Няма авария в 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй", нито риск за хората

Извършва се подготвителна процедура да заработи още днес
Обновена: 22 яну 2021 14:17 | 22 яну 2021 14:15, Веселина Йорданова
18

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря работа тази нощ. От Централата са категорични - авария няма, няма и излъчена радиация.

При задействане на автоматична защита блокът спира от експлоатация, правят се съответните проби и проверки, за да може той отново да бъде в експлоатация.

Още по темата
"Основното, което разбрах от изпълнителния директор, е, че няма никаква опасност за радиационна активност нито в Централата, нито за страната", заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

В момента тече подготвителна процедура по пускането на блока, за да заработи до края на деня, предаде Bulgaria ON AIR.

От енергийното министерство увериха, че риск за хората няма и са взети всички мерки, за да няма населени места без електричество.

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г., съобщиха от ЕСО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: АЕЦенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербаджиите смао АЕЦ-а не бяха успяли да счупят за 11 години, но явно опитите продължават!
17
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 3 години
Изключване на 4 от 4 Главни циркулацижнни помпи на 5 блок, последвано от сработване на аварийна защита на реактора. Съгласно описанието на сайта на АЯР за днешното събитие на блок 5 в Козлодуй. Абе хора, това събитие е проектна авария за ВВЕР-1000 !!!bnra.bg/bg/facilities/npp-events/zadeistvane-na-AZ-na-reaktora-na-5-blok
16
1
 
4
 
! Отговори
да преди 3 години
Докато АЕЦ-а се управлява от гербавата калинка Наско Михов, така ще е!
15
3
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 12Затова Херо Мустафа ходи до Козлодуй неотдавна! Защо я допуснаха в Командна зала на един от блоковете, след като тя изобщо не би следвало да минава през портала на централата е вопрос към калинката Наско Михов! Защо след това посещение се започнаха приказките за хибриди/катъри, мулета.../ между руски атомен реактор с американско атомно гориво, турбина и генератор от намсикъде е въпрос към калинката министър Нуша! А дали от кумова срама са питали руснаците за гаранции по темата?!
14
0
 
10
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 2Единствения коментар от човек, който е наясно с нещата! Има и задействия на защити поради прецакани сензори, осезатели...все тая ; от токови удари, които не бъркат работата на реактора по никакъв начин! Има си БРОУ на турбината и прочее, с които се поддръжа нормалната работа на реактора! *** смятат, че реакторите тип ВВЕР в Козлодуй са същите като онези в Чернобил, но не са! Чернобилските са тип РБМК! Това което направиха в Чернобил в Козлодуй не може да стане!
13
0
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 8Вярно е, че години се плащаше на ТЕЦ-Варна /ТЕЦ-а на Доган/ за студен резерв и като трябваше за норматив да вкарат блок в паралел със системата и да компенсират отпадането на друга мощност се дънеха! Студения резерв не е вече в ТЕЦ-Доган! Сега е в ТЕЦ"Марица-Изток"2!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теменушките обвиняваха БСП, че не направили конкурс за АЕЦ Белене.Къде е техният конкурс за 7 блок Козлодуй?Направиха конкурс за Белене за инвеститор, инвеститорите дойдоха, сега им вземат руските реактори, защото Уестингхаус нямали реактори.Уестингхаус печели конкурс без реактор и чака да му дадат руски реактор.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е негова отговорност, нали е едноличен вожд?
10
7
 
2
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Изключително дразнещо е как дежурните "коментиращи" свързват абсолютно всичко с името на Бойко Борисов. И енергийната система и атомната централа са пряко свързани с премиера, нали??? Къде бяха 11 години да посочват грешките на правителството и премиера, че сега се активизираха и всяка дивотия пряко свързват с Бойко Борисов. Оплюването стана национален спорт и старши треньора е БСП и дружинка хахаха, жалки са!!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А иска да прави 7ми и 8ми блок.Като им знаем 'строителството' на ГЕРБ (пропаднала отсечка на метро за милиони, пропаднали плочки за милиони над метрото, пропаднали скали след ремонт за милиони.)7 блок на Козлодуй ще работи точно 3 дни и след това новината на "куклата Ку-Ку" от 1991г може да я обяви баш истинската кукла Ку-Ку от Банкя
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да казва Рамадан, става въпрос за парите от студения резерв на Доган.
7
5
 
1
 
! Отговори
всичко е наред преди 3 години
Аллах е с нас!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не спирайте студения резерв на Доган." Това казва Рамадана.
5
3
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Каро гледам хаоса и разрухата в Тиквария ,представям си на какво дередже е атомната!Остава и тя да гръмне и край!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е след като няма авария значи оня с дрона е дръпнал шалтера иначе как нещо ще изключи без нищо.
3
0
 
6
 
! Отговори
Любо питен преди 3 години
Вече как се нарича събитието, което настъпва, когато една машинария спре, защото някой агрегат спре да работи по начина, по който е проектиран или някой датчик отчете параметри извън изискваните?
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите трябва коректно да поднасят информацията.Реактора не е спиран буквално, а само енергоблока е изключен от енергийната системна мрежа заради активирана защита.Това не ви е двигател на автомобил, че да го изключите току-така.
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По време на управлението на банкянския некадърник, всичко спира, всичко се руши, само чекмедженцето на крадеца се пълни.