За отваряне на моловете по-малко въпроси, отколкото за ресторантите

Кунчев: Ще направим възможния компромис
19
За отваряне на моловете по-малко въпроси, отколкото за ресторантите
Снимка: БГНЕС

В моловете искаме да избегнем социалните контакти, но търговската дейност не пречи, не носи риск. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, след като се ваксинира.

Утре здравните власти ще вземат решение дали и какво разхлабване на противоепидемичните мерки да има.

Още по темата
Предлагаме след отваряне на ресторантите, да има поне две седмици, в които да наблюдаваме ситуацията, преди да отворим нощните заведения, обясни той. За ресторантите обаче здравните власти и браншът са на различни мнения - откога и за часа, до който да работят

Разбирам, за някои заведения периодът на неработа вече е 9-10 месеца, има тежки социални последици, така че ще направим възможния компромис, посочи той.

По отношение на това, че има разболели се след поставяне на първата ваксина, той обясни, че няма краен период, в който да не може да бъде сложена втора ваксина, но най-добре е да се спази срокът, който препоръчва производителят.

Кунчев коментира, че най-големият въпрос е колко трае имунитетът, който се изгражда чрез имунизацията.

Неговото лично мнение е, че той е не по-малко от година.

До края на месеца ще бъде изработена и след това предложена за одобрение от Министeрския съвет програма за обследване на антитела след ваксиниране. То ще започне през фувруари и ще включва 1000 - 1200 души на различна възраст.

Според него е реалистично масовата ваксинация да започне през април, като хората, които нямат личен лекар, ще бъдат имунизирани в регионалните здравни инспекции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
ако работиш там и си без работа от месеци и точно преди нова година друга песен ще пееш ама нали е на чужд гръб ....
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моловете не са толкова опасни защото са големи пространства и хората не са много нагъсто в тях. Сега като са затворени всички се разхождат в Декатлон, Икеа, Джъмбо и т.н. и там става истинска блъсканица. По-добре да не бяха затваряли моловете.Да бе, да :D Ела в Парадайс да видиш. В такъв район е, че хора от всякакви възрасти се разкарват там постоянно (когато е отворен). А, че *** винаги ще намери начин да наруши законите си е друга работа вече.
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неработели по 9-10 месеца... Няма неработещо заведение. Което от друга страна показва, че няма и много смисъл да ги водим затворени на книга.
16
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Ще се ваксинирам, когато производителят ми плати 226 милиарда щатски долара.Производителят съгласен ли е?
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви въпроси бе??? В Сърбия при най-строгите противоепидемични мерки работят и моловете (викат им шопинг центрове) и ресторантите, само че са ограничени до 10 часа вечерта ресторантите.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моловете не са толкова опасни защото са големи пространства и хората не са много нагъсто в тях. Сега като са затворени всички се разхождат в Декатлон, Икеа, Джъмбо и т.н. и там става истинска блъсканица. По-добре да не бяха затваряли моловете.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре на молчитУ,ура.Нищо интересно няма в проскубаните ви молчета,освен бациларняк.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
моловете ги спряха за да може предновогодишно а и след това да се пазарува от магазините и веригите на своите хора ,не знам толко народ които седят без работа как търпи още освинилите се от нощ
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втората вълна на коронавирусната епидемия в България видимо спадна. Тя можеше да е по-кратка, по-ниска и да вземе значително по-малко жертви, ако ограничителните мерки бяха по-навременни и по-строги. И затова важното сега е да не бъдат допуснати същите грешки. Защото с голяма доза сигурност може да се каже, че на хоризонта вече се задава и трета вълна
10
2
 
5
 
! Отговори
Цялата работа ми на- преди 3 години
-- мирисва ,че цялото затваряне не е заради вируса ,а по екологични или д-р. някакъв проблем който старателно се укрива ! Непростимо е да затваряш здрави млади хора да не работят ,а ученици ,армия ,полиция ,магазини за хр.стоки детски градини и администрация да работят ! Нали тези които изброих също ще се заразят и вируса пак ще стигне до другите ....или искат насила принудително всеки да бъде ваксиниран под някакъв претекст ?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С Димо от ПИФ разбрахме какво стана - замина за гробищата. Ама какво стана с Глория - тя оправя ли се, или и на нея ще й обявявате погребението?Все пак искаме да знаем как са "героите", дето бориха коронавируса с концерти.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е да им наложим реда ние.Стига толкова
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера Германия е обявила, че ако страните от ЕС не спазват мерките за карантина ще затвори границите си. Това ще срине икономиката на засегнатите страни, така че ако това се случи, категорично в БГ заведенията няма да отворят скоро. При този нов американски президент и при заповед на Меркел и на площада да разпънат протестиращите ресторантьори никой няма да каже нищо. https://tvevropa/2021/01/angela-merkel-zaplashi-che-germaniya-mozhe-da-zatvori-granitsite-si-zaradi-koronavirusa/
6
7
 
16
 
! Отговори
П преди 3 години
До 1Пич стой си у вас и гледай през прозореца с маската!И аз не ходя по молове и фитнес, но нямам нищо против тези, които ходят да го правят и сега и винаги.Психопатни социопатични хипохондрици!!!
5
0
 
4
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Котато цъФнат герберугите,в мол и ресторант ***,твой приятел щом страхува се,постна пица му прати...
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с затварянето на моловете е голяма простотия.Значи във всеки мол има тоалетни които може да се ползват от клиентите и да си измият ръцете след пазаруване а в хранителните магазини много рядко има тоалетна за клиентите
3
9
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Моловете можеха да не спират просто трябваше да се направи следното: Влиза се през главния вход,излиза се през другия с показана касова бележка за покупка(на тях си има час и магазина в мола).Така м-у другото трябва да е и извън пандемията.Ще видите как бързо ще изчезнат слаби на вид,но брадясали шведи с дълги якички с пухче.И ще ходят само хора,които пазаруват.Моловете имат ресурса за такава организация и биха приветствали.Едно,просто едно едничко нещо!!
2
4
 
7
 
! Отговори
Мангъра преди 3 години
Хайде, че ми се е доходило на молче, да си харча бонусите за първа линия!
1
12
 
10
 
! Отговори
Алакоолу преди 3 години
Само моловете липсваха - място за срещи на групи от пишляци и зиме, и лете, защото има климатик. Заразяването е гарантирано