Проф. Христова: Случващото се в Западна Европа няма да ни подмине

Новият щам на COVID-19 засяга по-млади хора, обясни тя
Обновена: 22 яну 2021 10:00 | 22 яну 2021 09:53, Ния Христова
64
Проф. Христова: Случващото се в Западна Европа няма да ни подмине
Снимка: Pixabay
"Не трябва да мислим, че случващото се в Западна Европа ще ни отмине. Към момента случаите са малко и това дава глътка въздух на болниците, но трябва да мислим за това, което се задава и трябва да предприемем адекватни мерки". Това каза в ефира на Нова ТВ зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова. 
 
Тя е на мнение, че мерките в България трябва да се затегнат, тъй като новата вълна няма да ни отмине. 
 
"Последната мутацията на COVID-19 формира доста по-добро проникване на вируса и му дава предимство. Затова и през последния месец процентите на заболелите скочиха. За месец от една трета болните във Великобритания се увеличиха на две трети", посочи професор Христова.
Още по темата
 
"Две неща са важни за британския щам – има по-голям вирусен товар и засяха по-млади хора", допълни тя.
 
"По-високият клас маски дават между 95 и 99 процента защита. Важно е да се знае, че те защитават човека максимално, който ги носи, но не защитават отсрещния. Тоест те не могат да спрат напълно отделяните от него аерозоли, защото на маските има клапа, която улеснява дишането." 
 
Според проф. Христова, тъй като клапата предпазва от вдишване на вируса, затова и в редица държави, в които има широко разпрострaнение на COVID-19, носенето на по-висок клас маски е препоръчително.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
1
 
! Отговори
Хей юнаци! преди 3 години
ТИНЕЙДЖЪРСКИЯТ САЙТ В ДЕЙСТВИЕ ,С ЦЯЛАТА СИ ИНТЕЛЕКТУАЛА неМОЩ!!! O,SANCTA SIMPLICITAS !!!
39
3
 
25
 
! Отговори
иво преди 3 години
Номерата на световното правителство стават все по явни.Ковид 19,ковид 20,22,23 и т.н.Вече никой не им вярва.
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай пусна вируса, да прави мърсотия на целия свят.
37
3
 
9
 
! Отговори
До 25 идруги,,умници преди 3 години
Д.р.и.с.л.ьо,д.р.и.с.л.ьооо,няма по страшно от полуинформирани и полуграмотни хора ,с претенции че знаят всичко и говорещи като последна инстанция.с убеждението че имат огромни експертни познания каквито в същност не притежаватИма голям проблем с голяма част от днешните млади хора и въпющата им непросветеност.А невежеството е винаги самоуверено! Да живее Интернет,територия на която всеки примитивен,голобрад анонимник ,може да даде безапелационен съвет
36
0
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Щам мутирал,щам опасен,с голям вирусен товар,ковидни ще са в чували,и във гробищния парк.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обединеното кралство им доскуча да откриват много нови заразени и решиха да почерпят от нашия опит - по-малко заразени, повече умрели.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До яяяАко искаш - запоядай - учи медицина, биология, химия, както и още други нужни за това неща, събери си екип от 30-40 души, направете си lab, работете си, тесвайте си, направете лекарство (с 80% шанс да се провалите и да завлачите десетки и повече милиони) и давай! Ама отнема време! Или вярваш, че ВСИЧКИ хора в медицинита са част от огромна грандиозна конспирация?
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Така е. Аз бях сре заразени, при това многократно, но PCR тестовете ми все даваха отрицателен резултат. Когато питах личния, дали съм го преболедувал, той ми каза, че просто съм бил в контакт с него, но не ме е заразявал, после ми тегли 20 минути лекция по биология и химия :D
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До яяя Не само не измислиха, ами и когато нещо се окаже ефективно, бързат да го скрият или да го изкарат супер вредно... Тези действия говорят много...
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До яяяТо и ваксините толкова пазят.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое е то, ако не е тайна? Кое от това, случващщо се в някои страни, няма да ни подмине?Че вече над 3% от населението има поставени ваксини?Че под 0.8% от тестваните дават положителен резултат?Че вече се планува отваряне, ако се стигнат определени стойности на различни показатели (процент ваксинирани, хора в болницта, новозаразени, излекувани ...)Да, съгласен съм че няма да ни подмине, ама дано не дойде след 2 години, че ще се караме.
29
4
 
20
 
! Отговори
яяя преди 3 години
Само не мога да разбера защо не измислипха лекарство? Да се стопира всичко в начален стадий? Ваксини измислиха, илач - не. Струва ми се доста странно.
28
3
 
27
 
! Отговори
цирк Глобус преди 3 години
Преди 2-3 седмици ни обясниха, че "новата мутация" всъщност е у нас от месеци и не била по-заразна. Сега получиха нови разпореждания от световното правителство и отвързаха копоите си да ни плашат - хвърлят им по някой шекел и те ентусиазирано се разлайват. Не мога да повярвам, че сме толкова търпеливи-слепи-незаинтересовани-обезкуражени?!В момента светът е тенджера под налягане и само се чудя в какво състояние е вентилът и още колко ще издържи.
27
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положението сега щеше да е същото, ако нямаше никакви мерки, с тази разлика, че вече щеше да си живеем живота.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успокойте се де! Не очаквах хората да имат толкова слаба психика :D Не издържат на никаква по-сериозна ситуация. Излагате се.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГрешкаТи си грешка, ако мислиш, че няма непреболедували. Има много повече отколкото си мислиш.
24
7
 
5
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
ЗАТЯГАЙТЕ ДО ДУПКА. ГЕРБ Е С ВАС. Така ще запушим устата на опозицията и ще спечелим изборите.
23
7
 
24
 
! Отговори
Грешка преди 3 години
Кефиш бабшкеро!И ти и всички останали знаят, че у нас имаме на2,5 милиона преболедували.Прибави към това и 1 милион деца и ще установиш, че сме на крачка от груповия имунитет.Броя на заразене не спада заради мерките, защото такива просто няма.Спада заради липсата на възможни хора без имунитет, които все повече намаляват.Нали около 15 януари трябваше да има бум заради коледните и новогодишни събития.Имаше ли?Почти няма непреболедувал вече.
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И затова решихте да го ускорите ,като пуснете децата на училище !? Това е престъпление господа управляващи ,като се има впредвид ,че това е единствено работещата мярка !!!!!Молове,ресторантите,театри отварайте ,защото голямите сами могат да взимат жизненоважни решения ,докато дечицата нямат тази възможност !
21
4
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания господин Зозов, адмирации за затягането на разхлабените халки.