Втори мандат за Радев? Според изхода от парламентарния вот

Социолог: Президентът в момента се дистанцира от всички
297
Втори мандат за Радев? Според изхода от парламентарния вот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Евентуален втори мандат на президента Румен Радев изцяло ще зависи от развръзката на парламентарните избори, смята социологът Васил Тончев.

Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично, коментира Тончев пред БНР.

Още по темата
Според него без БСП Радев не би могъл да се надява дори да влезе в балотаж за втори тур. Ако се позиционират БСП със свой силен кандидат и ГЕРБ със свой силен кандидат, не мисля, че той ще има особени шансове да прескочи тази бариера, подчерта Тончев.

Според него Бойко Борисов би могъл да излезе на тази писта да се състезава, ако има мнозинство, доминирано от ГЕРБ и ако успее да се договори с ДПС да го подкрепи на втори тур.

"На Борисов като своеобразен финал на неговата активна политическа кариера, би могла тази одежда да му прилича", коментира социологът.

Според него президентът Румен Радев е пропуснал шанса да бъде субектът, който да обедини протестите.

"Когато протестите излязоха и в защита на президентската институция, ако Радев беше продължил докрай своята роля, която сам си избра - да бъде лидер на опозицията, ако беше излязъл от президентството, ако беше оглавил тази вълна, както и БСП тогава беше в насипно състояние, той би могъл да стане действително лидерът на опозицията, който да се яви сега на тези парламентарни избори, коментира Васил Тончев.

По думите му, оставайки в кабинета си, президентът е продължил дистанционно да поддържа енергията на протестите, но "това не е позиция, която може да доведе до краен резултат".

Социологът е на мнение, че Слави Трифонов ще има проблеми с подкрепата на предстоящите избори, тъй като не използва рационално нишата, която му се е отворила.

"Не може да не се ангажираш с никой, да седиш отстрани и да гледаш, при положение, че си поел отговорност да влезеш в тази игра. Той получава подкрепа практически от целия политически спектър - на хора, които на минали избори са гласували и за ГЕРБ, и за БСП, центристки партии", посочи Тончев.

Той отбеляза, че с хода си спрямо БСП и отхвърлената покана за съвместни действия за осигуряването на прозрачни избори Трифонов "губи подкрепата си от пролевите избиратели, които не искат да гласуват за БСП, а търсят друг вариант - една стъпка, която ограничава неговия електорален потенциал".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАбе бате!!Гарван,гарвана око не вади!!Всичко е топуртия само за пред публика(народа)!
207
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли черепа ще плати кампанията на фигуранта?
206
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хахах Друго е обединителят с пълните чекмеджета ,с къща в Барцелона,с мазнинката за Доган ,Пеевски ,Домузите ,Ковачки
205
7
 
17
 
! Отговори
хахах преди 3 години
мда, втори мандат на Разединителя... и един мармот завиваше шоколада в станиооол
204
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев ще смачка Тикваров от раз! С класи е над тиквата, но трябваше сега да направи партия. Със сигурност щеше да спечели с мнозинство и тиквата в затвора, а откраднатите милиарди от Боко и Пейо обратно при народа!
203
10
 
20
 
! Отговори
Часовникар преди 3 години
Този ни е толкова неприятен и противен,че едва ща го изтърпим,а той си мисли за втори мандат ?! Ама и няма такъв,който за НИЩО-ПРАВЕНЕ и непрекъснато пъчене да получава огромната си заплата ,че и да се откаже от втори мандат - не е луд,който папка зелника,а онзи ,който му го дава....Хубаво да се мисли трябва ли ни повече такъв жалък човечец ?!
202
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чао си радков чао чао и никога повече не се показвай
201
13
 
21
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Без значение кой и как ще спечели парламентарните избори, втори мандат на Фигуранта НЯМА ДА ИМА НИКОГА !!! Може да са "прости" българите но не са луди да дават шанс на бездарници с грандоманска предателска същност ! Фигурантът вече е вонящ политически труп !
200
11
 
15
 
! Отговори
...СИ ИМА ОПАШКА! преди 3 години
До Анонимен. Вярно ли е, че фигуранта бил " доверино лице на г-н Путин? Както се говори, ако е така, какъв ти втори мандат, това си е чиста държавна измяна!? Да не стане пак така - както на времето другаря Живков ни предложи за 16-ста републиа на другарите от Масква!? Какво ще цели с този втори мандат, след като народа не го обича? Може би, ще иска да отърве с имунитета на президент решетките, ако наистина е извършил държавна измяна?! Все пак, не вярвам, но може пък да е вярно - ВСЯКА КРУШКА
199
7
 
25
 
! Отговори
Гешев го чака !!! преди 3 години
Очаква го първия мандат от многото в следствения арест и панделата.
198
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
vsiako magare moje da stane bg prezident. vajno e da ima tv govoritelka ;-)))
197
4
 
7
 
! Отговори
гошо преди 3 години
До АнонименЩЕ ВЛЕЗЕ КОГИ ВЛЕЗЕ И БОРИСОВ!
196
0
 
1
 
! Отговори
кире преди 3 години
БАЙДЪН КАЗА ,,ДА,,!!!
195
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро утро герберюги, ще се ходите като *** и след като Радев Радев,громи поредният измислен кандидат на герб
194
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
202 Радев ще влезе от раз в съда, след края на мандата, с обвинение за държавна измяна.
193
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втори мандат на руския човек Радев и неговите руски мутри, няма да има. Гласувалите за него извън ВСП и компания, горчиво съжаляват за това сега.
192
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радков няма шансове. Пълни глупости са написани. Бат Бойко няма да се кандидатира за президент. Това е понижение в длъжност, ние сме парламентарна република, а не президентска. Сега има власт, която да замени с представителни функции. Няма начин.
191
2
 
20
 
! Отговори
Втори мандат, преди 3 години
га цъфнат налъмите в старата градска баня,дето вече я няма!?!
190
31
 
9
 
! Отговори
Истината преди 3 години
За Радев ще гласуват всички честни хора,независимо от парламентарния вот.И независимо от воя на умряло от герберската пасмина.
189
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дребно червено човече