Доц. Кунчев: Може да има ново затваряне заради британския COVID щам

Проблемът при заведенията са безконтролните тържества
20 яну 2021 10:00, Ния Христова
235
Доц. Кунчев: Може да има ново затваряне заради британския COVID щам
Снимка: БГНЕС
Трета вълна на коронавируса е напълно възможно да има, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея може да има нови рестрикции. Това коментира пред bTV главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. 
 
"Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално - те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха. При варианта от Великобритания неговата концентрация в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, много повече са вирусите, които се излъчват", обясни експертът. 
 
Той допълни още, че към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам. Болни има и в област Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че новите случаи у нас също пораждат съмнения. 
 
"Нека всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, както е във Великобритания, системата на здравеопазването ще бъде поставена на невероятни изпитания, пак ще напълним болниците. Естествено, мерките ще бъдат взети така, че да опазим здравето", категоричен бе доц. Кунчев.
Още по темата
 
Сблъсък между собственици на заведения и здравните власти имаше вчера по време на дискусията в МЗ. Браншът е категоричен, че има готовност да отвори още на 1 февруари. 
 
Кунчев каза, че разбира притесненията и проблемите на тези, които нямат възможност да работят, както и че в повечето обекти отстоянията и изискванията за климатизация се спазват. 
 
"Проблемът е при тържествата - едно е да влезеш със семейството да вечеряш и да си тръгнеш 22:00-22:30 ч. Друго е да останеш, да имаш певица, да се развъртят хората, като удариш 2 ракии и да ти паднат ограниченията и да започнат контактите много усилено", посочи още главният здравен инспектор. 
 
Според него в градския транспорт контактите са по-интензивни, отколкото в моловете. "Затова и се обмисля търговските площи в тези обекти да бъдат отворени и да останат спрени само социалните дейности", каза още Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
18
 
! Отговори
доктор Пенчев преди 3 години
Чакам с нетърпение Атанас Велмазов данапише още някой умен текст, започващ с чест и адмирации годподин Борисов.
166
0
 
27
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Тези смота*няци от т.н. ЩАБ трябва да се разкарат незабавно. Чули, недочули и пак ще затварявме държавата. Пожелавам на този гнус*няк да работи , той и цялото му семейство, на частно и да го видя дали ще е такъв радетел на затварянията. Докато сега на хранилката с 1000 лева допълнително може да продължаваме да стпоим затворени завинаги.
165
3
 
3
 
! Отговори
До-т преди 3 години
Бори се кой ти пречи,вземаш си 500 лева месечно и си свободен цял ден да си докараш колкото искаш още!
164
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакай малко, вие още не сте отворили и обявяваш, че имаш намерение пак да затваряш. Д.е.м
163
5
 
4
 
! Отговори
Мога да готвя!!! преди 3 години
Като не можеш да готвиш, яж консерви. Едно време имаше свинско с моркови, беше вкусно!Или прати жена ти, ще я научим и на готвене и на..
162
2
 
20
 
! Отговори
изолация преди 3 години
Доживотна изолация трябва да има за всички членове на Герб, както и тези от сателитните им партии. Че те са по опасна болест, от всичките вируси, взети заедно. Вредят повече на държавата и народа, даже и от атомна бомба.
161
2
 
30
 
! Отговори
ИМА ОЩЕ! преди 3 години
Мутиралият щам от Перу живее в канализацията, и като седнеш на тоалетната да свършиш нещо, те инфектира през... Затова ще се наложи всички да ходим с памперси за възрастни и да не ползваме повече тоалетните. От СЗО го съобщиха.
160
0
 
12
 
! Отговори
Не мога да готвя !!! преди 3 години
Какво да правим ние?Яйца "готвя" в микровълновата, кремвирши поливам с топла вода от чешмата, барабар с обелките. И жената така-замразена риба слага в партигрила, а сина мята яйцата с черупките в тигана, като гранати. СОТ-а пита готвим ли, когато се включи датчика за дим.Цял живот по ресторантите...Смятам, един тристаен така опаткахме.Говорят, че само ваксинирани ще могат да посещават ресторантите...Та да питам:-Има ли някой оплодил,някоя забременяла след ваксинация?-Как е либидото?
159
0
 
36
 
! Отговори
т преди 3 години
Най много скачат за затваряне на държавата всички на държавна хранилка. Хем са си в тях, заплатат им тече, стажа също.....песен. А другите хора, които се борят всеки ден за хляба си са " несериозни", "лоши граждани" и " неспазващи мерките". Да се разменим за три месеца, аз да стана държавен служител а ти живей с 24лв на ден, които още не сме ги взели.
158
1
 
19
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Предстой 5 вълна, щама от Тамбукту бил много опасен, вдишваш и веднага умираш. Затваряте бързо всичко, защото в чували ще ни изкарват. Запасявайте народа с маргарин и други заместващи химикали за да оцелеем. Така и въздуха ще се изчисти и ще може да ни похвалят от ЕС, ООН, СЗ, НАТО, САЩ, Русия, Китай и от междугалактическото правителство. Първа награда за най социалното и отговорно правителство. Хайде наздраве с чаша МАРГАРИН.
157
4
 
11
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации господин Кунчев ! Бъдете здрав и благословен ! ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е С ВАС - Аз, Тонката, Зозо, СТРАНДЖАТА и госпожа Бикова !Предлагам да препоръчате на НОЩ отваряне на специализирани лагери за изолиране на хората на полов и възрастов принцип и тотално прекратяване на всякаква дейност в държавата до появата на следващия още по-заразен щам.
156
0
 
5
 
! Отговори
Е... преди 3 години
...може и да има, може и да няма - живи и здрави. Вече свикнахме на неясни изказвания ;) .
155
0
 
27
 
! Отговори
9 преди 3 години
А на бас, че в краят на Март, ще затворят пак държавата за да не се гласува. А до изборите, всички медии и телевизии, както и щаба и лекари, ще плашат с най лошото народа, за да не се гласува.
154
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак се появи мизepника-агент на недвижими имоти, да се напъва да си продаде съборетините в Неофит Рилски! Точно срещу сметището са! Огледи може всеки ден!
153
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 156Аз съм хващал грип през август и септември. Нещо друго да питаш?
152
2
 
18
 
! Отговори
A преди 3 години
Тъпакът Кунчев защо не изчака той да се ваксинира с Астра Зенека, ами бърза да се набута при тия с 94% ефективност? Тоя търтей не е виждал пациент на живо от 30 години сигурно и не виждам с какво е заслужил ваксина повече от една обикновена продавачка в Кауфланд! Целият щаб са едни мишоци, които бързаха първо своята кожа да спасят с хубавите ваксини, а за народът да останат скапаните! Срам ме е от тях! Издънки!
151
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялото наше,а даже и световното стадо, продължава във вкорененото си малоумие,да не проумява,матрицата,в която го натикаха и в която играта със все нови и нови щамове на лабораторната разработка COVID-19, няма да има край,до пълното му унищожаване от "загрижените" за здравослвното му състояние унищожители!!!И ПАК,ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ,ЗАДАВАМ ПРОСТИЧКИЯ ВЪПРОС - КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА ВСИЧКИ ДРУГИ БОЛЕСТИ И ТЕХНИТЕ ПРИЧИНИТЕЛИ???!!!ОТГОВОР НЯМА И НЯМА!ЗАТОВА ПЪК МАЛОУМИЕ И СТРАХ,С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ!!!
150
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 155Нали един път вече те питах, Кога си виждал грип през Август и Септември??
149
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид = Грип
148
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НеееВ ЮАР е най- опасният за сега щам. А и папаята и козата бяха болни