Борисов: До 10 години може да има 7-ми реактор на АЕЦ" Козлодуй"

Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор, заяви премиерът
Обновена: 20 яну 2021 12:00 | 20 яну 2021 12:00, Веселина Йорданова
251
Борисов: До 10 години може да има 7-ми реактор на АЕЦ" Козлодуй"
Снимка: Правителствена пресслужба

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Правителството одобри днес доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ "Козлодуй".

Още по темата
В рамките на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов и припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ "Козлодуй" да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. Вчера бе завършен докладът, отразяващ резултатите от свършената работата и предложенията на сформираната работна група.

"В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от "Уестингхаус", тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори "AP 1000", другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ "Белене", уточни Петкова. В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с наличното оборудване от проекта за АЕЦ "Белене".

"Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ "Белене". Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор", заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието.

Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

"С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. И този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок", категоричен бе изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене".

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така министърът ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте цената, дайте инвеститора.Крият ги.Няма конкурси, няма обществени поръчки. Почват с нарушаването на закона за обществените поръчки.
135
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да има и 10 реактора но проблема е на каква цена след като ГЕРБ съсипаха Белене.Реакторите за АЕЦ Белене раждясаха и сигурно ще ги бракуват. За 7 реактор в Козлодуй САЩ искат 15 милиарда долара и още 10 милиарда долара за ф16.
134
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко нали изпълни поръчението на Путин? За България вече не е нужно така да се стараеш Нъл тъй?
133
3
 
8
 
! Отговори
До Бай Ставри Страст преди 3 години
Ами чакай го, но няма да го дочакаш ... вместо него ще ти пратим MUNCHO, оня дето се врътка на едни лостове ... !!!
132
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 милиарда за 2 блока са много, 7 милиарда за 1 блок е малко.
131
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви ядрени реактори и супер компютри халюцинира тая тиква Боко? Пътища в дупки, метрото пропада, масова корупция и блокирала държава, а тоя за високи технологии бълнува и да продължи да управлява. На тоя мястото му е поне в затвора!
130
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко ще струва 7 блок на Козлодуй?Това ще е секретна информация.
129
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената на Козлодуй 7 - 7 милиарда евро за 1 блок.
128
8
 
8
 
! Отговори
Бай Ставри Страстния преди 3 години
Аз го чакам в затвора след 3 месеца , той планове за след 10 год ми прави
127
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бре, че специалисти и от реактори се надвъдиха... Бойко е убиец на големи енергийни проекти. 3+ (плюса е за окраса) и 20000% презапасяване да има е все тая. До 10 години няма да има кой да кара реакторите в Козлодуй, но тия тука ще ми правят 7 ми блок. Жалка работа..
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Земи сложи маска,бе.Започна да заразяваш и министрите си.
125
2
 
3
 
! Отговори
Психодиспансер преди 3 години
''Имаш кола, имаш пари...'' ;))))
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха честито, човека се кани да управлява още 10 години.
123
3
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Друг ще му реже лентичката. Предай кожничката на Корни.
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече не знам кое е по-разрушително - Костов спира 4 енергоблока или Борисов пуска 1.
121
1
 
16
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
От мандат на мандат л'ъжите на Бойко за строителство на АЕЦ никога не са спирали. Докато той не се изнесе от Министерския съвет никаква АЕЦ няма да се строи - нито след десет, нито след двадесет години.
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе тебе да те нема дано
119
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Метро - протече, преживява се.Магистрала - нагъна се, допустимо е!АЕЦ - ???
118
3
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Да припомня: Самолетът Ф-16, Белене и тръбъ зА Сърбия ЙОК :))))))))))))))))))))))))))
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мале как лъже безочливо ,категорично експертите казаха че тоя реактор не става на Козлодуй още преди 2-3 години тоа реактор дето го плати да си го сложи в спалнята световен ***