"Ретро карантина": Как светът успя да победи инфлуенцата преди 100 години?

Споделени снимки, намерени от архивите на печатни издания от миналото
22 яну 2021 19:03, Ния Христова
33
 
Снимки показват, че миналото поразително много прилича на настоящето. То не просто навява размисли за цикличността на събитията, но и връща надеждата, че трудните моменти също са преходни и отминават.
 
Част от следите, които ни учат, са съхранени. На огледалните образи и събития, случили се преди 100 и повече години обръщат внимание и създателите на Facebook групата "Ретро карантина". 
 
"Ние смятахме, че през 2020 година ни се случва нещо изключително и ново, а се оказва, че само преди 100 години е било горе-долу същото. Ако погледнем снимките, които сме намерили от 1918 г., виждаме, че мерките тогава са били същите - дистанция, карантина и ползване на маски", каза един от създателите на проекта "Ретро карантина" Благовест Кирилов в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна, че тогава също е имало протести против ползването на маските и ограничаването на правата на хората.
 
"Ограничения е имало и в градския транспорт - който няма маска, не може да се качи. Има и ограничения за броя на пътници. Хората понякога са реагирали и "за" мерките, като са смятали, че това е единственият начин да се опазят. Има снимки на пълни зали с легла, доста паралели можем да направим", коментира Кирилов.
 
Кирилов отбеляза, че снимките се търсят из архивите на доста от печатните издания по това време, особено в американските.
 
"Има доста интересни статии, има и такива, които казват чисто рекламно как са се продавали доста неща при карантината - например обувки против инфлуенцата. Модата се е приспособила към инфлуенцата. Основната информация тогава са я получавали от вестниците, имало е по-строг контрол. Aко снимките бяха цветни, много хора биха се зачудили дали това не е снимано днес", отбеляза създателят на Facebook групата "Ретро карантина".
 
От българските извори също има доста интересни находки. Мерките, които са били прилагани към болните, са почти същите като тези днес - поставяне под карантина, да носят маски, да се спазва дистанция.
 
Кирилов загатна, че планират доста нови и интересни неща в страницата "Ретро карантина". Обмислят и да правят все повече паралели какво може да се случва в условия на карантина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
1918 бяха забранени НПО-тата на Шорош и за две седмица пЛандемията свърши. Да не говорим, че то си е било обикновена настинка реално.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижда се че единствено което се случило след сто години е, че фармацевтичните компании са милиардери, а медицината използва хората като опитни мишлета.
10
4
 
6
 
! Отговори
Са преди 3 години
Това означава,че с грипа е по-лесно да се справи човечеството. Основаната разлика тогава и сега е че сега има повече лекарства и лекари.Ако корона вирус се беше появил тогава,сега може би нас нямаше да ни има.Иначе исторически погледнато на 100 години има пандемия,така че аз я очаквах.След 100 години да му я мислят.Шегувам се.Според мен сега ще започнат да се появяват все повече пандемии,заради промяната в климата.Темперстурата е с 3 градуса по висока и от там ще следват катаклизми,бъдете готови
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болестите се управляват от сили които са много по-висши от "света". Светът една хрема не може да победи, досега учените нито една болест не са победили, но фунциенцата бил победил моля ви се, - разбирай: вервайте на това което ви лъжат за новата болест че с намордници и ваксини ще я победят, нали... учените и лекарите хабер си нямат как да се оправят с болестите, само вкарват химия в тялото на хората да подтискат симптомите. Само хирурзите реално помагат на хората.
8
3
 
16
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Да - за 100 години нещата не са се променили много - не успяха да намерят истиски лек, не е ли така?А то май и не трябва - имунната ни система се справя по добре от всички 'измислени' лекове!Защото иначе нямаше д ни има до сега!
7
6
 
8
 
! Отговори
Са преди 3 години
Разликата между грип и корона е съществена: грип е сезонен вирус ,а корона е целогодишен вирус. Няма как да се сравняват.
6
3
 
16
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Ама тогава София е била 10 хил. човека ,нямало е коли , самолети и крадливи боколети !! Всички са си стоели по родните места и е нямало как да се заразят !
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава ваксините на Шмайзер са помогнали да се справят с унфлуенцата.
4
3
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Преди 100 години в...шоплука всички са носили...маски и с маски са...играели по мегданите на хората.Само гайдаря я свалял,за да може да...надува гайдата.
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За инфлуенцата( грип) все още няма ефективна ваксина против всички щамове, а и никга не съм си слагал не виждам защо да си слагам и срещу ковид.
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимали трима с маски и вече обобщиха, че цял свят е носил аски и е спазвал дистанция преди 100 години.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да се чудиш как без ваксина светът е победил инфлуенцата...