Проф. Христова: Случващото се в Западна Европа няма да ни подмине

Новият щам на COVID-19 засяга по-млади хора, обясни тя
Обновена: 22 яну 2021 10:00 | 22 яну 2021 09:53, Ния Христова
64
Проф. Христова: Случващото се в Западна Европа няма да ни подмине
Снимка: Pixabay
"Не трябва да мислим, че случващото се в Западна Европа ще ни отмине. Към момента случаите са малко и това дава глътка въздух на болниците, но трябва да мислим за това, което се задава и трябва да предприемем адекватни мерки". Това каза в ефира на Нова ТВ зам.-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова. 
 
Тя е на мнение, че мерките в България трябва да се затегнат, тъй като новата вълна няма да ни отмине. 
 
"Последната мутацията на COVID-19 формира доста по-добро проникване на вируса и му дава предимство. Затова и през последния месец процентите на заболелите скочиха. За месец от една трета болните във Великобритания се увеличиха на две трети", посочи професор Христова.
Още по темата
 
"Две неща са важни за британския щам – има по-голям вирусен товар и засяха по-млади хора", допълни тя.
 
"По-високият клас маски дават между 95 и 99 процента защита. Важно е да се знае, че те защитават човека максимално, който ги носи, но не защитават отсрещния. Тоест те не могат да спрат напълно отделяните от него аерозоли, защото на маските има клапа, която улеснява дишането." 
 
Според проф. Христова, тъй като клапата предпазва от вдишване на вируса, затова и в редица държави, в които има широко разпрострaнение на COVID-19, носенето на по-висок клас маски е препоръчително.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари