Болните у нас намаляват, случващото се в Европа – все по-тревожно

Най-висока е заболеваемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник
Обновена: 21 яну 2021 11:14 | 21 яну 2021 10:12, Красимир Ангелов
125

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължава да се запазва трайна тенденцията за брой на излекуваните неколкократно в пъти по-висок от новозаразените - 31 456 души срещу 2 993 за последните седем дни. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг на НОЩ.

Най-висока заетост на леглата има в София-област и София-град, иначе средно за страната процентът на заетите легла е 29%. Интензивните легла са заети на 43%.

Все още, макар и с доста по-забавен темп имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на положителността на тестовете, така и на смъртността и приетите в болници, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му в момента България е на 27-мо място по заболяемост от коронавирус в ЕС и на шесто на Балканския полуостров. По показател смъртност страната ни е на 9-о място в ЕС и на първо на Балканите.

Картата в страната продължава да става все по-шарена – област Разград падна в жълтата категория на заболеваемост с болни между 20 и 60 души. Освен това половината от останалите области са в групата между 60 до 120.

Най-висока е заболеваемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-малка е тя в областите Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.

Имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на смъртността. Намаляването не е така рязко, но засега запазваме този тренд за намаляване са стойностите, отчитат експертите.

На фона на това, случващото се в Европа никак не е оптимистично. Изключително притеснително е ситуацията във Великобритания и донякъде на Нидерландия, посочи доцент Ангел Кунчев.

По думите му новият щам се разпространява много по-бързо, доброто е, че не води до по-тежко състояние. Неговата заразност обаче е много  по-голяма.

В момента във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Това предстои да се случи и в Европа. Кога ще се случи това у нас не може да се каже, посочи Кунчев.

Стартирахме с 35 на 100 000 души население към 1 октомври. Пикът бе на 23 ноември – 667 души на 100 000 души заболеваемост. Постепенно след въвеждане на мерките започва спад на заболелите. До вчера беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. т.е. изходното ниво е 3 пъти по-ниско от настоящото ниво, посочи председателят на НОЩ ген. Мутафчийски.

При броя на починалите данните са – 1,2 на 100 000 към 1 октомври. Към момента сме 10,2 на 100 000. Върхът при починалите е бил към 8 декември - 27,7 на 100 000 души.

Ако в момента имаме 3 пъти по-голяма заболеваемост към 1 октомври, то за съжаление смъртността е 9 пъти повече, посочи ген. Мутафчийски. Той предупреди, че при нова вълна загубите може да бъдат още по-тежки.

"Затова трябва много добре да се обсъжда какво да се отслабва и как да се отслабва", посочи още Мутафчийски.

Очаквайте побробности!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
26
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Стадният имунитет е почти готов, благодарение на липсата на практически локдаун. Някой май доста се плаши от това...
3
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия наистина мислят, че някой им обръща внимание.
2
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нормално и очаквано. Стояха затворени, отвориха за малко и случаите скочиха веднага.Трябваше просто да оставят населението да преболедува въпросния вирус. Със затваряне не става, иначе може до безкрайност да си стоят затворени. При нас пикът отмина, сега съвсем очаквано бройките намаляват.Само дето се съсипаха сума ти бизнеси напразно, но пък за сметка на това народа обедня, което беше и главната цел на т.нар.пандемия.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не и навсякъде във Европа, само да добавя.