Официално: 8 пациенти са заразени с новия щам на коронавируса

Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29
Обновена: 22 яну 2021 21:36 | 22 яну 2021 21:34, Камелия Цветанова
196
Официално: 8 пациенти са заразени с новия щам на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Английският вариант на коронавирус вече е в България. Това обяви в предаването "Панорама"на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Още по темата

"При целогеномно секвениране на апарат от нова генерация доказахме 8 щама от пациенти - българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам. Тези 17 мутации бяха открити, потвърдени днес в Националния център по заразни и паразитни болести", уточни проф. Кантарджиев.

Много съм доволен, че направихме първия етап - доказахме, че в нашата страна го има английския вариант на коронавируса, каза още той.

Следва по-широко проучване в нашата страна да се види какво е разпространението.

При тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания. Веднага са заболели, веднага са карантинирани, веднага са приети в болнично заведение. Но щамът, ако тръгне в страната, трябва да направим така, че да го ограничаваме, обясни проф. Кантарджиев и призова всеки, който се върне от Западна Европа или от Великобритания, да не събира цялото семейство, а да се самоизолира известно време и да се изследват.

За английския вариант на коронавируса са доказани 4 неща.

„Ваксината действа срещу новия щам. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Второ, генетичните методи, които са за диагностика, го ловят. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29“, обясни проф. Кантарджиев.

При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус, убеден е проф. Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е всеки месец това е цял живот едни искат да ядат други да гледат успех
82
3
 
10
 
! Отговори
V преди 3 години
Ха ха ха .Видяхте ли как Антон Тодоров взема и заплата от герб и си продава книгата ШАЙКАта герб ?????? Ей тва е гербераса само гледа да печели от народа и не му пука за народа.
81
5
 
19
 
! Отговори
Булшит преди 3 години
Гербавите имат хората за иди0ти. Мислят си че щом никой не протестира значи всичко е наред и продължават с натиска. Само че недоволството се трупа докато не избухне и помете всичко.
80
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дупе утре по една лимонада пич на бора
79
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега какво правим? Не може да затворим външните си граници, защото лапаме пари от европроекти.Иначе може да плашим съгражданите си че идва страшилище.Тия ваксини си ги заврете където слънце не изгрява!!!
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно ще пием кафе на минус 30.Дуче при теб сме на Бора брат тия що махнаха бе хубав
77
3
 
3
 
! Отговори
Ти си си най-добре! преди 3 години
До Марияна
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз няма да ви вярвам защото на лъжци не вярвам още един месец отнесохме
75
3
 
8
 
! Отговори
Марияна преди 3 години
Мен мъжо ме ваксинира редовно, отделно и съседа ме ваксинира, никъв вирус не ме фаща!
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно докараха хората до подлуда един път каже едно после друго ми затвори граници Да си стоят там Ко идва тука там има лечение там работи тоя стандарт нее за нас няма да отвори нищо това е лъжи и лъжи
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ба тия се побъркаха как един път не казаха еи няма Абе вие с психиката на хората си играете или се подигравате нема да е поне още два месеца наи малко
72
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато стане гражданско неподчинение, а такова идва, може нещата да стигнат до гражданска война. В една такава ще се избият много повече хора, отколкото вируса може да избие за 10 госини, но правителството ще убива хора за общото благо. Само да предупредя управляващите - на земята живеете, запомнете го. Колкото и да се криете, няма да се скриете
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма проблем с ваксините!! Те почти никак не работеха за предишния щам - гарантирано е, че и за новия ще имат подобно, нищожно действие!
70
4
 
6
 
! Отговори
Завръщане в бъдещето преди 3 години
А сега ваксините какво ще ги правим като има нов щам? За какво напъват гербавите да ваксинират като щама е нов? Или ваксината е измислена преди щама?
69
4
 
7
 
! Отговори
до хемус преди 3 години
До ХемусЗа съжаление си абсолютно прав! Гладът ще победи страха...
68
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Значи ако съм разбрал новият Щам е тук още Октомври циркулира а е 70 % по заразен но не е заразил никой за 1-2 месеца и сега изведнъж цъфват 8 заразени . Мустак грешна ти е математиката говориш глуспоти. 20-29 заразени не са 70 % заразяемост . Ако 20 са заразени трябва още 13 поне да сложиш към 32 *** човека средно.
67
4
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Какво да ти развивам тези и казуси.. Тая инсценировка докарва невероятни печалби на тези, които имат голям ресурс тоест тези, които държат 90% поне от всичко на тая земя, банките, мултинационалните корпорации, всички останали са губещи. Дори некадърните правителства си намериха идеалното оправдание за неадекватните си действия.Жестока и гадна манипулация е всичко свързано с тоя ковид!
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината действала срещу този щам... А имунната система на човека не действа така ли ? И когато е нов щам, знаем, че не е по-опасен от предходния, тогава какво ни интересува ? Или просто трябва да се посдържа огъня с разни щамове...
65
3
 
8
 
! Отговори
изчезвайте-оставкааа преди 3 години
Френски, Немски, Португалски, Испански ще има ли?!
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ричи Алибегов си сгуби руното от яд че няма да може да отвори кимизарниците.