Официално: 8 пациенти са заразени с новия щам на коронавируса

Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29
Обновена: 22 яну 2021 21:36 | 22 яну 2021 21:34, Камелия Цветанова
196
Официално: 8 пациенти са заразени с новия щам на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Английският вариант на коронавирус вече е в България. Това обяви в предаването "Панорама"на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Още по темата

"При целогеномно секвениране на апарат от нова генерация доказахме 8 щама от пациенти - българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам. Тези 17 мутации бяха открити, потвърдени днес в Националния център по заразни и паразитни болести", уточни проф. Кантарджиев.

Много съм доволен, че направихме първия етап - доказахме, че в нашата страна го има английския вариант на коронавируса, каза още той.

Следва по-широко проучване в нашата страна да се види какво е разпространението.

При тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания. Веднага са заболели, веднага са карантинирани, веднага са приети в болнично заведение. Но щамът, ако тръгне в страната, трябва да направим така, че да го ограничаваме, обясни проф. Кантарджиев и призова всеки, който се върне от Западна Европа или от Великобритания, да не събира цялото семейство, а да се самоизолира известно време и да се изследват.

За английския вариант на коронавируса са доказани 4 неща.

„Ваксината действа срещу новия щам. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Второ, генетичните методи, които са за диагностика, го ловят. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29“, обясни проф. Кантарджиев.

При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус, убеден е проф. Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
14
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Искат да ни отровят с тия ваксини !!!Долу мутрите !!!! Долу мафията !!!
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми затворете границите бре.За кво ги пускате
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще седнеш на мангъровия накрая, тютюнджийски мустак такъв...
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че е тук, само по Коледа по 6-7 полета на ден пристигнаха от Великобритания, то едни прегръдки, целувки на летището! Борисчо каза днес, че новият щам бил и по- смъртоносен, така че ще ни тресне всеки момент, а здравната ни система , както се справя, майка плаче!
59
2
 
21
 
! Отговори
Поздравления преди 3 години
Всичко върви по сценарий - заговориха че има нужда да ни затварят още време, Айде на следващия ден доказан новия щам в България
58
3
 
3
 
! Отговори
До58 преди 3 години
Добре доразвий тезата,кой "капитал"и кой бизнес е печеливш в момента,като изключим четири-пет фармацевтични фирми?
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нещо за Бразилският-Р.1. и Южно Африканският-501Y.V2. Щамове за които се твърди че не се влияят от ваксините и при доста хора прекарали Covid-19 същите остават податливи на реинфектиране от новите Щамове?
56
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слушайте, мислете, и току-виж разберете! Новият, "по-заразен" щам - как е изчислено? По какъв начин? Как е преценено, че е по-заразен? Никъде няма нито една думичка за това. Просто - така решихме! "Ваксините унищожават и този мутирал вирус" първо, това твърдение вероятно е преразказ, понеже е на ниво пет годишно дете, но после, как е установено, че действат срещу него? Как е изследвано? Как е доказано? На базата на "струва ни се"? Вижте какво се случва и се събудете, вече стана невероятно лесно!
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В края на декември 2020 г. всички страни от ЕС получиха първата партида ваксини от американската компания "Файзер" и германската "Бионтех" - общо около 300 милиона дози (населението на Европейския съюз е 447 милиона, а режимът в Брюксел е платил 2.3 милиарда ваксини - цялото нaселение на ЕС, дори и децата да се ваксинира поне по 5 пъти). Получени едновременно. Така да се каже, трансатлантическа солидарност. До средата на януари по-малко от 1% (!) от жителите в Европа са получили ваксинации на "Файзер" и "Бионтех".
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина ако не помогне, то поне няма да навреди, досега никой не е умрял от руската ваксина и не е имало странични ефекти. Но руската ваксина се разработва вече 20 години, този вирус е модификация на корона вируса от преди 20 години, но в Русия се разработва от държавата, а западните ваксини са от частници които гледат печалбата, защо да инвестират в нещо което няма печалба, но сега давай на юруш за три месеца ваксина, а хората измират от нея.
53
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянин: Лабораторни изследвания. Не четеш ли?
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го погледнем от другата страна: лекинко всички ставаме доста начетени по вирусология, обща медицина, фармация, манипулация. Да благодарим на групата главни психотерапевти на нацията.
51
2
 
24
 
! Отговори
славянин преди 3 години
''Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29''С каква формула от ''висшата математика'' го изчислиха това!?
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички на протест бързичко, бързичко, да протестираме срещу липсата на ваксини, Боросов да ваксинира цялото население да се спасим от ковид, бързо, бързо, бързичко че може и да не останат ваксини, който скача най-високо на него пръв ще се направи животоспасяваща ваксина!
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам руската ваксина Спутник да си сложа, ама демократите не дават. Трябало със западна да ме боднат. Ало демократите, къде е правото на избор?! Те комунистите не праеха като вас навремето.
48
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте да излеземе на протест и да искаме ваксини, пък дано терориста и убиец на българи Борисов да се смили над нас поне веднъж за 11 години дерибействане !
47
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2010 година Путин предлага концепция аналогична на Горбачовата - "общ дом от Лисабон до Владивосток" и получава категоричен отказ от страна на ЕС. Те смятаха, че Русия е на колене и ще я разграбват както в източна Европа и руснаците ще им служат за евтини черноработници както днес българите. Не могат да се развива повече без ресурси, а ресурсите са в Русия. И Русия притежава най-модерните видове оръжия, които в пъти превъзхождат всички съществуващи днес оръжия. Ще има още много вълни и щамове ковид за запада.
46
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идва трета вълна, те ресторантите ще отварят!
45
3
 
17
 
! Отговори
Пейо преди 3 години
Сомът! И той, като Балтов, подготвя раята...
44
0
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
чета, ама в тях за политика и такива смешки не пише