БГ реалност: Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните

Пак оглавихме негативната класация в целия ЕС
182
БГ реалност: Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните
Снимка: Dnes.bg, архив

Разликата в доходите между най-богатите и най-бедните в България е малко над 8 пъти. Средно този показател за държавите от ЕС е 5,5 пъти, което прави страната ни рекордьор в негативната класация.

Годишният доклад за заетостта на ЕК , който стана факт в края на 2020 г. сочи, че наред с неравенствата България получава негативна оценка и по редица други показатели.

Още по темата

В документа се анализира въздействието на пандемията от Covid-19 върху заетостта и социалното положение в Европа. Докладът се състои от три основни глави. Първата представя обобщен преглед на основните тенденции в социалната сфера и трудовите пазари в ЕС, както и основните предизвикателства пред тях. Втората глава акцентира върху количественото изражение на ключовите социални показатели. Третата глава е посветена на заетостта и икономическите политики в социалната сфера, които бяха проведени до момента от всички страни от Европейския съюз през 2020-а година.

Икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов коментира, пред БНР че и на първи прочит България "свети в червено" по редица показатели, според този доклад на ЕК.

"Това, че свети в червено означава, че ситуацията е критична или ни е дадена възможно най-слабата оценка в цели 6 категории, което е най-много спрямо останалите страни от ЕС. Тези 6 показатели са - преждевременно напускане на образованието; неравенство в доходите; риск от бедност и социално изключване; младите хора, които нито учат, нито работят; влиянието на социалните трансфери върху намалението на бедността; индивидуално ниво на базови дигитални умения. По всички тези показатели страната ни е на последно място в ЕС", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
11
 
15
 
! Отговори
\m/ преди 3 години
Кво ви пука?!Ако искаш повече пари - работиш по-умно и доста повече от "сакралните" 8 часа.Ако си си добре с по-малко пари и обичаш по-леко да си я караш - чудесно за теб!Какво значение има кой колко пъти повече взема?!
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Най-богатите с доходи над 8 пъти повече от най-бедните"Т.е. ако един човек има едно шкафче, най-бедните имат осем пъти по-малко шкафчета?
65
3
 
13
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
чети внимателноКрадци се ширят във палати,работници мизерстват на заплати,святата република на Левски няма я,а ДС строи лъжедемокрация.
64
9
 
14
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
Капитализма съществува в червените учебници другарю! Икономическия модел в България е пазарна икономика, тоест в превод за такива като теб с втори завършен клас, пазара в който всички ние сме участници, определя цената на стоките и услугите, в това число и заплатата. Днес всеки е свободен да прави каквото иска, всеки носи отговорност за себе си, ако си грамотен и ти се работи, не само няма да си гладен, но и ще имаш добър стандарт на живот, ако си вечния мързел, ще си ***.
63
5
 
4
 
! Отговори
ДО 61 преди 3 години
В Израел и Турция лекуват Рак , там няма да се редиш - плащаш и те лекуват .
62
6
 
8
 
! Отговори
Roslio преди 3 години
8 пъти друг път. При 30000 на месец на оня *** IT И 300 лв във всеки малък град. Поне 100 пъти е рзликата=
61
11
 
17
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
"социално неравенство" е новият боен вик на евролиберастите. Накратко, той означава, че ние, които сме положили труд да се изучим и квалифицираме трябва да изпитваме чувство за вина, защото някой е висял по кафетата вместо да учи и сега изкарва малко. Нямам против да плащам повече данъци, но очаквам някакви привилегии срещу това. Защо аз да чакам на опашка в поликлиниката например, зад някой който не е платил една стотинка? Знам, че според българина е престъпно да си заможен. Завист и злоба.
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 56Абе и тогава не бяхме на едно ниво.Имаше си и тогава комунисти като Бойко с чекмеджета пълни с пари.От къде мислиш се е научил той?Накрая затова направиха руснаците перестройката,защото нямаше вече как да крият парите.Същите са си днес на власт,нищо не сме сменили.
59
1
 
6
 
! Отговори
Неудобната истина: преди 3 години
`40% от хората сматат, че живеят зле.` -- А.СемовИ много други неудобни истини каза, да е жим и здрав !
58
0
 
7
 
! Отговори
Зеленоок... преди 3 години
До brrrrrrrrrrrrrrrrrrrКомпанията в която работя прави профилиране на различните пазари в света. Много държави нямат минимална заплата - тази информация се взима от това как се плащат данъци (сива или не икономика).
57
7
 
18
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
До Анонимен 49САМИТЕ ХОРА СА СИ ВИНОВНИ. Има такива отчайващи случаи на хора, които нито работят, нито се учат. Чакат на държавни помощи и държавни пенсии.Има и не малко работещи БЕДНИ хора, които наистина не знаят как да живеят и да си харчат парите, теглят кредити, ходят на почивки, купуват ненужни скъпи неща които не могат да си позволят. Правят деца, които после не могат да отглеждат и ревът срещу държавата и богатите хора. Самото съзнание ум и интелект са увредени на тези хора.
56
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При капитализма е така - малко на брой много богати за сметка на много на брой много бедни. При социализма бяхме на едно ниво, което ни осигуряваше доста по-нормален живот от сега. Със средната брутна заплата от 252 лева през 1988 година се живееше, както с 5000 лева брутна заплата сега, а тогава разликите в заплатите не бяха голями и най-малко получаваха тези дето взимаха балшиши - бармани, сервитьори, фризьори, ...
55
6
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
КАКВО ИСКАТЕ?- МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА СЕ ДЪРЖИ НАРОЧНО НИСКО ДА НЕ ИЗБЯГАТ ИНВЕСТИТОРИТЕ-КАЖЕТЕ ИСТИНАТАААААА
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 пъти не е толкова зле. Ако беше 80 - тогава вече друго. Тук говорим за официални доходи с платени данъци. Има много в сивия сектор от богатите и бедните. Познавам хора и с тази криза стават все по-вече, са осигурени на минимална или изобщо не са осигурени и взимат заплата 1000 лв на ръка.
53
5
 
10
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
С минималната заплата трябва да се борави много предпазливо, за да не се окаже, че вместо 1000 лева заплата, много хора да не останат без заплата. Тук е редно да има ясен дългосрочен план, трябва да има обективен алгоритъм на базата на който да се изчислява мин. заплата. Рязкото вдигане на мин. заплата е откровен популизъм, който ще разрушителен за икономиката.
52
14
 
0
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
България Затъва .Проблема не е в Ромите , не е в Училищата , не е в Политиците .Проблема е САЩ .Ще ви кажа защо .Президента Първанов имаше една Мечта - България да направи Големия Шлем .АЕЦ Белене , Южен Поток , Нефтопровода Бургас Александропулис .За съжаление следващите политици спряха Големия Шлем и сега няма какво да се съжаляваме - няма Продукт който да продадем на Съседите .
51
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 46Тогава защо и глобите да не са на този принцип?Яхнал някой джип за 200 000 лева и кара с превишена скорост,глобяват го колкото и другия дето кара таралясник за 2000 лева.Да глобяват по данъчна декларация бе!Щом си изкарал повече пари,като нарушаваш ще плащаш повече бе!
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 8 пъти?!Знаех си, че тук сте неграмотни, но и математиката ви е куца, като баба със сменени тазобедрени стави.Ако пенсионерите, които масово живеят с до или около 300.00 лв. на месец, се сравнят с мутрите с месечни доходи от дори 100 000 лв. /което е малко, има и изкарващи повече/, това прави 333.33 пъти в повече. Дори да ги сравните с човек, който получава 10 000 лв., а такива дори не се наричат богати, то разликата е около 30 пъти. За какви 8 пъти говорите?
49
3
 
10
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
`събраните данъци на работещите хора`___Порблема е несъбраните данъци, обаче.Тук мошеници не крият високия си стандарт на живот, щото НЯМА кой да им потърси сметка за натрупаните пари от далавери.
48
1
 
7
 
! Отговори
По едно време преди 3 години
Се заслушах в българският радио ефир в едно предаване "Кабаре Фата Моргана" и майтапа беше да си достоен гражданин на света и българин и европеец трябва няколко урока, ама учите бавно, затова всяка година по един урок да го усвоите и първата година урока е: Не крадиииииииии! И ще се повтаря цяла година докато не го научите! Втората година урока ще бъде: Върни откраднатото! Третата година ще бъде:Работиииии!