Доц. Кунчев: Може да има ново затваряне заради британския COVID щам

Проблемът при заведенията са безконтролните тържества
20 яну 2021 10:00, Ния Христова
235
Доц. Кунчев: Може да има ново затваряне заради британския COVID щам
Снимка: БГНЕС
Трета вълна на коронавируса е напълно възможно да има, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея може да има нови рестрикции. Това коментира пред bTV главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. 
 
"Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално - те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха. При варианта от Великобритания неговата концентрация в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, много повече са вирусите, които се излъчват", обясни експертът. 
 
Той допълни още, че към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам. Болни има и в област Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че новите случаи у нас също пораждат съмнения. 
 
"Нека всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, както е във Великобритания, системата на здравеопазването ще бъде поставена на невероятни изпитания, пак ще напълним болниците. Естествено, мерките ще бъдат взети така, че да опазим здравето", категоричен бе доц. Кунчев.
Още по темата
 
Сблъсък между собственици на заведения и здравните власти имаше вчера по време на дискусията в МЗ. Браншът е категоричен, че има готовност да отвори още на 1 февруари. 
 
Кунчев каза, че разбира притесненията и проблемите на тези, които нямат възможност да работят, както и че в повечето обекти отстоянията и изискванията за климатизация се спазват. 
 
"Проблемът е при тържествата - едно е да влезеш със семейството да вечеряш и да си тръгнеш 22:00-22:30 ч. Друго е да останеш, да имаш певица, да се развъртят хората, като удариш 2 ракии и да ти паднат ограниченията и да започнат контактите много усилено", посочи още главният здравен инспектор. 
 
Според него в градския транспорт контактите са по-интензивни, отколкото в моловете. "Затова и се обмисля търговските площи в тези обекти да бъдат отворени и да останат спрени само социалните дейности", каза още Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
5
 
22
 
! Отговори
подготвят ни преди 3 години
малко преди изборите да появят нов щамедва ли някой им вярва на статистикитеа тоя и кратун продажен дрънка каквото му наредят отгоретиквата най-накрая си подреди и министри и щаб и всякакви други лакеи според както му трябва
186
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия предполагали че и у нас можел да се появи новия щам, тоя щам се вихри от сума ти време, те предполагали. В Гърция как разбраха че новия щам е вече там още при първите 4 случая бе....? Тия така предполагах и Март месец и ни успокояваха че няма опасност вируса да се появи у нас, въпреки че вече беше из цяла Европа с изключение на 6 държави. И после, олеле.
185
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая гербаджийка празна картуна, дето е виждал пациент само отдалеч, изпълнява нарежданията на главния вирусолог д-р на пожарникарските науки Борисов. Това е истината.И като гледам как повтарят като папагали за британския "щам" /всъщност това е поредна мутация на един и същ щам досега имало над 4000 такива/, си мисля, че целта им е някъде около 4-ти април да направят ново затваряне, за да уплашат хората и да ги откажат да гласуват.
184
0
 
14
 
! Отговори
И за новия преди 3 години
Перуански, Колумбийски, Бразилски, Руски, Белоруски и каквито се сетиш щамове ... затваряйййййййййй.
183
1
 
21
 
! Отговори
Последователност: преди 3 години
1. 11 месеца вирусът се разпространява и МУТИРА. 2. Експерименталните "ваксини" бяха пуснати, с идеята да се набоцка всеки.3. Почти никой не е склонен да си сложи "ваксина, която не предпазва от заразяване и предаване, не създава траен имунитет, и не е тествана.4. Нови ОЩЕ ПО-ЗАРАЗНИ МУТАЦИИ едновременно и внезапно се появиха на всички континенти.5. ...ще се НАЛОЖИ всеки да бъде ваксиниран. За да спрем НОВИЯ ОЩЕ ПО-ЗАРАЗЕН ВИРУС. А, да, СЕГА ТРЯБВА И ДЕЦАТА ДА БОЦНЕМ, просто няма начин.
182
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера Германия е обявила, че ако страните от ЕС не спазват мерките за карантина ще затвори границите си. Това ще срине икономиката на засегнатите страни, така че ако това се случи, категорично в БГ заведенията няма да отворят скоро. При този нов американски президент и при заповед на Меркел и на площада да разпънат протестиращите ресторантьори никой няма да каже нищо. https://tvevropa/2021/01/angela-merkel-zaplashi-che-germaniya-mozhe-da-zatvori-granitsite-si-zaradi-koronavirusa/
181
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът ще си отиде ..Човешкият органазиъм ще предобие естгествен имунитет..
180
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много пари гуишнаха покрай ваксините.Не бъдете овце..
179
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи какво продават. Ако са за хранителни стоки, могат да отварят. Някои от магазините за козметика също работят, водят се от първа необходимост, защото продават и бебешки храни.
178
1
 
17
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Пълно е със заразени с британският щам, само че тестовете в БГ не го хващат. Защото както винаги купуваме най-евтините и ненадеждни тестове. Между другото, броят на хората, които си правят тестове заради симптоми за Ковид е около 1000 човека на ден. Останалите тестове са на хора на които им предстои пътуване в чужбина.
177
1
 
20
 
! Отговори
Ей преди 3 години
Големи измамници сте.
176
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
напишете в гугъл свободно слово камала харис ваксинация и гледайте как се прави със сгъваемата игла. И тя се превземе- аууу, толкова лесно!!!!!!!
175
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиците ще са върло против отваряне. Ако може вечно да продължи това цакане на държавата, бонуси по хиляда лева, клинични пътеки, и 10 лв за едно боцване на ваксина. И айй, системата се задъхва, има триста на легло
174
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, ти защо не се ваксинираш?Нещо проблем ли има?
173
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Това е сигурно.
172
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко действие има равно по сила и обратно по посока взаймодействие.Иначе казано-сега е наш ред да ви затворим.
171
3
 
42
 
! Отговори
Въпрос към Кунчев преди 3 години
Кунчев само да попитам ,значи в Кауфланд ,Джъбмо ,лидъл ,метро и други където се събират по 1000 човека вътре не е опасно вирус няма,той се е разбрал да даде някой лев на щаба и да не заразява хората .А в малки кафета ресторанти ,сладкарници и хиляди магазинчета с по 3-10 човека вътре има свиреп вирус ,който заразява със свирепа и жестока мощ хората вътре ?Или нещо не съм разбрал моля г-н професоре за уточнонение и ако може си приберете Атанас Велмазов пак избягаот Карлуково
170
1
 
5
 
! Отговори
До 167-т преди 3 години
"Борецът"-Т ако не е тайна какви са ти били доходите преди пандемията и на каква сума са те осигурявали?
169
3
 
26
 
! Отговори
SarsCov2 преди 3 години
За изборите един голям Х.О.Й за герберугите. Всички гербери в България бързо да се изкуренят, че подпомагат разспрострнението на сарс ковида. Предизвикват изключително прилепващ щам, превръщаш се в желе и умираш.
168
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива ли измислени доценти със знания от преди 50 години ,насадени на държавна хранилка по паетийна линия е казват кво да става