалност: Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните
Снимка: Dnes.bg, архив

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е малко над 8 пъти. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация.

Годишният доклад за заетостта на ЕК , който стана факт в края на 2020 г. сочи, че наред с неравенствата България получава негативна оценка и по редица други показатели.

Още по темата

В документа се анализира въздействието на пандемията от Covid-19 върху заетостта и социалното положение в Европа. Докладът се състои от три основни глави. Първата представя обобщен преглед на основните тенденции в социалната сфера и трудовите пазари в ЕС, както и основните предизвикателства пред тях. Втората глава акцентира върху количественото изражение на ключовите социални показатели. Третата глава е посветена на заетостта и икономическите политики в социалната сфера, които бяха проведени до момента от всички страни от Европейския съюз през 2020-а година.

Икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов коментира, пред БНР че и на първи прочит България "свети в червено" по редица показатели, според този доклад на ЕК.

"Това, че свети в червено означава, че ситуацията е критична или ни е дадена възможно най-слабата оценка в цели 6 категории, което е най-много спрямо останалите страни от ЕС. Тези 6 показатели са - преждевременно напускане на образованието; неравенство в доходите; риск от бедност и социално изключване; младите хора, които нито учат, нито работят; влиянието на социалните трансфери върху намалението на бедността; индивидуално ниво на базови дигитални умения. По всички тези показатели страната ни е на последно място в ЕС", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВсеки който не ти дава от парите си е фашист, нали?
86
0
 
11
 
! Отговори
Бригадир преди 3 години
Ама вземете им бе, вземете им парите на тези гадни ИТ-та. Хайде, от много време ви сърбят ръцете, даже статия в "Дума" имаше по този въпрос - как не било нормално ИТ-тата да взимат толкова пари и да си купуват апартаменти. Шибнете им данък богатство и да се приключва. *** е дори са по-богати от Пеевски, горкият човек има само една стара кола по документи, а ИТ-тата преяждат с големи заплати.
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости ...Дори и с 8 заплати, а мояъа не е ниска, не мога да си позволя и половоната пт това, което сижпозволяват някой хора.А аз дпри не съм и от най-бедните.
84
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест ако най-бедния получава 300 лв. То най-богатия получава 8х300= 2400 лв.Инересно, интересно..
83
0
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Предполагаеми доходи - някой може и за чистачки да пише предполагаем доход 50 хиляди. Пари не се взимат за точки някъде си.За 10хил евро чисто 90% от германците ще дойдат тук, не ми се вярва германци да дават повече на Българин.
82
4
 
14
 
! Отговори
венци преди 3 години
Рекордьори сме по всички негативни класации.Истината е,че България има крещяща нужда от справедливост и катарзис.Хора като Боко Тиквата,Пеевски и стотици други политици и олигарси трябва да бъдат натикани по затворите.Без адекватни съд и присъди държавата не може да продължи напред.
81
2
 
20
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До Мъррр До ПрограмистВ България всички учат. Всеки, който е кандидатствал са го приели. Това значи ли, че всички те заслужават големите пари? Не е важно, колко си учил, а какво можеш. Важно е също, това което можеш, да бъде търсено на пазара на труда. Освен да учиш, трябва да си умен и да взимаш правилните решения.
80
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Боко чекмеджето броите ли го?
79
1
 
11
 
! Отговори
ВИЖ!! преди 3 години
виж какви ГИГАНТСКИ заплати взимат програмистите:"varna24 най-добрите български програмисти доходи"
78
3
 
10
 
! Отговори
До 64 преди 3 години
Както се периш така за три дена администрацията може да бъде намалена три пъти ,а работещите с кирка и лопата да получават най--високи заплати ,а програмиста да бъде обложен така с данъци че наистина да се скъса ,намерихте на демокрация в кавички-- само истинските бачкатори в Б-я го ,закъсаха и си дават здравето за малко пари .Много вожд и никакви индианци стана тука -- това не е пазарност ,просто..ти..я Е !
77
6
 
10
 
! Отговори
Римски сенатор преди 3 години
Ами бедните да се опитат да станат по-богати, че иначе ще го д_ _ат, ама то с лежане, чесане и ходене по протести богат не се става ... !!!
76
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами това е защото в училище не ги учат на най важното - как да печелят пари.Учат децата на всичко друго, всякакви глупости но не и как да печелят пари. А то без пари накъде? Когато и родителите не знаят те не могат да научат децата си и така цели родове си с векове си стоят в бедната класа.А богатите постоянно учат децата си как печелят пари и как да успяват в живота. Не винаги се получава, но в повечето случаи поне успяват да запазят богатството на рода.
75
10
 
13
 
! Отговори
Мъррр До Програмист преди 3 години
Сигурно си още млад и не си даваш сметка за някои неща, но много хора са учили и пак нямат високи доходи, например медицински сестри и слава богу, че още ги има за тези мизерни пари, които им плащат. Имам две магистратури, говоря 3 езика и пак не мисля, че съм нещо повече от чистачката в нашия офис. Всеки човек заслужава да може да живее достойно... Хайде със здраве.
74
2
 
5
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
"Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните"Че това изобщо проблем ли е??? Ми що не сравните доходите на шефовете на Федералния резерв, на Амазон, Фейсбук, Майкрософт, Фармацевтичните концерни, ВПК и т.н. с доходите на милионите американци, спящи под мостове/в каравани и без осигуровки? Аре де, направете го, тогава ще ви призная! Ми в ЕС доходите на който и да е милионер (за милиардери не говорим) са поне 100 пъти от тези на обикновения работник. Кво се правите? Аман от демагози.
73
1
 
5
 
! Отговори
38663 преди 3 години
Заплата 600 по 8 пъти е 6400. А скромните с по 15000, 30000 и нагоре извън закона ли са?
72
1
 
2
 
! Отговори
Разликата в шкафче- преди 3 години
--тат е къде ,къде по --голяма ,тука тези където са отгоре ако им гледат заплатите ???? Та те са само за парлама ..... не става въпрос само ,за едно шкафче тука е пълно с шкафчета и с хора бъркащи по кофите...
71
1
 
8
 
! Отговори
Чудя се: преди 3 години
Къде се появят САЩ в ролята на Освободител, Демократите, Пример - и в Куба, и в Аржентина, и Ирак и Кувеит и още много такива места, защо ли винаги се получава така едно такова огромно социално и финансово неравенство, обикновено без средна класа за разлика от при тях! И някак си изчезват пари, много пари ... Ще каже човек, че някой е окупирал тая страна или е нечия колониална провинция или губерния или касичка прасенце - колко събере ще им го вземем ....
70
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистБългарина за жалост, злобата и завистта много го тормозят - дори когато знае, че някой човек си скъсва дупето от работа, за да си изкара парите, започва да плюе по него, вместо да се амбицира и да се опита той самия да постигне нещо. Това ни е нашия манталитет, онези които имат повече от мен са 100% врагове, мразя ги, ще ги разкъсам, защото им завиждам.
69
3
 
13
 
! Отговори
Ще ви кажа само преди 3 години
Някой много високо във властта се занимава с поръчкови убийства на неудобни Българи !
68
3
 
12
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
Не бе, ако един има шкафче с пълни чекмеджета, няколко милиона имат миризмата от боядисването на шкафчето.