Доц. Кунчев: Може да има ново затваряне заради британския COVID щам

Проблемът при заведенията са безконтролните тържества
20 яну 2021 10:00, Ния Христова
235
Доц. Кунчев: Може да има ново затваряне заради британския COVID щам
Снимка: БГНЕС
Трета вълна на коронавируса е напълно възможно да има, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея може да има нови рестрикции. Това коментира пред bTV главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. 
 
"Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално - те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха. При варианта от Великобритания неговата концентрация в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, много повече са вирусите, които се излъчват", обясни експертът. 
 
Той допълни още, че към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам. Болни има и в област Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че новите случаи у нас също пораждат съмнения. 
 
"Нека всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, както е във Великобритания, системата на здравеопазването ще бъде поставена на невероятни изпитания, пак ще напълним болниците. Естествено, мерките ще бъдат взети така, че да опазим здравето", категоричен бе доц. Кунчев.
Още по темата
 
Сблъсък между собственици на заведения и здравните власти имаше вчера по време на дискусията в МЗ. Браншът е категоричен, че има готовност да отвори още на 1 февруари. 
 
Кунчев каза, че разбира притесненията и проблемите на тези, които нямат възможност да работят, както и че в повечето обекти отстоянията и изискванията за климатизация се спазват. 
 
"Проблемът е при тържествата - едно е да влезеш със семейството да вечеряш и да си тръгнеш 22:00-22:30 ч. Друго е да останеш, да имаш певица, да се развъртят хората, като удариш 2 ракии и да ти паднат ограниченията и да започнат контактите много усилено", посочи още главният здравен инспектор. 
 
Според него в градския транспорт контактите са по-интензивни, отколкото в моловете. "Затова и се обмисля търговските площи в тези обекти да бъдат отворени и да останат спрени само социалните дейности", каза още Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 199Бе, не помня. Помня, че че като се разжра, че ще отворят кисията със жълтиците, скочиха заболелите и то стократно. Помня юе и при по-строгите мерки имахме 40 %+ новозаразени, а другдар имаха по 2, на база на изследваните.
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 204Беше, квотп бепе и сега свърши. Изолирайй се, шом така желаеш!
205
1
 
0
 
! Отговори
Народът преди 3 години
Да "неможе", че ще стане лошо вече!!!
204
6
 
4
 
! Отговори
До 204 преди 3 години
Що помните като маймуните?Какво беше в болниците преди месец?Това ли искате да се върне?Я стига,първосигнали!Казал им някой " свобода" и хоп лапнишарани!
203
5
 
5
 
! Отговори
До 199 преди 3 години
Напротив ,грешиш!Мерките работят,без да са крайни,както в другите страни,дори можеше и по рано.Ако помниш миналата зима бяхме най слабо засегнати,защото се взеха преди заразата да влезе плътно,докато другите държави изчакаха до последно и затвориха късно.Вероятно новия щам е реалност и по заразен,затова мерките трябва да останат въпреки натиска на заведенията.И училищата за големите да не се отварят,он лайн обучението си върви,не са изостанали.Не е разумно да се експериментира с разпускане.
202
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В моловете не трябва да се отварят заведения и кафенета, пълнят с ученици и всякакви и висят,свалят се маските,не става.В автобусите хората са с маски,почти никой не разговаря,освен пияници или млади невярващи,но в автобусите дезинфекцират на всяка крайна спирка седалки и прозорци което не може да се постигне в заведение.Алибегов и да иска заведенията,че и баровете е крайно неразумно в момента,когато намаля наплива в болниците.А и знаем какво беше,50% друг пътНе може да се прави аналогия с хотел
201
2
 
2
 
! Отговори
Да преди 3 години
*** ВЗЕМИ ДА СЕ ЗАТВОРИШ И ПОВЕЧЕ НИКОГА ДА НЕ СЕ ПОЯВЯВАШ ТАКА ЩЕ Е НАЙ ДОБРЕ АМАН НАИСТИНА ОТ ТАКИВА СЕЛЯНИ.
200
3
 
15
 
! Отговори
Име преди 3 години
глупоста изглежда няма да свърши скоро, ако свободните хора не вземем всичко в наши ръце, в противен слкучай, всяка година ще ни говорят за нови и нови и страшни и опасни и затваряния и така, глупоста няма да има край
199
3
 
3
 
! Отговори
ДНД преди 3 години
Министърът на здравеопазването беше първият ваксиниран . И с двете дози . Ми оти е болен тогова ?
198
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** ти долно. Скоро всички ще бъдат здрави, просяци.!
197
2
 
11
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Долу мръсни фашисти !!!! Свобода или Борба !!!!! Май желаете жестока Съпротива !!!!!!
196
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Циркът няма да свърши, докато не го разтурим ние.Животът си отива, докато умуваме. Време е за действия.
195
3
 
16
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Хахахаааааааа......а,бе това ми е пределно ясно от самото начало...Затваряне до живот.....Бедно духовно човече,прати много поздрави на твоите господари от един войн от Андромеда и им кажи,че скоро ще се удавят в собствените си по..ммии!
194
0
 
15
 
! Отговори
мда преди 3 години
и тази вълна ще е края на март- началото на април :) случайност? не мисля :)))
193
3
 
18
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Ако новият щам е реален и заразяемостта с него е истина, това катогорично потвърждава че репресивните мерки не просто са абсолютно безполезни, а подпомагат появата на нови все по-заразни щамове!
192
2
 
16
 
! Отговори
До 196 преди 3 години
И аз също цвлата минала година всеки ден съм работил с различни хора и нищо ми няма. Не боледувам от 24 години
191
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Доцент,другар,инженер,доцент...
190
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно, при този заразен и убийствен вирус, как има хора, които още не са се заразили? Като мене например.
189
3
 
18
 
! Отговори
контакта преди 3 години
Що не спрете тогава граЦкия транспорт, че да няма толкова контакти!?
188
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунка