Доц. Кунчев: Може да има ново затваряне заради британския COVID щам

Проблемът при заведенията са безконтролните тържества
20 яну 2021 10:00, Ния Христова
235
Доц. Кунчев: Може да има ново затваряне заради британския COVID щам
Снимка: БГНЕС
Трета вълна на коронавируса е напълно възможно да има, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея може да има нови рестрикции. Това коментира пред bTV главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. 
 
"Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално - те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха. При варианта от Великобритания неговата концентрация в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, много повече са вирусите, които се излъчват", обясни експертът. 
 
Той допълни още, че към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам. Болни има и в област Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че новите случаи у нас също пораждат съмнения. 
 
"Нека всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, както е във Великобритания, системата на здравеопазването ще бъде поставена на невероятни изпитания, пак ще напълним болниците. Естествено, мерките ще бъдат взети така, че да опазим здравето", категоричен бе доц. Кунчев.
Още по темата
 
Сблъсък между собственици на заведения и здравните власти имаше вчера по време на дискусията в МЗ. Браншът е категоричен, че има готовност да отвори още на 1 февруари. 
 
Кунчев каза, че разбира притесненията и проблемите на тези, които нямат възможност да работят, както и че в повечето обекти отстоянията и изискванията за климатизация се спазват. 
 
"Проблемът е при тържествата - едно е да влезеш със семейството да вечеряш и да си тръгнеш 22:00-22:30 ч. Друго е да останеш, да имаш певица, да се развъртят хората, като удариш 2 ракии и да ти паднат ограниченията и да започнат контактите много усилено", посочи още главният здравен инспектор. 
 
Според него в градския транспорт контактите са по-интензивни, отколкото в моловете. "Затова и се обмисля търговските площи в тези обекти да бъдат отворени и да останат спрени само социалните дейности", каза още Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После с унгарския, холандския, норвежкия, руския, българския и т.н. Спрете вече да си измисляте глупости, само и само да си пробутате тъпите ваксини. Няма да стане.
146
4
 
20
 
! Отговори
Неее преди 3 години
Да сте чули за коронавирус в Африка. Няма.Защо?Ами няма интернет.Няма и "медии" като при белите.
145
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жервтите на локдаун затлъстяването са 11 000 ,а жертвите от ковид са 7000... те ни ви спасяват, а ви убиват в още по-големи количества!
144
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващите ги е грижа за нашия живот? Това е виц. Дишаме най- мръсния отровен въздух, страната е превърната в сметището на Еевропа, здравеопазването е разсипано, доходите са мизерни, храним се с имитиращи продукти, възрастните хора( за които толкова милеят) едвам си купуват малко хляб и кисело мляко. Срам. Лицемерие
143
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали уж британския щам бил познат у нас от април миналата година?! Това го каза един от вашите от НОЩ Симидчиев.
142
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами изисквайте в страната да се влиза само с отрицателен тест, както правят в другите държави. Какъв ви е проблемът?
141
4
 
23
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Всички паникьори да ги заселим в бункери в Странджа-Сакар.Няма какво да се занимаваме с вас. Един щам втори щам, години наред вече ни занимавате с ГЛУПОСТИ.
140
4
 
12
 
! Отговори
Фин преди 3 години
До Атанас ВелмазовДано да се шегуваш, защото иначе си катастрофа.
139
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 125А ти можеш ли да предоставиш научни изследвания за полезността и безвредността на ваксините за КОВИД?
138
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Бали,ако не ходиш с маска-50 лицеви опори.У нас трябва да въведат 100 тояги на голо за алчните ресторантьори,които изнудват властта за още пари,иначе щели да отворят.А че тези пари са наши,какво им дреме.Веднъж ги вземаха от нас,после от държавата/т.е.пак от нас/и сега отново реват.Ей,ненаяли се.
137
26
 
5
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации господин Кунчев ! Бъдете здрав и благословен ! ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е С ВАС !
136
4
 
32
 
! Отговори
Психо преди 3 години
Писна ни от вас , психопати. Британски щам, датски от норки , от бобри ...После ще е морски от медузи примерно... Циркаджии, отнехте ни година от живота! Баста!!!
135
4
 
16
 
! Отговори
До До 114 - 134, преди 3 години
Мен никой не ме кара и не се крия. Ти къде прочете, че нормален човек се крие? Хипохондриците, като вас, го правят. Изманипулираните по най-левашки начин. Останалите хора си живеят. И ако за теб заведението е единствена алтернатива на външен живот, за нормалния човек животът включва и него, и всичко останало.А който си мечтае за гривни по краката е очевидно за Белене - да иде да опита сам. Даже ще го подсигурят със самостоятелно помещение - да не вземе някой бацил да му се извъка на носа.
134
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв живота пазите, бе, хипохондрита, то вашето живот ли е?И наистина ли изобщо ви хрумва, че някой го е грижа за вас и живота ви - политици на световно и национално ниво?
133
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SarsCov2Затварянето на граници и концлагери от типа Белене не беше ли нещо, за което се "борихме" да се забрави завинаги? За едни приятел питам. Лошото е лошо по дефиниция и няма опрвдание да го ползваш при никакви обстоятелства.
132
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички затягат яко, вечерен час, рестрикции за алкохол след 20.00 не се продава, за отваряне на магазини,фризьори училища и заведения и т н дума не става даже. Че искат и още да затягат. Кой ще ни остави нас отворени. Стягайте коланите братя и сестри тежка зима ще да е ,че и пролет. Дано поне лятото миряса малко
131
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стане ли време за избори ще кажат настъпи новия щам и ще отменим изборите или ще ги проведем по пощата.Пощажиите ще изхвърлят бюлетинете които не са за герб или за която и да е партия която не им е дала пари.
130
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Философстваме пред монитора, а ще предприемем ли нещо?
129
9
 
6
 
! Отговори
До 114 преди 3 години
Чакай,бе.Кой те кара да се криеш.Аз всеки ден се разхождам и никой не ме е спрял,нито забранил.Ако ти е мъка за ресторанта или чалготеката,признай си.Вие наистина плачете за затваряне и за гривни на краката.
128
4
 
11
 
! Отговори
SarsCov2 преди 3 години
Ами затворете границите, няма да ми се разкарват най-различни по света и да ни мъкнат зарази. Англия не е в ЕС, забрана на полетите. Намаляйте заплатите на държавните хрантутници от комунистите семейства давате половината им заплати на другите хора.