Магазините в моловете отчитат милиони загуби

Търговците останали без пари да купят зимната колекция дрехи
21 яну 2021 14:37, Ния Христова
68
Магазините в моловете отчитат милиони загуби
Снимка: БГНЕС
Търговските центрове изчисляват загуби в размер на стотици милиони лева заради затварянето. Въвеждането на извънредното положение през месец март доведе до невъзможността пролетната колекция да бъде продадена, което пък допринася за липсата на оборотни средства за закупуването на зимната. Това обясниха от Българската ритейл асоциация (БРА) пред в. Монитор.
 
От организацията посочиха още, че до момента именно търговският сектор е осигурявал основна част от приходите на държавата под формата на данъци, такси и осигуровки. Това продължава да се случва и към днешна дата, тъй като на представителите на бранша не са опростени и няма намалени данъци, такси, кредити, наеми, или различни други финансови тежести.
 
От БРА определят мерките за безопасност в моловете като "далеч отвъд държавните стандарти". Те припомнят още, че са инвестирани значителни средства за дезинфекция, лични и хигиенни предпазни средства, специализирани филтри и лампи, реорганизация на движението в търговските центрове, както и наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране.
 
От сектора са категорични, че всички магазини, които са решили да отворят в рамките на 2-3 дни, ще успеят да се подготвят за подновяването на работата.
 
"Има наличности на стоките, служителите също са тренирани, а пазаруващите - по-дисциплинирани", коментира собственикът на верига магазини и председател на УС на БРА Мариан Колев. 
 
Той допълни, че погрешно да се твърди, че клиентите ще се втурнат в моловете веднага след отварянето им. Традиционно февруари е един от най-слабите месеци за търговския сектор. Други наблюдения пък показват, че в периода май - ноември 2020 г. посетителите в моловете са били значително по-малко. Времетраенето на престоя им също се е понижило.
 
Венцислав Николов от Българската ритейл асоциация подчерта, че по време на работните срещи между представители на различни министерства и бранша конкретни мерки за отварянето на търговските центрове не са били обсъдени.
 
В действителност секторът е този, който прави предложения. Така например няколко седмици преди повторното си затваряне собствениците на обекти в моловете са предложили на столичния кмет Йорданка Фандъкова да удължат периода на промоциите за Черния петък, за да няма струпване на хора. 
 
Най-сериозният проблем, пред който са изправени от сектора, е, че до тях достига нищожна част от държавните помощи, тъй като повечето от търговските дружества в моловете имат фирми-майки от чужбина с големи обороти. Това ги прави големи фирми, а те нямат право на обезщетение.

68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 месец
Ти мен не ме мисли. Мога да правя всичко. *** като теб дето стават само за хамали да го мислят. :)
65
1
 
1
 
! Отговори
до ПорЦелан преди 1 месец
теб те знаем, ти и житото го сееш на южната тераса а го мелиш на брашно на северната, на тавана коошки гледаш, а в мазата две свинни. Продължавай така ..смешшшник.
64
1
 
1
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 месец
До 61 - От всяка *** върба не става. :)

До 62 - Аз си пека хляб всеки ден. Отнема точно две минути да сложиш нещата във хлебопекарната. А пък хлебопекарната е с процесор. :) Между другото си пека и тутманик и кекс, а и кисело мляко прави машината. Почти всяка сутрин вадя от машината два буркана по 1.100 литра. :)
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
колко много са важни кръчми молове се вижда от данните за спада на ръста за 2020 та. едва 4% се е "сринала" икономиката. тоест сме на ниво 2018 та.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
шшш ало стига с тез Ай Ти та, някой трябва и хляба да ви изпече
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПорЦелан
напротив всичко се учи...IT секторът е като шивашката индустрия-работи се на ишлеме!
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 46
хайде стига глупости IT индустрията е като всички останали...със своите проблеми и перспективи.големите заплати се изкарват с къртовски труд.
2-3 часа на ден и после съм свободен и вземам 5 хиляди лева заплата минимум!!!моля?тия ги разправяй на баба си!обемът на работа е огромен,защото информацията,която трябва да се обработи от тези специалисти е колосална и изисква много търпение и денонощна работа!
59
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
И ние с какво можем да бъдем полезни?
58
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Не успяли да си пробутат парцалите от "новите колекции"...Хахааа, какви нови колекции, като на 80% всичко е ментета на 100 - кратно завишени цени? Смехорани!
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Из роди герберастки, да забраняваш на хората да работят, а в същото време да вдигаш заплатите на калинките, суджуците и ***-милиционери е престъпление, за което скъпо ще си платите!
56
3
 
4
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 месец
Сигурно много хора им се иска да станат програмисти или софтуерни инженери, но проблема е че малко стават за това. Затова плащат повече. Търсенето е по-голямо от предлагането. ИТ е нещо друго, за това стават малко повече хора.
55
3
 
3
 
! Отговори
до 46 преди 1 месец
Само да вметна, че "в тези офиси" има страхотни забавления и в нашата компания още преди всякакви пандемии ходехме не повече от ден, два седмично в офиса да се видим и да поиграем забавни игри, да идем на разпускащ масаж или на хубав обяд. И не, никой не изкрейзва, работим по няколко часа на ден. Най-сладък е квалифицираният труд. Работиш 2-3 часа на ден и изкарваш петцифрена заплата. Кеф. Е, когато бях junior, работех по цял ден. Сега неща, които преди 9 години правех за ден, ги правя за минути
54
1
 
7
 
! Отговори
Яве преди 1 месец
Хора разберете живота ням да бъде същият вече. Много бизнеси в това число и този с магазини и помещения в моловете отиват в историята, както и търговията в вида който познаваме... Всичко вече започва да става онлайн. Който се ориентира навреме ще бъде подготвен за масовите фалити които предстоят. За жалост това е масово навсякъде по света...
53
3
 
4
 
! Отговори
дедо иван преди 1 месец
милите те, свърши пералнята на немъчени пари...
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нереализираната печалба не е загуба! В момента не работят, но почти нямат и разходи. Почти съм сигурен, че имат договорки да не плащат наеми до края на периода, в който са затворени.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви молове, всичко е вече онлайн.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не е приятно, но всички сме на огъня, бяха хубави времена ,когато едно парцалче го купуваш за 20 лвл, а го продаваш за 200 лв.
49
1
 
16
 
! Отговори
въпросче преди 1 месец
те хубаво отчитат загубите , ама дали са отчитали пред държавата милионите печалба ?
48
3
 
7
 
! Отговори
Катастрофата преди 1 месец
ще е страшна

глада от 90' ще ви се види като купон в сравнение с мизерията която идва

юдо-масонската карантина вече причини най-страшната криза за последните 200 години
47
0
 
3
 
! Отговори
не спори с трол преди 1 месец
До До 41
на него му плащат да пази "опорките" няма да излезеш на глава. Съществото ще си седи на у дома и ще бълва лайнца през малките си недъгави пръстчета.