Омбудсманът поиска отмяна на матурите за 4-и и 10-и клас

Повод за препоръката на Диана Ковачева са жалби на родители
22 яну 2021 10:34, Красимир Ангелов
23
Омбудсманът поиска отмяна на матурите за 4-и и 10-и клас
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година.

Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на въпросните матури през 2021 г., съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Още по темата
"Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как да той да бъде наваксан. Те смятат, че към момента „няма обоснован отговор защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в XI и XII клас, нито е утвърден материалът, който ще бъде включен на въпросните матури“. Според тях, децата им се нуждаят от подкрепа и от възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в настоящата ситуация", посочва омбудсманът.

В същото време, „за малките ученици от I до IV клас, които сега поставят основата на своето образование, онлайн обучението не спомага за създаването у тях на умения за учене, за комуникация с учителите и връстниците им и за адаптация към настоящата ситуация на онлайн обучение, което се отразява и на резултатите им в учебната дейност“, допълва Диана Ковачева.

"Във връзка с извънредната ситуация в страната и към момента учениците от V и ХII клас продължават да се обучават в електронна среда от разстояние, като за гимназиалния курс това вече е повече от два месеца без прекъсване. Не малка част от първия учебен срок на настоящата учебна година учениците са в онлайн обучение и в този смисъл резултатите на децата няма да са адекватни, защото онлайн обучението не е като присъственото", пише още в своите мотиви омбудсманът.

Ковачева припомня и сериозния проблем за дигиталното неравенство, породено от липса на електронни устройства и на интернет за не малка част от учениците, което прави невъзможен алтернативния метод за образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омбусманът няма ли да поиска направо от 4ти клас да им раздадат хартийки за завършен университет?? Защо им е нужно на децата дори таблицата за умножение да знаят, важното е да не се преуморят, нали?? Омбусманът дали по същия начин ще остави нейното дете да бъде необразовано и неграмотно, без никакви усилия да получава всичко наготово, защото да не се преумори евентуално???
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17Къде ти учи детето, че 30 задачи за седмица? Моето имаше 42 за уикенда....
19
5
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
От какво се страхуват?От вируса или от това, че децата им са *** и мързеливи?
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kakvi maturi v 4 klas ????? Кои са тези умници в министерствата, които само се чудят какво да измислят . ДА ПОМИСЛЯТ ПЪРВО ЗА УЧЕБНИЦИТЕ - всяко училище си има собствени учебници - няма единна политика за обучението и възпитанието на децата
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тестване не остава време за обучение. Налигавени деца. Моята госпожица трябваше да реши 30 задачи за една седмица и пропищя. Преди 20 години в математическа гимназията на ден решавахме по една глава от сборника. Светът става все по-силно конкурентен. Нашата образователна система трябва да реши какво иска да произведе - високо научни кадри (раздут материал - руска школа) или практически ориентирани специалисти ( справка Германия). Непроложими знания на никой не му трябват.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалнафантазияТе тия на Изток и много се самоубиват само щото не постигнали добри резултати на изпит... Та викаш да вземем пример от тях ли?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Ми прочети поста по-надолу за валерианчето и се сети кво пречи! Какъв е смисъла хлапета 4 клас да ги стресираш? А и сега е валерианче, а скоро ще стигнем американците, дето си дават на децата силни успокоителни! Ами пречи матурата! Нищо, че тая за 4 клас е само за да се оцени преподавателя. Пак се стресират излишно децата! А тая за 10 клас е оправдана само за тези, които ще приключат обучението си. Няма смисъл да е за всички.
14
1
 
4
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До 3,Ако знаехте в Китай как учат децата, от 7 до 7 и после до 10 пишат домашни. Нямате си на представа за каква конкуренция става въпрос. 10 000 човека кандидатстват за 1 място в техните университети.Както е казвал не веднъж златният учител по физика на България -Тео, твърде много лъжа се е натрупала в българското образование.Тези които успяват и са с висок коефициент на интелигентност са там на Изток... :)
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че какво им пречи матурата? И без това нищо за никой не зависи от нея. Просто разбираме какво са научили учениците за първите 4 класа и за трите гимназиални (десети клас). Или да не лъснат едни голи дупета е цялата работа?
12
6
 
0
 
! Отговори
Anon преди 3 години
Матури/външно оценяване след 4-ти клас? Вие сериозно ли? След 8-ми, 10-и и 12-и клас нещата вече да други. Там е не просто необходимо, а вече задължително...
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо им пишете на всички шестици и да приключи годината, защо ще се пръскат още излишни пари.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омбудсманът хубаво иска, ама няма да я огрее щото става въпрос за пари. Иначе и аз мисля, че тези 2 матури са напълно излишни по принцип.
9
0
 
8
 
! Отговори
8 преди 3 години
До Анонимен Защото акцентът не е върху обечението , а на оценяването!Некадърници!
8
0
 
8
 
! Отговори
6 преди 3 години
До Анонимен Той целият просветен закон е едно извращение като неговитесъздатели!
7
1
 
4
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Давайте, махайте... видяхме на външното оценяване по математика колко изкараха децата в масовият случай.Може и още по-зле. :)
6
1
 
8
 
! Отговори
6 преди 3 години
Искам да чуя мнението и на апологетите на дистанционното "обучение"!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеН 2Копят от сащ и техните тестове. Огромен бизнес е това. Всеки трябва да го мине, за всеки се дават едни пари, освен това си мислят, че "държат нещата под контрол", като изготвят профили и досиета на децата от малки. Представяш ли си, на 30 години, имаш доктурантура, 8 години опит и прочие и някой ти казва = ем да, ама като си бил на 10, не си написал правилно това и е в системата и нема те пуснем....
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7ци няма ли да пишете в бележниците тази година, както през 1937г ???
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матурите за 4 клас са просто извращение. Имаме 10 годишни деца с треперещи ръце. Къде са ги стресирали учители, къде родители! Брат ми каза, че имал пациент, на който майак му поискала, да му дават валериан, защото се притеснявал за матурите си. Брат ми е педиатър...
2
2
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КАКВИ МАТУРИ ЗА 4-ТИ КЛАС!!! ТОВА САМО ГЕРБ МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИ ТАКАВА ГЛУПОСТ!ТАКАВА ГЛУПОСТ НЕ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВА ИЗОБЩО!