Болните у нас намаляват, случващото се в Европа – все по-тревожно

Най-висока е заболеваемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник
Обновена: 21 яну 2021 11:14 | 21 яну 2021 10:12, Красимир Ангелов
125

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължава да се запазва трайна тенденцията за брой на излекуваните неколкократно в пъти по-висок от новозаразените - 31 456 души срещу 2 993 за последните седем дни. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг на НОЩ.

Най-висока заетост на леглата има в София-област и София-град, иначе средно за страната процентът на заетите легла е 29%. Интензивните легла са заети на 43%.

Все още, макар и с доста по-забавен темп имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на положителността на тестовете, така и на смъртността и приетите в болници, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му в момента България е на 27-мо място по заболяемост от коронавирус в ЕС и на шесто на Балканския полуостров. По показател смъртност страната ни е на 9-о място в ЕС и на първо на Балканите.

Картата в страната продължава да става все по-шарена – област Разград падна в жълтата категория на заболеваемост с болни между 20 и 60 души. Освен това половината от останалите области са в групата между 60 до 120.

Най-висока е заболеваемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-малка е тя в областите Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.

Имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на смъртността. Намаляването не е така рязко, но засега запазваме този тренд за намаляване са стойностите, отчитат експертите.

На фона на това, случващото се в Европа никак не е оптимистично. Изключително притеснително е ситуацията във Великобритания и донякъде на Нидерландия, посочи доцент Ангел Кунчев.

По думите му новият щам се разпространява много по-бързо, доброто е, че не води до по-тежко състояние. Неговата заразност обаче е много  по-голяма.

В момента във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Това предстои да се случи и в Европа. Кога ще се случи това у нас не може да се каже, посочи Кунчев.

Стартирахме с 35 на 100 000 души население към 1 октомври. Пикът бе на 23 ноември – 667 души на 100 000 души заболеваемост. Постепенно след въвеждане на мерките започва спад на заболелите. До вчера беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. т.е. изходното ниво е 3 пъти по-ниско от настоящото ниво, посочи председателят на НОЩ ген. Мутафчийски.

При броя на починалите данните са – 1,2 на 100 000 към 1 октомври. Към момента сме 10,2 на 100 000. Върхът при починалите е бил към 8 декември - 27,7 на 100 000 души.

Ако в момента имаме 3 пъти по-голяма заболеваемост към 1 октомври, то за съжаление смъртността е 9 пъти повече, посочи ген. Мутафчийски. Той предупреди, че при нова вълна загубите може да бъдат още по-тежки.

"Затова трябва много добре да се обсъжда какво да се отслабва и как да се отслабва", посочи още Мутафчийски.

Очаквайте побробности!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
11
 
29
 
! Отговори
Да преди 3 години
Има ли кой да ми покаже някой умрял от глад, че са му "затворили" бизнеса, щото аз мога да покажа умрели от вируса. Тия мазни мрънкачи от сутрин до вечер се оплакват ,като вдовици във всяка медия дето имат достъп. Когато надписвахте сметки, укривахте доходи и крадяхте данаци не ревахте а?
43
7
 
23
 
! Отговори
dvb преди 3 години
Чета за БГ всеки ден и се чудя как така намаляват заболелите и се готви отваряне като в цяла Европа случаите са много, болниците и работещите там са на краен предел а мерките се затягат повече. Живея в ШВейцария и тук началото на Яну затвориха всичко до края на Фев с федерална заповед (обикновено мерките са кантонална политика, но щом загрубеят нещата държавата се намесва). Тук идеята с дългия локдаун е точно да се избегнат тези колебания 'ще отваряме, няма да отваряме' и да облекчат болниците
42
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много страни на запад пренебрегнаха училищата като фактор и otтам тръгна всичко. Каквито и ограничения да налагаш: вечерни часове, фитнеси, молове, ресторанти, не затворш ли училищата, ефектът е нищожен, защото де факто там е най-голямото, най-продължителното, всекидневно и до голяма степен неконтролирано струпване на хора. Много изследвания го доказаха, ама на политиците не им отърва. Сега затвориха у-щата в Англия, ама too late
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 555Поредния филмар. "Мозъчен донор".
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Всеки път, като я чуя тая риторика, че нямало лечение" или дори още по-откачената верисия "лекар досега нищо не е излекувал", направо ми иде да почна да ритам и да ви бия с нещо тежко, по възможност книга, даже медицински журнал, в главите, че да ви дойде акъла!Вероятността е, че нямаше да си жив, ако не беше толкова напреднала медицината в последните 400 години, ама бай си там. Другия път, като се разболееш, не питай лекаря, какво да пиеш, какво да ядеш и как да почиваш ...
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те с тея мерки не са съгласни и много политици, бизнесмени, хора в армията, хора в президенствата, хора в Евро парламента, хора в банките и проие, така че спрете да си мислите, че има някаква масивна конспирация. Просто вече сме 2-3 поколения от последните сериозни пандемии и не помним, следователно всеки го хвана страх, особено на държавно ниво, като се чу за смъртоносен вирус, който ще ни избие".
38
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Иди и кажи това на някой изписан от интензивно отделение след ковид. Близките му със сигурност ще досплескат спле . сканата ти работническо - селска главица.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей тези простовати-политици изм'екяри няма да престанат да ръсят хвалби за себе си, накрая пак ще стане както преди уж бяхме най-запазените пък смъртността ни най- голяма, така Европата лятото ще се излекува, пък ние ще бъдем най-зле от към болни и починали !
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Стояха затворени, отвориха за малко и случаите скочиха веднага."Никойн е есказал. Продължиха си нормалния живот. Още малко ще траят.
35
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не затворим кло у ните, тоя цирк няма да свърши!
34
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма излекувани - просто им е минало. Не знам при положение, че няма лекарство или лечение защо все са излекувани. Има само съмнителна ваксина.
33
7
 
11
 
! Отговори
А преди 3 години
До Васил. Василе, затвори си устата и отвори очите и ушите. И ти страдаш от функционална неграмотност. Когато не се спазват предприетите мерки и се неглижира сериознзостта на ситуацията се получава точно така ,както се получи. Много тарикати виждат световна конспирация в мерките за борба със заболяването. А дали ще стане по-лошо зависи не от щаба а от всеки от нас.
32
8
 
9
 
! Отговори
Доктор Куин 2 преди 3 години
... Изброите ми ТРИ МЕДИКАМЕНТА ЗА БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА НЕПОЗНАТ И ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН ВИРУС ?!?! ........... А още по - "Фантастичното" е , че вече има създадена 'ВАКСИНА" за НЕПОЗНАТ ВИРУС !!! За има няма 4 месеца - беше създадена ... "ВАКСИНА" за нещо толкова опасно ?!?! Айде бе ?!?! Сериозно ли ?!?! Искате ли да хванем бас , че тази Ваксина няма да Ви свърши никаква работа ако Имунната Ви защита не е на достатъчно добро ниво !!!!!!! Помага само МНОГО ДОБРА ИМУННА СИСТЕМА при този вирус!!!!!!
31
12
 
14
 
! Отговори
555 преди 3 години
Отваряйте всичко бе !! Който има акъл няма да ходи в ресторанти , барове и места със струпване на хора , защото не е време за развлечения . Които нямат акъл и не взимат адекватни предпазни мерки ,знаем какво ги чака . Ще се получи обратния вариант на процесите след 9 септември 1944 г., тогава мозъчния елит на България беше унищожен , но не от болест , а сега умните ще се съхранят и ще увеличат добрия гено фон на страната ни .
30
3
 
4
 
! Отговори
до доктор куин преди 3 години
Ако се научиш да ползваш гугъл, ще разбереш сам. Личи ти, че не си успял да завършиш и трети клас.
29
9
 
14
 
! Отговори
Доктор Куин преди 3 години
Вирус че има. Има! Това е повече от ясно! Това че е по странен и по - опасен от другите - също е вярно! И това е така , защото е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН , за да постига точно този ефект , които има и до този момент !!! Но искам да знам. Изключително ми е интересно. С какви по - точно МЕДИКАМЕНТИ В БОЛНИЧНА ОБСТАНОВКА сте излекували тези хиляди хора ?!?! Ако обичате , да изброите поне ТРИ МЕДИКАМЕНТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ВИРУС , КОИТО ВСЕ ОЩЕ НАД ПОЛОВИНАТА СПЕЦИАЛИСТИ ТВЪРДЯТ И СЕ КЪЛНАТ , ЧЕ Е НЕПОЗНАТ!!!
28
5
 
13
 
! Отговори
Мангъра преди 3 години
Болните може да намаляват, но бонусът ми за първа линия - не!
27
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравяме как специалисти вирусолози и математици предричаха пик в средата на януари, заради Коледа и Нова Година- хората щяли да се събират със семействата си, о ужас
26
3
 
23
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 3 години
Доктор мафиото хонорис Бойко Борисов управлява вещо и умело пандемията в свой личен интерес!Какво да рапортуват от Щаба става с добитване до Генерал Доктор Хонорис мафиотос Бойко Методиев Борисов - Главен заразител на станата!Спи спокойно народе , мафията шета като за последно!
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът ще ни спаси от вируса.Никой не може да надвие природата!Можем единствено да се адаптираме.Новият щам ще убие мераците на фармацефтичните компании в съглашателство с продажните политици