Магазините в моловете отчитат милиони загуби

Търговците останали без пари да купят зимната колекция дрехи
21 яну 2021 14:37, Ния Христова
68
Магазините в моловете отчитат милиони загуби
Снимка: БГНЕС
Търговските центрове изчисляват загуби в размер на стотици милиони лева заради затварянето. Въвеждането на извънредното положение през месец март доведе до невъзможността пролетната колекция да бъде продадена, което пък допринася за липсата на оборотни средства за закупуването на зимната. Това обясниха от Българската ритейл асоциация (БРА) пред в. Монитор.
 
От организацията посочиха още, че до момента именно търговският сектор е осигурявал основна част от приходите на държавата под формата на данъци, такси и осигуровки. Това продължава да се случва и към днешна дата, тъй като на представителите на бранша не са опростени и няма намалени данъци, такси, кредити, наеми, или различни други финансови тежести.
 
От БРА определят мерките за безопасност в моловете като "далеч отвъд държавните стандарти". Те припомнят още, че са инвестирани значителни средства за дезинфекция, лични и хигиенни предпазни средства, специализирани филтри и лампи, реорганизация на движението в търговските центрове, както и наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране.
 
От сектора са категорични, че всички магазини, които са решили да отворят в рамките на 2-3 дни, ще успеят да се подготвят за подновяването на работата.
 
"Има наличности на стоките, служителите също са тренирани, а пазаруващите - по-дисциплинирани", коментира собственикът на верига магазини и председател на УС на БРА Мариан Колев. 
 
Той допълни, че погрешно да се твърди, че клиентите ще се втурнат в моловете веднага след отварянето им. Традиционно февруари е един от най-слабите месеци за търговския сектор. Други наблюдения пък показват, че в периода май - ноември 2020 г. посетителите в моловете са били значително по-малко. Времетраенето на престоя им също се е понижило.
 
Венцислав Николов от Българската ритейл асоциация подчерта, че по време на работните срещи между представители на различни министерства и бранша конкретни мерки за отварянето на търговските центрове не са били обсъдени.
 
В действителност секторът е този, който прави предложения. Така например няколко седмици преди повторното си затваряне собствениците на обекти в моловете са предложили на столичния кмет Йорданка Фандъкова да удължат периода на промоциите за Черния петък, за да няма струпване на хора. 
 
Най-сериозният проблем, пред който са изправени от сектора, е, че до тях достига нищожна част от държавните помощи, тъй като повечето от търговските дружества в моловете имат фирми-майки от чужбина с големи обороти. Това ги прави големи фирми, а те нямат право на обезщетение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в онлайн търговията стават много грешки и то фатални като се има предвид,че и щяло и нещяло вече се занимава с това и е ITспециалист.например сега ако тръгнеш по улиците на софия да питаш хората(особено по-младите)какво работят,съм сигурен,че всеки втори ще ти отговори-IT специалист.А ИСТИНАТА,ЧЕ ХОРАТА БУКВАЛНО ИЗКРЕЙЗВАТ И ИЗПУШВАТ В ТЕЗИ ОФИСИ...
44
0
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
"До Анонимен Един познат не ходи 4 седмици никъде, само в един известен мол около оборище и хвана ковид. После нямало опасност. И в заведенията така мило. Мхм!"Ти пък да не си му светил/а къде го е хванал.По хранителни магазини не е ли ходил, ползвал ли е асансьор, с никой ли не се е виждал.Как определяте така, че някой се е заразил със сигурност еди къде си. Само, ако е от контакт с доказан заразен е горе-долу ясно.
43
1
 
14
 
! Отговори
он-лайна преди 3 години
Лека по лека ще свикнете да пазарувате вкъщи всичко, дрешки, храна, изживявания защото ще Ви ограничат пътуванията. Едни сладки консуматорчета "герой" работещи като роби за да консумират без да живеят и пътуват. Където има локдауни пострадаха най-много, "случАеност е това", "конспирация е", "сигурно другите крият", "ще видиш в Швеция като почнат да ***" тук последното от март месец миналата година го говорят и все не иде ..., а шведите още са без маски, още им работят молове, па *** по-малко.
42
0
 
0
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
Прав си, ама колко марки маратонки носиш - два или три? Научават се - преди, когато носех и рийбок, те винаги бяха с един номер по малки от адидас и найк. Ако вземат да внасят по-нови модели на по-добри цени, ще си взимам от магазин, не онлайн, ама не. П.С. нося 47,5 или 48 - направо огромен избор имам в БГ.
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
молове и кръчми реват за печалби обороти пък инсче пред данъчните все разходи и загуби отчитаха последните години. Служителите им на 4 часа осигурени.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Един познат не ходи 4 седмици никъде, само в един известен мол около оборище и хвана ковид. После нямало опасност. И в заведенията така мило. Мхм! А пък останалите 200 000 са го хванали от другаде- най- вече в болница или в градски транспорт
39
1
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Щом търговците в моловете са големи чужди фирми, следва да си потърсят обезщетенията в страните, където си изнасят печалбите, направени в България. Иначе за българските фирми има мярка 80:0 и всеки, който коректно си е плащал данъците и осигуровките, сега държавата му плаща 80% от БРУТНИЯ осигурителен доход, за да си почива в къщи.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
работил съм в IT сектора и не благодаря.предпочитам да отида да прекопая градинката на баба ми на село отколкото да се занимавам с този кошмар наречен онлайн търговия.всякакви се опитват да си пробутат залежалата стока.това е един ад под небето.висиш по цял ден на един компютър и като една шивачка в шивашки цех трябва да правиш невъзможното.да не говорим,че доверието продавач-клиент е тотално сринато.всеки ден съм принуден да отговарям на купища оплаквания и разбира се да поддържам разни сайтове
37
4
 
8
 
! Отговори
Булгар, Булгар преди 3 години
Ако някой губи пари, или смейството му е гладно, Булгара е щастлив. Такова голямо щастие е налегнало всички диванни герой, че се чудя дали и аз да не си купя един ресторант за да правя населението щастливо. Пожелавам на всички сладка държавна работа, много нови държавни заеми които и правнуците им да не платят и все така диванни герой :)))
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн става само за чорапи, макар че и там си има тънкости...
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да бе милиони, пък като им видиш отчетите в НАО от 2019 се чудиш как да оцелявали
34
4
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
защо ли някаки си нямам чувсто на съпричастност към търговците от моловете?
33
1
 
23
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
"Физическите магазини са отживелица. Аз лично като изключим храната от физически магазин май не съм пазарувал почти нищо последните 10 години."Аз пък искам, като отида да си купувам дрехи, да мога да премеря различни неща, които са ми харесали и да мога да си избера, да видя кое ми седи добре, да ги платя и да си тръгна.Он лайн не става за дрехи (освен за отделни неща) - или нещо няма да си отговаря на размера, на снимката или няма да ми хареса на живо. После разправии с връщания и замени.
32
10
 
7
 
! Отговори
Ковидиот преди 3 години
Важното е на Ботокса на здравеопазването, на генерал Яко ще се мре, на Кунчо брадатата лъжа и на останалите български некадърни лекари да им е спокойно, да им е комфортно, ваксинките да вървят и комисионните от Пфайзер да влизат у левия джоб!
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само този,който не се занимава с онлайн търговия не знае какъв кошмар е и какви фатални грешки стават особено като се знае,че и кол центровете и самите онлайн компании са буквално заринати с оплаквания...ад това е моя коментар за онлайн търговията.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименпринципно си прав...аз няколко пъти пазарувах онлайн и постоянно ми пробутваха некачествена стока и после се започваха едни имейли и чатове все едно,че съм купил офис сграда за милиони а не маратонки.ама как ама защо...рано или и късно и онлайн търговията ще се срине...
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла година мина ,а народа не се вразуми ! Не може всички да препродават стоки,продавачи, хиляди офис служители , келнери,а никой Нищо реално не произвежда !Производство трябва - храна ,дрехи, машини,мебели,и тн Реален труд !
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименти мое и да се самозадоволяваш онлайн, ама нормалните хора не барнеме ли ...
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в момента се прескачат магазините на дребно по търговските улици и моловете...с други думи от склада директно вкъщи само с един клик на телефона.затова собствениците на магазини могат да кандидатстват за работа като товарачи в някои от складовете на амазон...там имат огромен недостиг на работници!
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да бе онлайн, само като си представя че данните ми от кредитната карта ще се обработят от некоя бгмама на хоумофис, докато пържи филиики на детето си и страх ме хваща, не го ли барна в магазина, да пробвам да огледам ...